Skocz do zawartości

Browar Sowiarnia / The Owlery


alkos

Rekomendowane odpowiedzi

Bacon Bacon

22-A Classic Rauchbier

 

Original Gravity: 1.056 (1,050 - 1,057)

Terminal Gravity: 1.014 (1,012 - 1,016)

Color: 24.32 (23,64 - 43,34)

Alcohol: 5.55% (4,8% - 6,0%)

Bitterness: 21.6 (20,0 - 30,0)

 

Ingredients:

6000.0 g Weyermann Rauchmalz

500.0 g Caramunich? TYPE III

1.0 tbsp 5.2 pH Stabilizer - added during mash

100 g Hallertau (2.2%) - added during boil, boiled 60 min

2.0 tsp Irish Moss - added during boil, boiled 10 min

1.0 ea Fermentis US-05 Safale US-05

 

 

Zacierane w 68C przez godzine, gotowane przez tyleż. W trakcie gotowania 5L brzeczki przeniesione do oddzielnego gara i odparowane do syropu, po czym dodane do calosci. Mmmmmm, bekon! :)

Edytowane przez alkos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stoi i sie chlodzi. Wydajnosc 76%, wszystko poszlo zgodnie z planem oprocz tego, ze chyba wygotowalem wedzonosc z piwa :smilies: Albo moze juz nie czuje po paru godzinach w piwnej saunie?

 

Zobaczymy po fermentacji, jakby co w odwodzie czeka dym w plynie z hickory (amerykanski orzech bialy) i mesquite (chyba nie ma po polskiemu ;-) )

Edytowane przez alkos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Bacon Bacon zabutelkowany wczoraj z dodatkiem 2,5ml płynnego dymu z hickory pol na pol z mesquite na butelke. Niech bedzie hardkor :-D

 

 

 

Dzisiaj: Victorian Bitch ESB

 

Victorian Bitch ESB

8-C Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

 

Size: 24.0 L

Efficiency: 78.0%

Attenuation: 75.0%

 

Original Gravity: 1.057 (1.048 - 1.060)

Terminal Gravity: 1.014 (1.010 - 1.016)

Color: 22.45 (11.82 - 35.46)

Alcohol: 5.61% (4.6% - 6.2%)

Bitterness: 43.1 (30.0 - 50.0)

 

Ingredients:

5000.0 g Lager Malt

1000.0 g Maris Otter Dark Munich - domowej roboty Munich: zamoczony dosyc porzadnie i suszony przez 2 godziny w ~110 stopniach. Wyszedl nieco ciemniejszy niz sie spodziewalem - skarmelizowal sie przy brzegu tacki.

1 tbsp 5.2 pH Stabilizer - added during mash

90.0 g Hallertau (2.2%) - added during boil, boiled 60 min (tak, wiem, wstyd go na goryczke ale aromatycznie do anglikow chyba nie pasuje - resztki chmieli zuzywam ;-) )

90.0 g Goldings (4.5%) - wrzucone na 12h studzenia, dla kalkulacji goryczki liczy sie jak 20min.

1.0 tsp Irish Moss - added during boil, boiled 10 min

1.0 ea Danstar 3767 Nottingham

 

 

A wiec:

 

1. Przypalilem kilo Maris Otter w/g opisu powyzej. Co za zapach w domu! :-D

2. Zacierane 2 godziny w 68C ze spadkiem > 67C.

3. Gotowane godzine z hallertauem na goryczke

4. Przelane na dlugie studzenie z Goldingiem dodanym po wylaczeniu grzania.

Edytowane przez alkos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

XXXmas - świąteczne piwo piernikowe :-)

21-B Seasonal/Winter Specialty Spiced Beer

 

Size: 20.0 L

 

Original Gravity: 1.070 (1.026 - 1.120)

Terminal Gravity: 1.018 (0.995 - 1.035)

Color: 29.8 (1.0 - 50.0)

Alcohol: 6.97% (2.5% - 14.5%)

Bitterness: 20.0 (0.0 - 100.0)

 

Burzliwa:

 

3600 g Muntons Winter Warmer (podwójny kit, w stylu szkockim)

500 g suchy ekstrakt słodowy

1 szt. Danstar 3767 Nottingham

 

Cicha:

 

400g - syrop winogronowy (naturalny koncentrat soku)

 

Do butelek wyciąg wódczany z:

 

4 g cynamon w proszku

3 g imbir w proszku

3 g goździki

3 g ziele angielskie (pokruszone)

3 g gałka muszkatułowa (starta)

1 sztuka pomarańczy - skórka

Edytowane przez alkos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Backyard Ale - Ogródkowe

 

 

Piwko, które niesamowicie dobrze sprawiło się w wersji pilotażowej (3L) - tym razem na 22L. Proste, pyszne, samodzielne - chmiel ze zbiorów własnych, nie suszony, mrożony:

 

DSCF4967b.jpg

 

 

 

Batch Size (L): 22

Original Gravity (OG): 1.050 (°P): 12.4

Colour (SRM): 6.4 (EBC): 12.6

Bitterness (IBU): 25.4 (Average)

 

 

3.000 kg Dry Malt Extract - Light (100%)

 

300.0 g Perle Leaf (świeży, niesuszony - 1.65% Alpha) - zostawiony na czas chłodzenia (ok. 12h)

250.0 g Hersbrucker Leaf (świeży, niesuszony - 0.85% Alpha) - na cichą

 

Drożdże - Nottingham

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Brownie Point

(Northern English Brown Ale)

 

Batch Size (L): 18.0

Total Grain (kg): 3.500

Total Hops (g): 44.00

Original Gravity (OG): 1.044 (°P): 11.0

Colour (SRM): 15.2 (EBC): 29.9

Bitterness (IBU): 23.3 (Average)

Brewhouse Efficiency (%): 75

Boil Time (Minutes): 90

 

Grain Bill

----------------

2.275 kg Irish Lager Malt (65%)

0.700 kg domowy Amber 25 (20%)

0.350 kg domowy Crystal 60 (10%)

0.175 kg domowy Brown 120 (5%)

 

Hop Bill

----------------

22.0 g East Kent Golding Leaf (5.2% Alpha) @ 90 Minutes (Boil) (1.2 g/L)

22.0 g East Kent Golding Leaf (5.2% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.2 g/L)

 

Misc Bill

----------------

3.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

 

Single step Infusion at 68°C for 90 Minutes.

Fermented at 20°C with Danstar Windsor

 

 

 

 

Piwo na samodzielnie palonych słodach. Jak poniżej:

 

Amber 25 - 2h @ 140C

Brown 120 - 2h @ 140C > 40min @ 180C

 

Crystal 60 - moczony 12h @ 20C > 4h @ 60-70C > 4h @ 110C

Crystal 150 - jak wyżej plus 90min @ 150C

Edytowane przez alkos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Update:

 

Bacon Bacon - dojrzewa. Nieulozone smaki, cos czuje ze trzeba mu jeszcze dac pare miesiecy ze wzgledu na ten caly ekstrakt dymowy. Nie takie to swinstwo jak mowia, ale cudo tez nie :-/. Na przyszlosc, musze zacierac w wyzszej temp., zeby bylo slodsze (po porownaniu z oryginalnym Sch. Marzen)

 

Victorian Bitch ESB - skwaśniał, ale calkiem przyjemnie - zapewne za sprawa zakwasu chlebowego. Lambikuje się w 5L butlach po wodzie - dam mu rok, zobaczymy co wyjdzie :-)

 

XXXmas - świąteczne piwo piernikowe - baaardzo przyjemne, juz teraz! Na swieta bedzie w sam raz. Piernik troche dominuje, ale tak mialo byc :-)

 

Backyard Ale - Ogródkowe - w zasadzie doskonale nadaje sie do picia, 5 dni po butelkowaniu!!! Polecam ten super-prosty przepis wszystkim hodowcom chmielu :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po małej przerwie w zapiskach, ale bynajmniej nie w warzeniu ;-), wracam:

 

 

Shipwreck

Robust Porter - receptura oparta na danych z XVIII/XIX w., kiedy porter oparty był jeszcze głównie na słodzie Brown i Amber, a nie palonym jęczmieniu jak później. 10L powędruje do balona na drugą cichą (pare miesięcy) i zostanie zaszczepione Brettanomyces, żeby zasymulować dojrzewanie w tamtych czasach. Do butelek wrzucę też po 1 średnio wypalonej kostce dębowej z beczek francuskich.

 

Receptura:

----------------

Warka (L): 26.0

Ziarno (kg): 6.261

Chmiel (g): 75.00

(OG): 1.055 (°P): 13.6

Kolor (SRM): 23.6 (EBC): 46.5

Goryczka (IBU): 35.3

Skuteczność (%): 77

 

 

Ziarno:

----------------

4.600 kg Irlandzki Lager (74.01%)

0.750 kg Domowy słód Brown 120 (11.99%)

0.500 kg Domowy słód Amber 25 (8%)

0.250 kg Zakwaszający (3.99%)

0.125 kg Słód czarny (nie palony jęczmień!) (2%)

 

Chmiel:

----------------

26.0 g Magnum szyszki (12.5% Alpha) @ 40min (1 g/L)

52.0 g Marynka szyszki (8.4% Alpha) @ 10min (2 g/L)

 

Inne:

----------------

1.0 g Irish Moss / 10min

5.0 g Polyclar (cicha)

1szt - kostki dębowe francuskie średnie - do butelki

 

 

Zacieranie w 30L / 68°C / przez cala noc.

Gotowane 90 min, schłodzone i zaszczepione.

Edytowane przez alkos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.