alkos Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) Bacon Bacon 22-A Classic Rauchbier Original Gravity: 1.056 (1,050 - 1,057) Terminal Gravity: 1.014 (1,012 - 1,016) Color: 24.32 (23,64 - 43,34) Alcohol: 5.55% (4,8% - 6,0%) Bitterness: 21.6 (20,0 - 30,0) Ingredients: 6000.0 g Weyermann Rauchmalz 500.0 g Caramunich? TYPE III 1.0 tbsp 5.2 pH Stabilizer - added during mash 100 g Hallertau (2.2%) - added during boil, boiled 60 min 2.0 tsp Irish Moss - added during boil, boiled 10 min 1.0 ea Fermentis US-05 Safale US-05 Zacierane w 68C przez godzine, gotowane przez tyleż. W trakcie gotowania 5L brzeczki przeniesione do oddzielnego gara i odparowane do syropu, po czym dodane do calosci. Mmmmmm, bekon! Edytowane 3 Października 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Rzeczywiście będzie bekon...... niestety ja smak i zapach wędzonego tylko w rzeczonym toleruję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 A probowales Schlenkerla Marzen? Trudno dostac, ale po pierwszym lyku moja dziewczyna powiedziala: TO MI WARZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 z tym będzie kiepsko ... nie mam już dziewczyny.......... tylko żonę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) Stoi i sie chlodzi. Wydajnosc 76%, wszystko poszlo zgodnie z planem oprocz tego, ze chyba wygotowalem wedzonosc z piwa Albo moze juz nie czuje po paru godzinach w piwnej saunie? Zobaczymy po fermentacji, jakby co w odwodzie czeka dym w plynie z hickory (amerykanski orzech bialy) i mesquite (chyba nie ma po polskiemu ;-) ) Edytowane 3 Października 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Piwo stoi od dwu dni na 1014. Odfermentowalo ladnie, niestety - tak jak myslalem - wedzonosc jest mierna w porownaniu ze Schenkerla Marzen. W sobote butelkuje z plynnym dymem: polowa butelek z mesquite, polowa z hickory, kilka z pecan (najostrzejszy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 W sobote butelkuje z plynnym dymem: polowa butelek z mesquite, polowa z hickory, kilka z pecan (najostrzejszy) Słyszałem, że to paskudztwo, lepiej zrób najpierw próbę w kufelku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Probowalem z zielonym piwem - prawieZona powiedziala "mmmmmm!" :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) Bacon Bacon zabutelkowany wczoraj z dodatkiem 2,5ml płynnego dymu z hickory pol na pol z mesquite na butelke. Niech bedzie hardkor :-D Dzisiaj: Victorian Bitch ESB Victorian Bitch ESB 8-C Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Size: 24.0 L Efficiency: 78.0% Attenuation: 75.0% Original Gravity: 1.057 (1.048 - 1.060) Terminal Gravity: 1.014 (1.010 - 1.016) Color: 22.45 (11.82 - 35.46) Alcohol: 5.61% (4.6% - 6.2%) Bitterness: 43.1 (30.0 - 50.0) Ingredients: 5000.0 g Lager Malt 1000.0 g Maris Otter Dark Munich - domowej roboty Munich: zamoczony dosyc porzadnie i suszony przez 2 godziny w ~110 stopniach. Wyszedl nieco ciemniejszy niz sie spodziewalem - skarmelizowal sie przy brzegu tacki. 1 tbsp 5.2 pH Stabilizer - added during mash 90.0 g Hallertau (2.2%) - added during boil, boiled 60 min (tak, wiem, wstyd go na goryczke ale aromatycznie do anglikow chyba nie pasuje - resztki chmieli zuzywam ;-) ) 90.0 g Goldings (4.5%) - wrzucone na 12h studzenia, dla kalkulacji goryczki liczy sie jak 20min. 1.0 tsp Irish Moss - added during boil, boiled 10 min 1.0 ea Danstar 3767 Nottingham A wiec: 1. Przypalilem kilo Maris Otter w/g opisu powyzej. Co za zapach w domu! :-D 2. Zacierane 2 godziny w 68C ze spadkiem > 67C. 3. Gotowane godzine z hallertauem na goryczke 4. Przelane na dlugie studzenie z Goldingiem dodanym po wylaczeniu grzania. Edytowane 16 Października 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) XXXmas - świąteczne piwo piernikowe :-) 21-B Seasonal/Winter Specialty Spiced Beer Size: 20.0 L Original Gravity: 1.070 (1.026 - 1.120) Terminal Gravity: 1.018 (0.995 - 1.035) Color: 29.8 (1.0 - 50.0) Alcohol: 6.97% (2.5% - 14.5%) Bitterness: 20.0 (0.0 - 100.0) Burzliwa: 3600 g Muntons Winter Warmer (podwójny kit, w stylu szkockim) 500 g suchy ekstrakt słodowy 1 szt. Danstar 3767 Nottingham Cicha: 400g - syrop winogronowy (naturalny koncentrat soku) Do butelek wyciąg wódczany z: 4 g cynamon w proszku 3 g imbir w proszku 3 g goździki 3 g ziele angielskie (pokruszone) 3 g gałka muszkatułowa (starta) 1 sztuka pomarańczy - skórka Edytowane 17 Października 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Backyard Ale - Ogródkowe Piwko, które niesamowicie dobrze sprawiło się w wersji pilotażowej (3L) - tym razem na 22L. Proste, pyszne, samodzielne - chmiel ze zbiorów własnych, nie suszony, mrożony: Batch Size (L): 22 Original Gravity (OG): 1.050 (°P): 12.4 Colour (SRM): 6.4 (EBC): 12.6 Bitterness (IBU): 25.4 (Average) 3.000 kg Dry Malt Extract - Light (100%) 300.0 g Perle Leaf (świeży, niesuszony - 1.65% Alpha) - zostawiony na czas chłodzenia (ok. 12h) 250.0 g Hersbrucker Leaf (świeży, niesuszony - 0.85% Alpha) - na cichą Drożdże - Nottingham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 (edytowane) Brownie Point (Northern English Brown Ale) Batch Size (L): 18.0 Total Grain (kg): 3.500 Total Hops (g): 44.00 Original Gravity (OG): 1.044 (°P): 11.0 Colour (SRM): 15.2 (EBC): 29.9 Bitterness (IBU): 23.3 (Average) Brewhouse Efficiency (%): 75 Boil Time (Minutes): 90 Grain Bill ---------------- 2.275 kg Irish Lager Malt (65%) 0.700 kg domowy Amber 25 (20%) 0.350 kg domowy Crystal 60 (10%) 0.175 kg domowy Brown 120 (5%) Hop Bill ---------------- 22.0 g East Kent Golding Leaf (5.2% Alpha) @ 90 Minutes (Boil) (1.2 g/L) 22.0 g East Kent Golding Leaf (5.2% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.2 g/L) Misc Bill ---------------- 3.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil) Single step Infusion at 68°C for 90 Minutes. Fermented at 20°C with Danstar Windsor Piwo na samodzielnie palonych słodach. Jak poniżej: Amber 25 - 2h @ 140C Brown 120 - 2h @ 140C > 40min @ 180C Crystal 60 - moczony 12h @ 20C > 4h @ 60-70C > 4h @ 110C Crystal 150 - jak wyżej plus 90min @ 150C Edytowane 18 Listopada 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Update: Bacon Bacon - dojrzewa. Nieulozone smaki, cos czuje ze trzeba mu jeszcze dac pare miesiecy ze wzgledu na ten caly ekstrakt dymowy. Nie takie to swinstwo jak mowia, ale cudo tez nie :-/. Na przyszlosc, musze zacierac w wyzszej temp., zeby bylo slodsze (po porownaniu z oryginalnym Sch. Marzen) Victorian Bitch ESB - skwaśniał, ale calkiem przyjemnie - zapewne za sprawa zakwasu chlebowego. Lambikuje się w 5L butlach po wodzie - dam mu rok, zobaczymy co wyjdzie :-) XXXmas - świąteczne piwo piernikowe - baaardzo przyjemne, juz teraz! Na swieta bedzie w sam raz. Piernik troche dominuje, ale tak mialo byc :-) Backyard Ale - Ogródkowe - w zasadzie doskonale nadaje sie do picia, 5 dni po butelkowaniu!!! Polecam ten super-prosty przepis wszystkim hodowcom chmielu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Po małej przerwie w zapiskach, ale bynajmniej nie w warzeniu ;-), wracam: Shipwreck Robust Porter - receptura oparta na danych z XVIII/XIX w., kiedy porter oparty był jeszcze głównie na słodzie Brown i Amber, a nie palonym jęczmieniu jak później. 10L powędruje do balona na drugą cichą (pare miesięcy) i zostanie zaszczepione Brettanomyces, żeby zasymulować dojrzewanie w tamtych czasach. Do butelek wrzucę też po 1 średnio wypalonej kostce dębowej z beczek francuskich. Receptura: ---------------- Warka (L): 26.0 Ziarno (kg): 6.261 Chmiel (g): 75.00 (OG): 1.055 (°P): 13.6 Kolor (SRM): 23.6 (EBC): 46.5 Goryczka (IBU): 35.3 Skuteczność (%): 77 Ziarno: ---------------- 4.600 kg Irlandzki Lager (74.01%) 0.750 kg Domowy słód Brown 120 (11.99%) 0.500 kg Domowy słód Amber 25 (8%) 0.250 kg Zakwaszający (3.99%) 0.125 kg Słód czarny (nie palony jęczmień!) (2%) Chmiel: ---------------- 26.0 g Magnum szyszki (12.5% Alpha) @ 40min (1 g/L) 52.0 g Marynka szyszki (8.4% Alpha) @ 10min (2 g/L) Inne: ---------------- 1.0 g Irish Moss / 10min 5.0 g Polyclar (cicha) 1szt - kostki dębowe francuskie średnie - do butelki Zacieranie w 30L / 68°C / przez cala noc. Gotowane 90 min, schłodzone i zaszczepione. Edytowane 15 Stycznia 2011 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się