OLINKA Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 (edytowane) Chciałabym Wam zaprezentować jak można samemu w domu zrobić pyszną wędlinę do chleba. Nie trzeba mieć wędzarni aby coś takiego zrobić. Tym razem wędlinka z mięsa drobiowego ( indyk ) oraz łopatki wieprzowej. Miałam kawałek piersi z indyka i nogę oraz trochę łopatki. Mięso z piersi kroimy na kawałki około 3 x 3 cm, pozostałe mięsa na maszynce oczka około 4 mm. Mięso z piersi i pozostałe mięsa wkładamy do dwóch pojemników. Do każdego mięska wsypujemy mieszankę 50 /50 - sól/peklosól ( można kupić w marketach ) lub 100 % peklosól w ilości 18-20 g / kg mięsa. Do lodówki wkładamy na 2-3 dni. Po tym czasie mięsa łączymy dodajemy przyprawy w/g uznania oraz około 5 % wody w stosunku do wagi mięsa. Tym razem był pieprz czarny, majeranek, czosnek, gałka muszkatałowa i trochę cukru. Mięso musimy dobrze wyrobić aby było kleiste. Za pomocą maszynki do mięsa i lejka nabijamy osłonkę barierową lub poliamidową ( można kupić w każdym sklepie zaopatrzenia masarskiego) . Napełniony baton wkładamy do zimnej wody którą podgrzewamy bardzo powoli do 72 - 73 st.c i w tej temp. trzymamy przez 1,5 godz. Schładzamy w zimnej wodzie potem w lodówce i konsumpcja. Edytowane 13 Listopada 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 (edytowane) Opisany sposób może jest skuteczny, ale trzeba te wszystkie osłonki, maszynki, lejki... mieć. Chyba prostszym rozwiązaniem jest szynkowar, lub coś - jak u mnie, co go zastąpi. Używam blaszanego garnuszka 0,5 l, ale może być inny np. emaliowany. Do niego daję woreczek śniadaniowy i w to nakładam mięso, mieści się ok 0,5 kg. Smacznie wychodzi łopatka lub karczek: Na pół kilograma mięsa, pociętego w kostkę 1-2 cm dodaje się 10-12 g soli peklowej. Mięso należy wyrobić/ugniatać kilka, kilkanaście minut, aż uzyska pewną kleistość. Wkładamy je do woreczka w garnuszku warstwami, dobrze uciskając, by nie zostały luki. Po napełnieniu (trochę mniej niż wysokość), worek zakręcić, można jeszcze z góry czymś przycisnąć. Dajemy do lodówki na ~48 godz. Garnuszek z mięsem wkładamy do większego z wodą (żeby był prawie cały zanurzony, ale nie zalane mięso) i podgrzewamy ją do 80°C. Temperaturę tą utrzymujemy przez 2 godz. Następnie dosyć szybko studzimy zmieniając wodę na zimną, ostudzone na ~12 godz. do lodówki i... już można się delektować. Na wzór oryginalnego szynkowara, początkowo do peklowania i następnie gotowania, przyciskałem mięso obciążnikiem, teraz z tego zrezygnowałem, wychodzi dobrze. Na fotce karczek. Edytowane 2 Listopada 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Widać, że masz talent do wszystkiego. Ładnie to wygląda. Metoda Polak potrafi jest skuteczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 3 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Wena - dzięki za uznanie. Metoda nie jest szczytem wyrafinowania , ale faktycznie skuteczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Czy to musi być peklosól? Chciałbym coś podobnego zrobić, ale nie prędko będę miał dostęp do peklosoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) Czy to musi być peklosól?...( Zwykła (z tego co doczytałem) też może być. Niestety traci się na wyglądzie - wyrób nie jest ładnie różowy, tylko szarawy. Jak wiadomo 'je' się też oczami . Spróbować warto. Na początek raczej bez dodatkowych przypraw, żeby wiedzieć jak smakuje. Potem można dodawać, szukając tego co najbardziej nam odpowiada (lub nie - u mnie rozmaryn). Edytowane 13 Listopada 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) Makaron Witaj możesz zrobić bez peklosoli,ale aby zrobić z samą solą polecam bardziej mięsko drobiowe. Jak zrobisz z innego mięsa kolor wędlinki będzie szary ale w smaku będzie tak samo. Pozd A to moja ostatnia produkcja : schab w grubo zmielonym pieprzu kolorowym ( wyszedł rym ) Edytowane 13 Listopada 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Czy możecie nie drażnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Peklosol juz mam. Teraz brakuje mi maszynki do miesa, ale uzyje gotowego mielonego miesa z indyka i udek z indyka na pierwszy raz. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Ja też spróbowałem tego sposobu i jest obiecujący. Na razie użyłem trochę mielonego z łopatki z dodatkiem odrobiny majeranku oraz oczywiście soli do peklowania. Wyszło takie sobie, bo jest za bardzo suche i bez wyraźnego smaku. Trochę jak mielonka, ale jednak o niebo lepsza niż mielonka turystyczna Nie warto chyba za bardzo rozdrabniać mięsa. Następnym razem zamiast kupować mielone, muszę kupić zwykły kawałek mięsa i sam pokroić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Peklosol juz mam. Teraz brakuje mi maszynki do miesa, ale uzyje gotowego mielonego miesa z indyka i udek z indyka na pierwszy raz. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Byle nie z Tesco :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) 2artur2 SUPER jak na pierwszy raz . Ważne aby za każdym razem wychodziło lepiej. Teraz już wiesz co zrobić aby wyrób bardziej Ciebie zadowolił więc próbuj dalej. Powodzenia P.S Zawsze wiadomo, że lepsze to od kupnego. Edytowane 13 Listopada 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) Peklosol juz mam. Teraz brakuje mi maszynki do miesa, ale uzyje gotowego mielonego miesa z indyka i udek z indyka na pierwszy raz. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie polecam mięsa mielonego kupionego w sklepie. Czort jeden wie co do niego dodają . Jak nie masz maszynki to poprostu pokrój w drobną kostkę mięso. Powodzenia A to przykład, że nie trzeba maszynki do mięsa. http://www.banici.eu/forum/viewtopic.php?f=23&t=381 Edytowane 13 Listopada 2010 przez Gabi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 No już produkt gotowy. Z dwóch pałek indyczych i paczki mielonego indyczego, po roksrojeniu i podziale wyszło mi 1,5kg mięsa. Mięsko zapekolwałem i zostawiłem na 4,5h. Następnie dodałem przypraw 80ml wody i ugniatałem wszytko póki nie zaczęło sie wszytko kleić(około 20 minut) Napchałem wszytsko w worek spożywczy i zapakowałem ściętą butelkę plastikową. Niestety wyszło mi za dużo farszu, więc musiałem resztę nabić w worku do grubego kufla pintowego. Całość podgrzewałem powoli do 75°C (zajęło mi to blisko 2h, następnie utrzymałem temperaturę przez godzinę. Mięsko następnie wystudziłem i wrzuciłem do lodówki. Nie postrzymałem się i kawałek odkroiłem. Jak na pierwszy raz wyszło całkiem nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 @duduś według jakiego przepisu jest ten schabik ,pysznie wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 (edytowane) Według mojego ( żartuję), Schab był peklowany przez 4 dni w solance którą robię tak : Na 1kg mięsa daję 0,5 l wody do tego daję 42 g peklosoli i około 5 g cukru. Schab nastrzykuję tą solanką kilkanaście razy ( strzykawka 20 ml i gruba igła) i do lodówki. Po tym czasie schab opłukuję w zimnej wodzie wycieram dobrze ręcznikiem papierowym i obtaczam w pieprzu grubo zmielonym ( zielony i kolorowy ). Następnie zawijam w folię celulozową i ja daję do praski, można przycisnąć na czas parzenia talerzykiem obciążonym od góry. Następnie parzenia przez 70 min w temp około 78 st.c. Po wystudzeniu gotowe do konsumpcji. Poniżej szynka w majeranku i czosnku też super szczególnie z chlebkiem i chrzanem. Polecam P.s szynka jest na drugim zdjęciu, na pierwszym schabik Edytowane 15 Listopada 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 a co z pozostałością tej solanki ? 0,5 l nie weszło niestety moczyć w tej solance? ...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Następnie parzenia przez 70 min w temp około 78 st.c. czy mógłbyś to rozwinąć? chodzi mi o to parzenie, jak to się robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 czy mógłbyś to rozwinąć? Marzena jestem Czyli wkładasz do garnka w której jest tyle wody aby przykryła cały wyrób. Temperatura wody musi mieć te 78 st.c. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Przepraszam, nieodpowiednio zinterpretowałem nick?a. Ja jestem Robert Dzięki za szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 (edytowane) uups sorki ale dopiero teraz zobaczyłam Twoje pytanko. Tak oczywiście nastrzyk robi się tylko z części solanki a do reszty wkładasz mięso, postaraj się włożyć do naczynie stosunkowo małego aby mięsko było zanurzone w solance. Jeśli solanka nie pokrywa całego mięsa to je często przewracaj. Pozd Edytowane 15 Listopada 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Marzena, coś w tych Twoich przepisach jest, że po ich przeczytaniu od razu kupuję mieso i robię. Poprzednią "mielonką" zajada się już cała rodzina i znajomi, a dziś już zapeklowałem i nastrzyknąłem dwa kawały mięsa! Jak zwykle dam znać co tym razem mi wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Marzenko powinnaś się nazywać dudusiowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 To czekam na wieści, Co do dudusiowej to może mama dudusia ( na mojego synka mówimy duduś lub olinek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo503 Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Witam,Marzena zaraziłaś mnie tymi wędlinkami ,teraz schabik moczy się w solance. Podpowiedz w co można go owinąć do parzenia nie posiadająć tej foli celulozowej.Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne przepisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi