Polakvip Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 (edytowane) Rozpoczynam zapisywanie swoich warek w tym miejscu. Piwo warze od 2020 roku, Warka nr 1 (2020): Brewkit Finlandia Bitter Warka nr 2 (2021): Pale Ale 12 Blg ze słodów Warka nr 3 (2021): Prawdziwy Stout 12 Blg z ekstraktów niechmielonych Warka nr 4 (2022): Polskie Jasne Ale 12 BLG z ekstraktów niechmielonych Warka nr 5 (2022): Australian Pale Ale 12 blg ze słodów Warka nr 6 (2022): New Zealand Pale Ale 13 Blg ze słodów Warka nr 7 (2022): American Pale Ale 13 Blg Citra/Strata ze słodów Warka nr 8 (2022): American Pale Ale 13 Blg Citra /Galaxy ze słodów Warka nr 9 (2022): American Pale Ale 13 Blg Citra/Amarillo ze słodów Warka nr 10 (2022): Witbier 12 Blg ze słodów Warka nr 11 (2022): Belgian Blond Ale ze słodów Warka nr 12 (2023): Polskie Jasne Ale 12 Blg Lubelski i Marynka z ekstraktów niechmielonych Warka nr 13 (2023): Witbier 12 Blg ze słódów Planowane: Belgijskie Pale Ale Amerykańska Pszenica Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez Polakvip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polakvip Opublikowano 10 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Warka nr 5: Australian Pale Ale 12 blg ze słodów ABV 5,3% OG 12,7 °P IBU 35 Sprzęt: Gar 30 litrów 70% wydajności Objętość planowana warki 23 l Czas gotowania 60 minut Woda do zacierania 16,5 l Woda do wysładzania 15,66 l Całkowita ilość wody 32,16 l Zacieranie Tempt 68 °C - 60 minut Słody 5 kg (90,9%) Viking Malt Pale Ale 2-Row - Ziarno - 6 EBC 500 g (9,1%) Viking Malt Red Ale - Ziarno - 80 EBC Chmiele ( 90g) 30 g (25 IBU - Galaxy 14% - Gotowanie - 15 min 30 g (6 IBU) - Cascade 4,3%- Gotowanie - 10 min 30 g ( 4 IBU) - Galaxy 14% - Aromat - 10 min Hopstand Whirpool/HopStand w 80°C Drożdze 1 opk - Fermentis US-05 Safale American 81% Fermentacja Burzliwa 19°C - 14 dni Nagazowanie 2,4 Co2-vol Podsumowanie Brzeczka początkowa 15 Blg Końcowa prawie 2,5 Blg Do fermentora poszło 20,5 l 12 Blg Wyszło po fermentacji 41 butelek. Wyszło 18 litrów 14 Blg dlatego dodałem 2,5 litra wody do fermentacji, w sumie 20,5 l. Po tyg. pierwsze testy. Wyszła mocna marakuja w aromacie, piwo lekko goryczkowe, mętne z ładną pianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polakvip Opublikowano 10 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Warka nr 6: New Zealand Pale Ale 12 blg ze słodów ABV 5,0% OG 12 °P IBU 35 Sprzęt: Gar 30 litrów 65% wydajności Objętość planowana warki 23 l Czas gotowania 60 minut Woda do zacierania 16,5 l Woda do wysładzania 16,14l Całkowita ilość wody 32,64l Zacieranie Tempt 68 °C - 60 minut Słody 3 kg (54,6%) Viking Malt Pale Ale 2-Row - Ziarno - 6 EBC 2 kg (36,4%) - Viking Malt Pilsner - Ziarno - 4 EBC 500 g (9,1%) Viking Malt Wheat - Ziarno - 6 EBC Chmiele ( 90g) 20 g (11 IBU - Progress 6,25% - Gotowanie - 30 min 15 g (14 IBU) - Dr Rudi 11%- Gotowanie - 25 min 15 g ( 8 IBU) - Kohatu 6,5% - Gotowanie - 25 min 15 (2 IBU) - Dr Rudi 11% - Aromat - 10 min Hopstand 15 g (1 IBU) - Kohatu 6,5% -Aromat - 10 min Hopstand Whirpool/HopStand w 80°C Drożdze 1 opk - Fermentis US-05 Safale American 81% Fermentacja Burzliwa 17°C - 14 dni Nagazowanie 2,4 Co2-vol Podsumowanie Po tyg. pierwsze testy. Wyszła mocna goryczka bez jakiegośkonkretnego aromatu, nijakie i gorzkie aż za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polakvip Opublikowano 10 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 (edytowane) Warka nr 10: Witbier 12 Blg ze słodów ABV 4,5% OG 12 °P IBU 35 Sprzęt: Gar 30 litrów 72% wydajności Objętość planowana warki 20 l Czas gotowania 60 minut Woda do zacierania 11,4 l Woda do wysładzania 16,13l Całkowita ilość wody 27,53 l Zacieranie Temp 50 °C -> Wsypanie słodów i odrazu podgrzewanie Temp 63 °C -> Przetrzymanie 30 min Temp 70 °C - 30 minut Słody 2,5 kg (58,1%) Weyermann Pilsner - Ziarno - 3,3 EBC 1,3 kg (30,2%) - Weyermann Wheat Malt - Ziarno - 4 EBC 500 g (11,6%) - Płatki owsiane Błyskawiczne - 2,8 EBC Chmiele ( 75g) 30 g 16 IBU Willamette 5,5% Gotowanie 30 min 30 g 11 IBU Willamette 5,5% Gotowanie 15 min 15 g 7 IBU Sterling 7,5% Gotowanie 15 min Whirpool/HopStand w 80°C Dodatki Po 20 g Kolendry, Skórki gorzkiej pomarańczy i słodkiej pomarańczy gotowanie 5 min Drożdze 1 opk - Fermentis s-33 SafBrew Ale 70% Fermentacja Burzliwa 17°C - 14 dni Nagazowanie 2,4 Co2-vol Podsumowanie W trakcie fermentacji. Planowany rozlew 14-15.10.2022 Całkiem przyjemne piwko, następnym razem dłużej gotować dodatki i więcej bo słabo było wyczuwalne Edytowane 24 Marca przez Polakvip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polakvip Opublikowano 24 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 (edytowane) Belgian Blond Ale 6.6% / 15.9 °P Ze słodów Gar 30 L 72% wydajność Objętość warki: 23 L Czas gotowania: 60 min Woda do zacierania: 19.8 L Woda do wysładzania: 13.42 L Całkowita ilość wody: 33.22 L Objętość przed gotowaniem: 28 L Gęstość przed gotowaniem: 14.3 °P Podsumowanie Gęstość początkowa: 15.9 °P Gęstość końcowa: 3.8 °P IBU (Tinseth): 27 BU/GU: 0.42 Kolor: 11.2 EBC Zacieranie Temperatura — 50 °C — 15 min Temperatura — 63 °C — 30 min Temperatura — 70 °C — 30 min Słody (6.6 kg) 5 kg (75.8%) — Viking Malt Pilsner — Ziarno — 4 EBC 1 kg (15.2%) — Viking Malt Wheat — Ziarno — 6 EBC 300 g (4.6%) — Weyermann Abbey Malt — Ziarno — 44 EBC 300 g (4.6%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Ziarno — 3.9 EBC Chmiele (90 g) 30 g (15 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 5% — Gotowanie — 60 min 30 g (7 IBU) — Saaz 4.5% — Gotowanie — 15 min 30 g (6 IBU) — Styrian Goldings 5.4% — Gotowanie — 10 min Drożdże 1 opk — Mangrove Jack's M47 Belgian Abbey 76% Fermentacja Burzliwa — 20 °C — 14 dni Nagazowanie: 2.4 CO2-vol W trakcie zacierania zorientowałem się że gar 30 l może być za dużo dla stosunku ziarna 3,5:1 dlatego zmniejszyłem ilość wody do zacierania do 3:1, co i tak było na granicy. Nie wiem czy wszystko ładnie się zatarło bo po godzinie zacierania 63-70 st dalej próba jodowa wskazywała że jest trochę skrobi. Po gotowaniu do fermentowa trafiło 20 litrów z tego co wyszło 13 Blg ale pomiar był na ciepłej brzeczce z uwzględnioną korektą temperatury. Musze sprawdzić parametry w Brewfather'ze którego używam do planowania warek, bo chyba coś tu źle policzyło Pierwszy raz użyłem drożdży Mangrove Jacks M47. Zobaczymy co wyjdzie. Planowany rozlew na 5.11.2022. smakuje jak piwo Abbaye De Vauclair z Lidla , podobny aromat i smak. Bardzo dobre. Ale dosyć ciężkie i przez aromaty orzechowo chlebowe troche przytłaczające Edytowane 24 Marca przez Polakvip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polakvip Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) Polskie Jasne Ale Typ Brytyjskie Golden Ale 5,0% / 11,6 °P Ekstrakt Gar 30 l Wydajność 72%. Objętość warki: 20 L Czas gotowania: 60 min Objętość przed gotowaniem: 24,88 L Gęstość przed gotowaniem: 10,2 °P Podsumowanie Gęstość początkowa: 11,6 °P Gęstość końcowa: 2,3 °P IBU (Tinseth): 41 BU/GU: 0,88 Kolor: 23,5 EBC Inne (3,4 kg) 1.7 kg (50%) — Ekstrakt słodowy Bruntal Jasny — Płynny ekstrakt — 15 EBC 1.7 kg (50) — Ekstrakt słodowy Bruntal Pale Ale— Płynny ekstrakt — 30 EBC Chmiel (60 g) 30 g (36 IBU) — Marynka 9,1% — Gotowanie — 60 min 30 g (6 IBU) — Lublin (Lubelski) 3% — Gotowanie — 15 min Drożdże 1 opk — Fermentis US-05 Safale American 81% Fermentacja Burzliwa — 20 °C — 14 dni Nagazowanie: 2,4 CO2-obj Warzenie Ekstrakt rozrobiony w 25 litrach 80 st C - i Gotowany 60 min z chmieleniem. Planowany rozlew 27-30 sierpień 2023 Jedno z lepszych piw jakie zrobiłem. Fajny aromat herbaty z cytryną , goryczką ok . super Edytowane 24 Marca przez Polakvip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polakvip Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) WItbier 12 Blg Witbier 4,7% / 12°C Ze słodów Domyślny Wydajność 72%. Objętość warki: 23 L Czas gotowania: 60 min Woda do zacierania: 17 L Woda do wysładzania: 14,2 l Ilość wody: 31,2 L Objętość przed gotowaniem: 28 L Gęstość przed gotowaniem: 9,8 °P Podsumowanie Gęstość początkowa: 12 °P Gęstość końcowa: 3,1 °P IBU (Tinseth): 14 BU/GU: 0,29 Kolor: 12 EBC Zacieranie Temperatura — 65 °C — 60 min Słody (4,5 kg) 2 kg (41,7%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row — Ziarno — 6 EBC 1 kg (20,8%) — Viking Malt Wheat — Ziarno — 6 EBC 700 g (14,6%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Ziarno — 3,9 EBC 500 g (10,4%) — Viking Malt Monachium — Ziarno — 20 EBC 300 g (6,3%) — Weyermann Abbey Malt — Ziarno — 44 EBC Inne (300 g) 250 g (6,3%) — Syrop Candi Miękki cukier Candi, Blanc (biały) — Cukier — 0 EBC Chmiel (40 g) 20 g (13 IBU) — Styrian Goldings 5,4% — Gotowanie — 60 min 20 g (1 IBU) — Styrian Goldings 5,4% — Aromat — 15 min. Whirlpool / stojak na chmiel w 80 °C Dodatki 15 g — Nasiona kolendry — Gotowanie — 15 min 10 g — Skórka Pomarańczy, Na Słodko — Gotowanie — 15 min 10 g — Skórka Pomarańczy, Na Gorzko — Gotowanie — 15 min 10 g - Skróka pomarańczy bergamotki - Gotowanie - 15 min Drożdże 1 opk — Fermentis S-33 SafBrew Ale 70% Fermentacja Burzliwa — 20 °C — 14 dni Nagazowanie: 2,4 CO2-obj Planowany rozlew 27-30 sierpień 2023. lepszy niż ostatnio. Bardziej aromatyczny i lepszy w smaku. Edytowane 24 Marca przez Polakvip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się