Skocz do zawartości

Browar Wilczek


Polakvip

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpoczynam zapisywanie swoich warek w tym miejscu. Piwo warze od 2020 roku,

 

Warka nr 1 (2020): Brewkit Finlandia Bitter 

Warka nr 2 (2021): Pale Ale 12 Blg ze słodów 

Warka nr 3 (2021): Prawdziwy Stout 12 Blg z ekstraktów niechmielonych 

Warka nr 4 (2022): Polskie Jasne Ale 12 BLG z ekstraktów niechmielonych 

Warka nr 5 (2022): Australian Pale Ale 12 blg ze słodów

Warka nr 6 (2022): New Zealand Pale Ale 13 Blg ze słodów

Warka nr 7 (2022): American Pale Ale 13 Blg Citra/Strata ze słodów 

Warka nr 8 (2022): American Pale Ale 13 Blg Citra /Galaxy ze słodów 

Warka nr 9 (2022): American Pale Ale 13 Blg Citra/Amarillo ze słodów 

Warka nr 10 (2022): Witbier 12 Blg ze słodów

Warka nr 11 (2022): Belgian Blond Ale ze słodów

Warka nr 12 (2023): Polskie Jasne Ale 12 Blg Lubelski i Marynka z ekstraktów niechmielonych

Warka nr 13 (2023): Witbier 12 Blg ze słódów

 

Planowane: 

Belgijskie Pale Ale 

Amerykańska Pszenica 

 

     

 

Edytowane przez Polakvip
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 5: Australian Pale Ale 12 blg ze słodów

ABV 5,3%

OG 12,7 °P 

IBU 35

 

Sprzęt:

Gar 30 litrów 

70% wydajności

Objętość planowana warki 23 l 

Czas gotowania 60 minut 

Woda do zacierania 16,5 l 

Woda do wysładzania 15,66 l

Całkowita ilość wody 32,16 l 

 

Zacieranie 

Tempt 68 °C - 60 minut

 

Słody

5 kg (90,9%) Viking Malt Pale Ale 2-Row - Ziarno - 6 EBC 

500 g (9,1%) Viking Malt Red Ale - Ziarno - 80 EBC 

 

Chmiele ( 90g)

30 g (25 IBU - Galaxy 14% - Gotowanie - 15 min 

30 g (6 IBU) - Cascade 4,3%- Gotowanie - 10 min 

30 g ( 4 IBU) - Galaxy 14% - Aromat - 10 min Hopstand 

 

Whirpool/HopStand w 80°C

 

Drożdze 

1 opk - Fermentis US-05 Safale American 81% 

 

Fermentacja 

Burzliwa 19°C - 14 dni 

 

Nagazowanie 2,4 Co2-vol

 

Podsumowanie

Brzeczka początkowa 15 Blg

Końcowa prawie 2,5 Blg 

Do fermentora poszło 20,5 l 12 Blg 

Wyszło po fermentacji 41 butelek.

Wyszło 18 litrów 14 Blg dlatego dodałem 2,5 litra wody do fermentacji, w sumie 20,5 l.

 

Po tyg. pierwsze testy. Wyszła mocna marakuja w aromacie, piwo lekko goryczkowe, mętne z ładną pianą.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 6: New Zealand Pale Ale 12 blg ze słodów

ABV 5,0%

OG 12 °P 

IBU 35

 

Sprzęt:

Gar 30 litrów 

65% wydajności

Objętość planowana warki 23 l 

Czas gotowania 60 minut 

Woda do zacierania 16,5 l 

Woda do wysładzania 16,14l

Całkowita ilość wody 32,64l 

 

Zacieranie 

Tempt 68 °C - 60 minut

 

Słody

3 kg (54,6%) Viking Malt Pale Ale 2-Row - Ziarno - 6 EBC 

2 kg (36,4%) - Viking Malt Pilsner - Ziarno - 4 EBC 

500 g (9,1%) Viking Malt Wheat - Ziarno - 6 EBC 

 

Chmiele ( 90g)

20 g (11 IBU - Progress 6,25% - Gotowanie - 30 min 

15 g (14 IBU) - Dr Rudi 11%- Gotowanie -  25 min 

15 g ( 8 IBU) - Kohatu 6,5% - Gotowanie - 25 min 

15 (2 IBU) - Dr Rudi 11% - Aromat - 10 min Hopstand

15 g (1 IBU) - Kohatu 6,5% -Aromat - 10 min Hopstand

 

Whirpool/HopStand w 80°C

 

Drożdze 

1 opk - Fermentis US-05 Safale American 81% 

 

Fermentacja 

Burzliwa 17°C - 14 dni 

 

Nagazowanie 2,4 Co2-vol

 

Podsumowanie

 

 

Po tyg. pierwsze testy. Wyszła mocna goryczka bez jakiegośkonkretnego aromatu, nijakie i gorzkie aż za bardzo. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 10: Witbier 12 Blg ze słodów

ABV 4,5%

OG 12 °P 

IBU 35

 

Sprzęt:

Gar 30 litrów 

72% wydajności

Objętość planowana warki 20 l 

Czas gotowania 60 minut 

Woda do zacierania 11,4 l 

Woda do wysładzania 16,13l

Całkowita ilość wody 27,53 l 

 

Zacieranie 

Temp 50 °C -> Wsypanie słodów i odrazu podgrzewanie 

Temp 63 °C  -> Przetrzymanie 30 min 

Temp 70 °C - 30 minut 

 

Słody

2,5 kg (58,1%) Weyermann Pilsner  - Ziarno - 3,3 EBC 

1,3 kg (30,2%) - Weyermann Wheat Malt - Ziarno - 4 EBC 

500 g (11,6%) - Płatki owsiane Błyskawiczne - 2,8 EBC

 

Chmiele ( 75g)

30 g 16 IBU Willamette 5,5% Gotowanie 30 min 

30 g 11 IBU Willamette 5,5% Gotowanie 15 min 

15 g 7 IBU Sterling 7,5% Gotowanie 15 min 

 

Whirpool/HopStand w 80°C

Dodatki 

Po 20 g Kolendry, Skórki gorzkiej pomarańczy i słodkiej pomarańczy gotowanie 5 min 

Drożdze 

1 opk - Fermentis s-33 SafBrew Ale 70% 

 

Fermentacja 

Burzliwa 17°C - 14 dni 

 

Nagazowanie 2,4 Co2-vol

 

Podsumowanie

W trakcie fermentacji. Planowany rozlew 14-15.10.2022

 

Całkiem przyjemne piwko, następnym razem dłużej gotować dodatki i więcej bo słabo było wyczuwalne 

 

 

 

Edytowane przez Polakvip
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Belgian Blond Ale

6.6% / 15.9 °P

Ze słodów

 

Gar 30 L

72% wydajność

 

Objętość warki: 23 L

Czas gotowania: 60 min

 

Woda do zacierania: 19.8 L

Woda do wysładzania: 13.42 L

Całkowita ilość wody: 33.22 L

Objętość przed gotowaniem: 28 L

Gęstość przed gotowaniem: 14.3 °P

 

Podsumowanie

Gęstość początkowa: 15.9 °P

Gęstość końcowa: 3.8 °P

IBU (Tinseth): 27

BU/GU: 0.42

Kolor: 11.2 EBC

 

Zacieranie

Temperatura — 50 °C — 15 min

Temperatura — 63 °C — 30 min

Temperatura — 70 °C — 30 min

 

Słody (6.6 kg)

5 kg (75.8%) — Viking Malt Pilsner — Ziarno — 4 EBC

1 kg (15.2%) — Viking Malt Wheat — Ziarno — 6 EBC

300 g (4.6%) — Weyermann Abbey Malt — Ziarno — 44 EBC

300 g (4.6%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Ziarno — 3.9 EBC

 

Chmiele (90 g)

30 g (15 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 5% — Gotowanie — 60 min

30 g (7 IBU) — Saaz 4.5% — Gotowanie — 15 min

30 g (6 IBU) — Styrian Goldings 5.4% — Gotowanie — 10 min

 

Drożdże

1 opk — Mangrove Jack's M47 Belgian Abbey 76%

Fermentacja

Burzliwa — 20 °C — 14 dni

Nagazowanie: 2.4 CO2-vol

 

W trakcie zacierania zorientowałem się że gar 30 l może być za dużo dla stosunku ziarna 3,5:1 dlatego zmniejszyłem ilość wody do zacierania do 3:1, co i tak było na granicy. 

Nie wiem czy wszystko ładnie się zatarło bo po godzinie zacierania 63-70 st dalej próba jodowa wskazywała że jest trochę skrobi. 

Po gotowaniu do fermentowa trafiło 20 litrów z tego co wyszło 13 Blg ale pomiar był na ciepłej brzeczce z uwzględnioną korektą temperatury. 

Musze sprawdzić parametry w Brewfather'ze którego używam do planowania warek, bo chyba coś tu źle policzyło :)

 

Pierwszy raz użyłem drożdży Mangrove Jacks M47. Zobaczymy co wyjdzie. 

 

Planowany rozlew na 5.11.2022. 
 

smakuje jak piwo Abbaye De Vauclair z Lidla , podobny aromat i smak. Bardzo dobre. Ale dosyć ciężkie i przez aromaty orzechowo chlebowe troche przytłaczające 

 
 

 

 

 

 

Edytowane przez Polakvip
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polskie Jasne Ale
Typ Brytyjskie Golden Ale

5,0% / 11,6 °P
Ekstrakt


Gar 30 l
Wydajność 72%.

Objętość warki: 20 L
Czas gotowania: 60 min


Objętość przed gotowaniem: 24,88 L

Gęstość przed gotowaniem: 10,2 °P


Podsumowanie
Gęstość początkowa: 11,6 °P

Gęstość końcowa: 2,3 °P

IBU (Tinseth): 41

BU/GU: 0,88

Kolor: 23,5 EBC


Inne (3,4 kg)
1.7 kg (50%) — Ekstrakt słodowy Bruntal Jasny — Płynny ekstrakt — 15 EBC

1.7 kg (50) — Ekstrakt słodowy Bruntal Pale Ale— Płynny ekstrakt — 30 EBC
Chmiel (60 g)
30 g (36 IBU) — Marynka 9,1% — Gotowanie — 60 min

30 g (6 IBU) — Lublin (Lubelski) 3% — Gotowanie — 15 min


Drożdże
1 opk — Fermentis US-05 Safale American 81%
Fermentacja
Burzliwa — 20 °C — 14 dni


Nagazowanie: 2,4 CO2-obj

 

Warzenie

Ekstrakt rozrobiony w 25 litrach 80 st C - i Gotowany 60 min z chmieleniem. 

 

Planowany rozlew 27-30 sierpień 2023 

Jedno z lepszych piw jakie zrobiłem. Fajny aromat herbaty z cytryną , goryczką ok . super

Edytowane przez Polakvip
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WItbier 12 Blg
Witbier

4,7% / 12°C
Ze słodów


Domyślny
Wydajność 72%.

Objętość warki: 23 L
Czas gotowania: 60 min


Woda do zacierania: 17 L

Woda do wysładzania: 14,2 l
Ilość wody: 31,2 L
Objętość przed gotowaniem: 28 L

Gęstość przed gotowaniem: 9,8 °P


Podsumowanie
Gęstość początkowa: 12 °P

Gęstość końcowa: 3,1 °P

IBU (Tinseth): 14

BU/GU: 0,29

Kolor: 12 EBC


Zacieranie
Temperatura — 65 °C — 60 min


Słody (4,5 kg)
2 kg (41,7%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row — Ziarno — 6 EBC
1 kg (20,8%) — Viking Malt Wheat — Ziarno — 6 EBC
700 g (14,6%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Ziarno — 3,9 EBC
500 g (10,4%) — Viking Malt Monachium — Ziarno — 20 EBC
300 g (6,3%) — Weyermann Abbey Malt — Ziarno — 44 EBC

 

Inne (300 g)
250 g (6,3%) — Syrop Candi Miękki cukier Candi, Blanc (biały) — Cukier — 0 EBC

 

Chmiel (40 g)
20 g (13 IBU) — Styrian Goldings 5,4% — Gotowanie — 60 min

20 g (1 IBU) — Styrian Goldings 5,4% — Aromat — 15 min.


Whirlpool / stojak na chmiel w 80 °C


Dodatki
15 g — Nasiona kolendry — Gotowanie — 15 min

10 g — Skórka Pomarańczy, Na Słodko — Gotowanie — 15 min

10 g — Skórka Pomarańczy, Na Gorzko — Gotowanie — 15 min

10 g - Skróka pomarańczy bergamotki - Gotowanie - 15 min 


Drożdże
1 opk — Fermentis S-33 SafBrew Ale 70%
Fermentacja
Burzliwa — 20 °C — 14 dni


Nagazowanie: 2,4 CO2-obj

 

 

Planowany rozlew 27-30 sierpień 2023. 
lepszy niż ostatnio. Bardziej aromatyczny i lepszy w smaku. 

Edytowane przez Polakvip
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.