tass Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Hej, mam pytanko odnośnie szybkości filtracji, jak to wygląda przy zasypie rzędu 10-15kg? Zamierzam zbudować filtrator do garnka 70l z dnem z siatki/blachy szczelinowej, całość ma posłużyć do domowej roboty browaru typu HERMS. Mam tylko zaciach jeżeli chodzi o filtracje takich nastawów, obecnie filtrowałem za pomocą wężyka od kibelka (4-6kg lajt, ale 10-12kg to już katorga), potem przerobiłem jeden fermentor, w którego dni powypalałem szczeliny. Oczywiście jakość filtracji troche spadła, ale akceptowalnie - no i daje rade z zasypami rzędu 12kg. Natomiast w przyszłym hermsie będę miał pompę i boję się, że filtracja nie nadąży za odbiorem pompy (oczywiście zdaje sobie sprawę, że przepływ będę jakoś musiał regulować). Czy ktoś z doświadczonych kolegów ma jakieś wskazówki, albo może rozwiać moje obawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 To zdławisz przepływ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 użytkownik BIABu pozdrawia serdecznie wszystkich co nadal męczą się z filtracją przez młóto, kocham Was, mła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi