Skocz do zawartości

Browar Olinek


OLINKA

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa tygodnie wstecz zrobiłam CYDR. Mój cydr powstał z soku kupionego w "Lewiatanie", na drożdżach do win musujących z Biowinu. Nie wiem czy to zaliczyć jako kolejną warkę ale chyba nie więc :

 

WARKA # 31 ALT

 

Zasyp:

 

3,2 kg pilzneński

0,85 kg monachijski

0,4 kg melanoidowy

0,2 kg Cara Munich

0,07 Carafa II

 

Zacieranie trwa

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 223
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Zacieranie :

 

52 st.C 10',

64 st.C 40',

72 st.C 30 min,

78 st.C filtracja

 

Gotowanie 75 min

 

W 15 min dodane 30g Perle, 10 min przed końcem gotowania dodane 25 g Perle

 

Jutro zadam gęstwę po Kolsch'u German 1007

 

Wyszło 20 l , 12 blg. gęstwa zadana w temp. 27 st.C

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WARKA # 32 MONACHIJSKIE JASNE

 

Powstało dwa tygodnie temu, jutro idzie na cichą i mam zamiar na gęstwie jutro zrobić monachijskie ciemne ( kolejne wcielenie)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 32 MONACHIJSKIE CIEMNE MARCOWE

 

ZASYP :

 

Monachijski typ II 2,5 kg

Pilzneński 1,2 kg,

Carahell 0,15 kg,

Cara Crystal 0,2 kg.

 

Zacieranie :

 

Słody ( monachijski, pilzneński ) wsypane do wody o temp 55 st.C

 

10 min w 52 st.C

40 min w 64 st.C

30 min w 72 st.C

 

76 st.C i przelane do filtracji

 

Filtracja trwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka # 33 RIS

 

Zasyp :

 

- pilzeński 3,755 kg;

- monachijski 1 kg;

- wędzony 0,5 kg ( uwędzony osobiście );

- carared 0,5 kg;

- barwiący żywiecki 0,25kg;

- melanoidynowy 0,25 kg;

- carafa III 0,15 kg;

- palone ziarna jęczmienia 0,11 kg;

- cukier 1,25 kg;

- chmiel Galena 09' granulat 60 g;

 

Zacieranie :

 

66 st.c - 70 min,

72 st.c - 30 min,

77 st.c - filtracja

 

Chmielenie :

 

Gotowanie przez 70'

w 15' dodany cały chmiel

w 60' dodany cukier

 

 

Wyszło 16l , 23 blg

 

Drożdże t-58

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój RIS ma 10 blg poczekamy jeszcze tydzień na nowy pomiar

 

WARKA 34 JASNE

 

Zasyp :

 

4,8 kg pilzneński

0,2 kg Carapils

 

Zacieranie:

15l wody

 

10 ' w 52 st.C

40' w 62 st.C

30' w 72 st.C

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój RIS z 23 blg zszedł na 8 blg, jak myślicie czeać jeszcze czy przelewać na cichą ?

Przez ostatnie 4 dni zszedł o 2°Blg, więc jeszcze pracuje. Ja bym zostawił na wszelki wypadek jeszcze na parę dni... I tak jak na RIS to zszedł "rozsądnie", ale takie mocne piwo, nie ma co się spieszyć...

A w jakiej temperaturze stoi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

WARKA # 35 KOLSCH

 

Skład :

Pilzneński 4,5 kg

Pszeniczny 0,5 kg

 

CHMIEL 50G HALLERTAU SPALT SELECT

DROŻDŻE PŁYNNE WYEAST 2565

 

WYSZŁO 21 L , BLG 11

 

FERMENTACJA W 14 ST. C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Adaś dzięki za słowa otuchy ;) Przeniosłam warzelnię w nowe miejsce, dokupiłam trochę sprzętu min. chłodnicę ( super sprawa) no i ruszyło tym bardziej, ze w piwnicy pustka. Nawet Twoje piwka też się pokończyły

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA # 40 MUNICH HELLS

 

Właśnie jestem po wysładzaniu, użyłam do mierzenia refraktometru i na skali wyszło 12 czyli jak wyliczyłam to jakieś 12, 5 blg ? Liczę na potwierdzenie tego wyniku może ktoś z Was bardziej doświadczony w używaniu tego sprzętu się wypowie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 41 BELGIAN PALE ALE

 

Słody

 

PALE ALE 2,5 kg

MONACHIJSKI typ I 1,0 kg

ABBEY MALT 0,3 kg

CARABELGE 0,2 kg.

Chmiele

 

BREWER'S GOLD - 30g

STYRIAN GOLDINGS - 30g

 

Zacieranie

 

64 st.C 30 min

74 st.C 40 min

 

Wyszło mi niewiele bo 17 l

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 42 BITTER

 

ZASYP :

 

Pilzneński 4,0 kg

Cara Crystal 0,2 kg

Jęczmień palony 0,05 kg

 

ZACIERANIE :

 

52 ST. - 10 MIN

64 ST. - 30 MIN

72 ST. - 40 MIN

75 ST. WYSŁADZANIE

 

CHMIELENIE "

 

60 MIN - 20G MARYNKA

20 MIN - 20G MARYNKA

5 MIN - 20 G MARYNKA + 5 G MECH

 

WYSZŁO MI 20 L ( 13,1 BRIX'A)

 

DROŻDŻE S-04

Edytowane przez OLINKA
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

WARKA 43 BPA

POWTÓRKA # 41 JEŚLI CHODZI O ZASYP

 

ZASYP :

 

PALE ALE 2,5 KG

MONACHIJSKI TYP II 1 KG

ABBEY MALT 0,3 KG

CARA BELG 0,2 KG

 

ZACIERANIE :

 

64 ST PRZEZ 30 MIN

72 ST PRZEZ 45 MIN

 

DCN

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.