OLINKA Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Dwa tygodnie wstecz zrobiłam CYDR. Mój cydr powstał z soku kupionego w "Lewiatanie", na drożdżach do win musujących z Biowinu. Nie wiem czy to zaliczyć jako kolejną warkę ale chyba nie więc : WARKA # 31 ALT Zasyp: 3,2 kg pilzneński 0,85 kg monachijski 0,4 kg melanoidowy 0,2 kg Cara Munich 0,07 Carafa II Zacieranie trwa Edytowane 22 Stycznia 2012 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Zacieranie : 52 st.C 10', 64 st.C 40', 72 st.C 30 min, 78 st.C filtracja Gotowanie 75 min W 15 min dodane 30g Perle, 10 min przed końcem gotowania dodane 25 g Perle Jutro zadam gęstwę po Kolsch'u German 1007 Wyszło 20 l , 12 blg. gęstwa zadana w temp. 27 st.C Edytowane 23 Stycznia 2012 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 WARKA # 32 MONACHIJSKIE JASNE Powstało dwa tygodnie temu, jutro idzie na cichą i mam zamiar na gęstwie jutro zrobić monachijskie ciemne ( kolejne wcielenie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 WARKA # 32 MONACHIJSKIE CIEMNE MARCOWE ZASYP : Monachijski typ II 2,5 kg Pilzneński 1,2 kg, Carahell 0,15 kg, Cara Crystal 0,2 kg. Zacieranie : Słody ( monachijski, pilzneński ) wsypane do wody o temp 55 st.C 10 min w 52 st.C 40 min w 64 st.C 30 min w 72 st.C 76 st.C i przelane do filtracji Filtracja trwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka # 33 RIS Zasyp : - pilzeński 3,755 kg; - monachijski 1 kg; - wędzony 0,5 kg ( uwędzony osobiście ); - carared 0,5 kg; - barwiący żywiecki 0,25kg; - melanoidynowy 0,25 kg; - carafa III 0,15 kg; - palone ziarna jęczmienia 0,11 kg; - cukier 1,25 kg; - chmiel Galena 09' granulat 60 g; Zacieranie : 66 st.c - 70 min, 72 st.c - 30 min, 77 st.c - filtracja Chmielenie : Gotowanie przez 70' w 15' dodany cały chmiel w 60' dodany cukier Wyszło 16l , 23 blg Drożdże t-58 Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 (edytowane) Mój RIS ma 10 blg poczekamy jeszcze tydzień na nowy pomiar WARKA 34 JASNE Zasyp : 4,8 kg pilzneński 0,2 kg Carapils Zacieranie: 15l wody 10 ' w 52 st.C 40' w 62 st.C 30' w 72 st.C Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Mój RIS z 23 blg zszedł na 8 blg, jak myślicie czeać jeszcze czy przelewać na cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Mój RIS z 23 blg zszedł na 8 blg, jak myślicie czeać jeszcze czy przelewać na cichą ? Przez ostatnie 4 dni zszedł o 2°Blg, więc jeszcze pracuje. Ja bym zostawił na wszelki wypadek jeszcze na parę dni... I tak jak na RIS to zszedł "rozsądnie", ale takie mocne piwo, nie ma co się spieszyć... A w jakiej temperaturze stoi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Dzięki, w około 18-19 st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 WARKA # 35 KOLSCH Skład : Pilzneński 4,5 kg Pszeniczny 0,5 kg CHMIEL 50G HALLERTAU SPALT SELECT DROŻDŻE PŁYNNE WYEAST 2565 WYSZŁO 21 L , BLG 11 FERMENTACJA W 14 ST. C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 SOBOTA WARKA # 36 PILS WYSZŁO 18 L 12,5 BLG NIEDZIELA WARKA # 37 MONACHIJSKIE CIEMNE PAŹDZIERNIKOWE WYSZŁO 21 11 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 No cieszę się, że browar ruszył do życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Adaś dzięki za słowa otuchy Przeniosłam warzelnię w nowe miejsce, dokupiłam trochę sprzętu min. chłodnicę ( super sprawa) no i ruszyło tym bardziej, ze w piwnicy pustka. Nawet Twoje piwka też się pokończyły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Warka # 38 HEFE WEIZEN Zasyp: pilzneński 1,2 kg pszeniczny 2,8 kg lubelski 25 g Zacieranie : - 45°C - 15 min - 55°C - 15 min - 62°C - 40 min - 72°C - 40 min d.c.n Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Trochę przesadziłam z wysładzaniem i wyszło 23 l ale tylko 10 blg. Trudno będzie cienizna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 WARKA # 39 KOLSCH ZASYP : PILZNEŃSKI 3,0 KG MONACHIJSKI TYP I 0,65 KG PSZENICZNY 0,5 KG TRWA PRODUKCJA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 WARKA # 37 zabutelkowana idzie do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 WARKA # 38 HEFE WEIZEN poszła na cichą. Dzisiaj wzbogaciłam mój browar o kolejny sprzęt po chłodnicy w refraktometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 WARKA # 38 HEFE WEIZEN poszła na cichą. Dzisiaj wzbogaciłam mój browar o kolejny sprzęt po chłodnicy w refraktometr Dobra inwestycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 WARKA # 40 MUNICH HELLS Właśnie jestem po wysładzaniu, użyłam do mierzenia refraktometru i na skali wyszło 12 czyli jak wyliczyłam to jakieś 12, 5 blg ? Liczę na potwierdzenie tego wyniku może ktoś z Was bardziej doświadczony w używaniu tego sprzętu się wypowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 (edytowane) WARKA # 41 BELGIAN PALE ALE Słody PALE ALE 2,5 kg MONACHIJSKI typ I 1,0 kg ABBEY MALT 0,3 kg CARABELGE 0,2 kg. Chmiele BREWER'S GOLD - 30g STYRIAN GOLDINGS - 30g Zacieranie 64 st.C 30 min 74 st.C 40 min Wyszło mi niewiele bo 17 l Edytowane 3 Grudnia 2012 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) WARKA # 42 BITTER ZASYP : Pilzneński 4,0 kg Cara Crystal 0,2 kg Jęczmień palony 0,05 kg ZACIERANIE : 52 ST. - 10 MIN 64 ST. - 30 MIN 72 ST. - 40 MIN 75 ST. WYSŁADZANIE CHMIELENIE " 60 MIN - 20G MARYNKA 20 MIN - 20G MARYNKA 5 MIN - 20 G MARYNKA + 5 G MECH WYSZŁO MI 20 L ( 13,1 BRIX'A) DROŻDŻE S-04 Edytowane 8 Grudnia 2012 przez OLINKA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 WARKA 43 BPA POWTÓRKA # 41 JEŚLI CHODZI O ZASYP ZASYP : PALE ALE 2,5 KG MONACHIJSKI TYP II 1 KG ABBEY MALT 0,3 KG CARA BELG 0,2 KG ZACIERANIE : 64 ST PRZEZ 30 MIN 72 ST PRZEZ 45 MIN DCN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 6 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 WARKA # 44 BITTER PO DŁUGIEJ PRZERWIE POWRÓT MOŻE BĘDZIE UDANY. W MIĘDZYCZASIE NIE POWSTAŁA ŻADNA WARKA ALE JEŚLI CHODZI O ZADYMIANIE, TO WIELE KG PRZEROBIONYCH NA WĘDLINY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się