OLINKA Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 No widzisz, zostałam "zrobiona w konia" więcej się nie dam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 No widzisz, zostałam "zrobiona w konia" więcej się nie dam I tak trzymaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Wywal "bulkadełko" i nie będziesz miała już tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Warka # 17 KOLSCH Skład : Pilzneński 4,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Zacieranie : 52°C - i 10'; 66°C - i 50; 72°C - i 30'; 77°C filtracja cdn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 (edytowane) Filtracja poszła dość sprawnie. Chmielenie: 75 ' po 15 ' gotowania 35 g Tradition, po 60 ' 15 g Tradition Drożdże mam german ale 1007 zadam prosto z saszetki Edytowane 17 Lutego 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 w jakiej temp. będziesz fermentować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Myślę, że cóś koło 14 ale mogę też w 19 mam takie dwie opcje co polecasz bardziej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Myślę, że cóś koło 14 ale mogę też w 19 mam takie dwie opcje co polecasz bardziej ? Lepiej w 14°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Wyszło 23 l o blg 14, drożdże zadałam w 20 st.c i przeniosłam do temp. 14 st.c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Ze względu na wysokie blg dolałam 3 l wody, teraz nie wiem ile jest ale podobno coś koło 12,4 blg, drożdże ruszyły dzisiaj w nocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Ze względu na wysokie blg dolałam 3 l wody, teraz nie wiem ile jest ale podobno coś koło 12,4 blg, drożdże ruszyły dzisiaj w nocy Dokładnie: 12,46°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 O, dziękuję. W takim razie edytuję Wyszło 26 l ( największa moja warka ) o 12,46 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 O, dziękuję. W takim razie edytuję Wyszło 26 l ( największa moja warka ) o 12,46 blg Tam na końcu była taka emotka: więc to raczej traktować należało jako żart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Wiem, przyjmuję 12,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Warka # 14 BELGIAN SPECIALTY ALE poszła dzisiaj do butelek z 144 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Warka # 18 Monachijskie Ciemne powtórka warki # 9, no może dam inny chmiel np zamiast Lubelskiego Saaz ale to dopiero później się okaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Warka # 18 Monachijskie Ciemne powtórka warki # 9, no może dam inny chmiel np zamiast Lubelskiego Saaz ale to dopiero później się okaże A nie lepiej Tradition? Przecież masz to tego nasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 No racja mam i to dużo to trzeba wykorzystać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 (edytowane) Jako, ze wprowadziłam lekkie zmiany w stosunku do warki # 9 podaję opis Warka # 18 Monachijskie Ciemne Zasyp : Pilzneński 1,2 kg Monachijski 2,45 kg Carahell 0,15 kg Cara crystal 0,2 kg Melanoidynowy 0,1 kg Marynka 20 g - 20' Tradition 25 g - 75' Zacieranie: 63st - 40 min, 72st - 30 min, 76st - filtracja, Gotowanie 20 min ( przesadziłam z filtracją i musiałam trochę odparować ), po 20 min dodana Marynka, po 55 min Tradition, po 90 min koniec i do chłodzenia ( zmienione, dzięki za wychwycenie błędu) Wyszło 21l - 12,5 blg Wleję prosto do fermentora po Monachijskim Jasnym. Edytowane 14 Lutego 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Powinno się chmielić max. na 60 min. Później chmiel wydziela to co nie powinno (chyba grabinki) i piwo smakuje inaczej. Ale nie ma co zapeszać, na pewno będzie smaczne co by nie było. Zresztą jestem odważny i chętnie spróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 A spróbuję, bo wiem że piwo będzie smaczne. Ale już nie zachwalam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 (edytowane) (chyba grabinki) niewiem czy wydziela GARBNIKI ale grabinków napewno nie Edytowane 14 Lutego 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 (edytowane) Duduś, a to Monachijskie to rzeczywiście Ciemne ci wyjdzie? Czy takie bardziej miedziane? Bo żadnego ciemnego słodu nie dałaś? Edit: no przepraszam, nie wiedziałem, nie dałaś Edytowane 14 Lutego 2011 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 (edytowane) nie dałeś? nie-da-ŁAŚ Edytowane 14 Lutego 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 (edytowane) (chyba grabinki) niewiem czy wydziela GARBNIKI ale grabinków napewno nie Dla mnie to jedno i to samo. :rolleyes: Ale masz rację - pisownia ważna sprawa, a prawda jest taka, że strzelałem z pamięci i nigdy nie przywiązywałem do tego wagi. Edytowane 14 Lutego 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się