Skocz do zawartości

Browar Olinek


OLINKA

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 223
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Filtracja poszła dość sprawnie.

 

Chmielenie:

 

75 '

po 15 ' gotowania 35 g Tradition,

po 60 ' 15 g Tradition

 

Drożdże mam german ale 1007 zadam prosto z saszetki

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 18 Monachijskie Ciemne powtórka warki # 9, no może dam inny chmiel np zamiast Lubelskiego Saaz ale to dopiero później się okaże

A nie lepiej Tradition? Przecież masz to tego nasyp. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako, ze wprowadziłam lekkie zmiany w stosunku do warki # 9 podaję opis

 

Warka # 18 Monachijskie Ciemne

 

Zasyp :

 

Pilzneński 1,2 kg

Monachijski 2,45 kg

Carahell 0,15 kg

Cara crystal 0,2 kg

Melanoidynowy 0,1 kg

 

Marynka 20 g - 20'

Tradition 25 g - 75'

 

Zacieranie:

 

63st - 40 min,

72st - 30 min,

76st - filtracja,

 

Gotowanie 20 min ( przesadziłam z filtracją i musiałam trochę odparować ), po 20 min dodana Marynka, po 55 min Tradition, po 90 min koniec i do chłodzenia ( zmienione, dzięki za wychwycenie błędu)

 

Wyszło 21l - 12,5 blg

 

Wleję prosto do fermentora po Monachijskim Jasnym.

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powinno się chmielić max. na 60 min. Później chmiel wydziela to co nie powinno (chyba grabinki) i piwo smakuje inaczej. Ale nie ma co zapeszać, na pewno będzie smaczne co by nie było. Zresztą jestem odważny i chętnie spróbuję. :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(chyba grabinki)

niewiem czy wydziela GARBNIKI ale grabinków napewno nie :beer:

Dla mnie to jedno i to samo. :rolleyes: Ale masz rację - pisownia ważna sprawa, a prawda jest taka, że strzelałem z pamięci i nigdy nie przywiązywałem do tego wagi.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.