Eselchen Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 Mając wolny jeden fermentor i nie mając pomysłu co uwarzyć popytałem rodzinę, czego by spróbowali i padł pomysł na piwo ryżowe (kiedyś było dostępne w sklepach Książęce Ryżowe). Jako, że chce stanąć na wysokości zadania zwracam się o poradę odnośnie receptury na takie piwo dolnej fermentacji. W Internecie udało mi się znaleźć, że Książęce Ryżowe bazowało na chmielu Lubelskim i Marynce. Co do zasypu to nie mam pojęcia. Może ktoś warzy piwa ryżowe i podzieli się recepturą? Drożdże standardowo użyję W34/70 (moje ulubione dolniaki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Jasne-Ryzowe-12Blg-zestaw-ze-slodow/124 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Ja mogę się podzielić Light American Lagerem: Pale ale 2# Płatki ryżowe błyskawiczne #1 Blg ~8, końcowe ~2 ~3%ABV Chmieliłem Perle tylko na goryczkę ~12IBU Coś tam sypnąłem łuski ryżowej do filtracji. Warkę podzieliłem na pół i jedne 10l robiłem na S-23 fermentowane i lagerowane w lodówce 8C. Drugie 10l FM13 (drożdże ze stouta ale czysto fermentujące) w 20C. Oba wyszły bardzo pijalne a kolega też piwowar na ślepo stwierdził, że bardziej lagerowe wydaje mu się piwo na FM13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się