Skocz do zawartości

Piwo ryżowe


Eselchen

Rekomendowane odpowiedzi

Mając wolny jeden fermentor i nie mając pomysłu co uwarzyć popytałem rodzinę, czego by spróbowali i padł pomysł na piwo ryżowe (kiedyś było dostępne w sklepach Książęce Ryżowe). Jako, że chce stanąć na wysokości zadania zwracam się o poradę odnośnie receptury na takie piwo dolnej fermentacji. W Internecie udało mi się znaleźć, że Książęce Ryżowe bazowało na chmielu Lubelskim i Marynce. Co do zasypu to nie mam pojęcia. Może ktoś warzy piwa ryżowe i podzieli się recepturą? Drożdże standardowo użyję W34/70 (moje ulubione dolniaki).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mogę się podzielić Light American Lagerem:

Pale ale 2#

Płatki ryżowe błyskawiczne #1

Blg ~8, końcowe ~2 ~3%ABV

Chmieliłem Perle tylko na goryczkę ~12IBU

Coś tam sypnąłem łuski ryżowej do filtracji. Warkę podzieliłem na pół i jedne 10l robiłem na S-23 fermentowane i lagerowane w lodówce 8C. Drugie 10l FM13 (drożdże ze stouta ale czysto fermentujące) w 20C.

Oba wyszły bardzo pijalne a kolega też piwowar na ślepo stwierdził, że bardziej lagerowe wydaje mu się piwo na FM13.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.