Skocz do zawartości

Domowy GIN


grzesiuu

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem domowy gin i w sumie (jak to ocenił degustator) lepszy od tego ze sklepu... Osobiście polecam ?

Składniki:

20 jagód jałowca

1/2 l wódki czystej (45–50%)

1/2 łyżeczki zmienionego cynamonu

łyżka startej skórki cytryny

kilka goździków

2 łyżeczki miodu

Domowy aromatyczny gin - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jagody jałowca lekko rozgniatamy w moździerzu, zalewamy wódką, dodajemy cynamon, skórkę z cytryny, goździki, miód i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce.
  • Po upływie 2–3 tygodni trunek przefiltrowujemy i przelewamy do butelki. Przechowujemy najlepiej jeszcze przez 2–3 miesiące, aby dojrzał.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016
    Moja opcja:
    Skórka z 1 cytryny obrana obieraczką do ziemniaków (musi być bez białego).  Podawać z tonikiem. Zastosowałem jagody z lasu (bez suszenia i rozgniatania).
    Źródło:
    https://www.mojegotowanie.pl/przepis/domowy-aromatyczny-gin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.