alkos Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zdaje mi sie ze przesadziles z Irish Moss. Wyglada podobnie jak tu:: Dyskusja o przyczynach: http://www.beoir.org/community/viewtopic.php?f=27&t=5743&p=63514&hilit=whirlfloc#p63514 Nie powinno to jednak wplywac na tempo fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zdaje mi sie ze przesadziles z Irish Moss. Wyglada podobnie jak tu:: Dyskusja o przyczynach: http://www.beoir.org/community/viewtopic.php?f=27&t=5743&p=63514&hilit=whirlfloc#p63514 Nie powinno to jednak wplywac na tempo fermentacji. Mchu irlandzkiego dałem 5g, czyli standardowo, uważam, że to wcale nie było za dużo. Z drugiej strony w tym temacie co podałeś rozmawiają o drożdżach do ale, a u mnie są saflager S-23. Przeniosłem fermentator do temperatury pokojowej 20°C. Mam nadzieje, że nagły skok temperatury o 8°C nie zestresuje zbytnio drożdży i do rana ruszą. Bo jak nie... to sam nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zdaje mi sie ze przesadziles z Irish Moss. Wyglada podobnie jak tu:: Dyskusja o przyczynach: http://www.beoir.org/community/viewtopic.php?f=27&t=5743&p=63514&hilit=whirlfloc#p63514 Nie powinno to jednak wplywac na tempo fermentacji. Mchu irlandzkiego dałem 5g' date=' czyli standardowo, uważam, że to wcale nie było za dużo. Z drugiej strony w tym temacie co podałeś rozmawiają o drożdżach do ale, a u mnie są saflager S-23. Przeniosłem fermentator do temperatury pokojowej 20°C. Mam nadzieje, że nagły skok temperatury o 8°C nie zestresuje zbytnio drożdży i do rana ruszą. Bo jak nie... to sam nie wiem.[/quote'] Chyba nic im się nie stanie, zanim fermentator ogrzeje się do temp. pokojowej minie dobrych kilka godzin. Miałem podobny przypadek. Nie zrobiłem startera z Bohemian Lager, a brzeczka miała 15,5°Blg. Czekałem, dmuchałem, chuchałem, cudowałem, i nic Przeniosłem piwo do temp. pokojowej i po około 24 h ruszyło. Jak tylko zauważyłem oznaki fermentacji, przeniosłem do piwnicy. Dodam jeszcze, że odfermentowało prawidłowo - 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Chyba nic im się nie stanie, zanim fermentator ogrzeje się do temp. pokojowej minie dobrych kilka godzin. Miałem podobny przypadek. Nie zrobiłem startera z Bohemian Lager, a brzeczka miała 15,5°Blg. Czekałem, dmuchałem, chuchałem, cudowałem, i nic Przeniosłem piwo do temp. pokojowej i po około 24 h ruszyło. Jak tylko zauważyłem oznaki fermentacji, przeniosłem do piwnicy. Dodam jeszcze, że odfermentowało prawidłowo - 3°Blg Hm, w dalszym ciągu oznak fermentacji nie ma. Aerometr ani drgnie. Widać natomiast, że drożdże się rozmnażają. Jest ich dużo więcej, widać nawet jak utworzyły grubą warstwę na dnie fermentatora. Jest to jednak warstwa strasznie luźna, pylista i bardzo łatwo się wzrusza przy delikatnym przestawieniu wiadra. Czy dodanie nowych drożdży ma na tym etapie jakikolwiek sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Lager #22 w dalszym ciągu nie zaczął fermentować. Na powierzchni pływają drożdże, wygląda to jak zwarzona śmietana. BLG = 11.5, więc spadło o 1 punkt. Tyle co nic. Drożdże coś ściemniają, rozmnażają się a alkoholu produkować to już nie łaska. Jutro dekantuje i zadaje gęstwę S-23 z monachijskiego. Może jeszcze coś z tego będzie. Jutro też w planach Maibock. W magazynie niestety pustki, zupełny brak słodów karmelowych... Czas uzupełnić zapasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 #23 Maibock 22.01.2011 czyli czyszczenie magazynu. Zasyp Pilzneński 4,00 kg 67,7% Pszeniczny 1,25 kg 21,2% Carahell 0,17 kg 2,9% Zakwaszający 0,08 kg 1,4% Caraamber 0,21 kg 3,6% Caramunich 0,20 kg 3,4% Zacieranie woda 55°C 67°C - 70' 76°C - 5' >> filtracja do objętości 26l, 13°Blg Chmielenie 0' - start 5' - 30g marynka 7,8% a-a 50' - 15g lubelski 3,9% a-a 55' - 5g mech irlandzki 65' - 15g lubelski 3,9% a-a 70' >> chłodzenie Wyszło 19l, 16.5°Blg, IBU 26, barwa 19 EBC. Wydajność koszmarnie niska (ok 60%). Wysładzanie i filtracja poszła podejrzliwe za szybko, pewnie woda znalazła sobie jakieś ujście i słabo wypłukiwała cukry z młóta. Zostało mi jeszcze sporo brzeczki z chmielinami więc może wyjdzie 21l. Zadane gęstwą S-23, II pokolenie. Fermentacja w 12°C . Międzyczasie przelałem też na cichą i do lagerowania w 5°C #20 Tmave, #21 Monachijskie , a #22 zdekantowałem i zadałem nowymi drożdżami. Sezon w pełni a tu nie ma jak warzyć... Skończyły się wolne fermentory i słody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Sezon w pełni a tu nie ma jak warzyć... Skończyły się wolne fermentory i słody U mnie się skończyło miejsce - wiadra i surowce są, a nie ma gdzie postawić do fermentowania, nie ma gdzie postawić skrzynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Ponieważ skończyły się wolne fermentory (6 zajętych), dzisiejsze piwo będzie fermentowane w szklanym gąsiorze. Pojemność gąsiora to ok 40l, więc warka będzie większa niż zwykle. Gąsior był nieco brudny, więc na noc zalałem go roztworem NaOH (kret w granulkach) i wszystko ładnie zostało wyżarte. W sumie miałem zamiar zrobić pilsa ze 100% pilzneńskiego, postanowiłem trochę poeksperymentować i na prędce powstała ta receptura: #24 Pirackie ciemne 29.01.2011r. Zasyp Pilzneński 5,50 kg 89,1% Caramunich 0,22 kg 3,6% Special B 0,35 kg 5,7% Palony jęczmień 0,10 kg 1,6% Zacieranie woda pół gara/50°C 53°C - 10' 63°C - 30' 72°C - 30' (na koniec dodany jęczmień palony) 78°C - 10' >> filtracja do uzyskania ok 33l, 12°Blg Chmielenie 0' - start 20' - 13g marynka 8,5% + 25g cascade 4,6% 60' - 15g saaz 4% a-a 80' >> chłodzenie Nie wiem ile wyszło w sumie, bo w gąsiorze nie mam skali objętości. Po gotowaniu było 15°Blg, więc dolałem do gąsiora ze 2l wody. Myślę, że wyszło ok 29l 14°Blg. IBU 20, Barwa 42 EBC. Drożdże S-23 II pokolenie dodam wieczorem. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Wczoraj zabutelkowałem #16 Pilsa z dodatkiem 3g cukru/but 0,5l. Piwo było lagerowane przez 5 tygodni w temp. -1 do +5°C (nawet mi zamarzło). Do rozlewu dodałem więc trochę suchych drożdży W34-70. Drożdże były w sumie przeterminowane, rok przeleżały w lodówce. Po uwodnieniu drożdże zamiast wytworzyć jakąś pianę czy coś, opadły na dno szklanki. Trochę mnie to zaniepokoiło... Czy piwo nagazuje się, czy drożdże już nie podejmą pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Miałem podobnie z S-04. Zamiast rozpuścić się na krem opadły na dno szklanki i nawet granulki nie chciały się rozpuścić. Mimo to dodałem je przy rozlewie i rzeczywiście piwo nagazowało się o wiele szybciej niż wcześniejsze warki na tych samych drożdżach bez dodawania suchaczy przy rozlewie. Jest więc szansa, że i u Ciebie dadzą radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Dziś wyjątkowo coś górnej fermentacji, gdyż dostałem gęstwę Irish Ale. Padło na Russian Imperial Stout. Niestety cały proces warzenia raczej mało udany... Cały czas coś nawalało. Od zapalenia palnika do zadania drożdży upłynęło 10 godzin zamiast standardowo 5... #25 Ris-Putin (Russian Imperial Stout) 6.02.2011r. Zasyp Pilzneński 4,90 kg 60,9% Monachijski 1,10 kg 13,7% Pszeniczny 1,00 kg 12,4% Carafa 0,15 kg 1,9% Palony jęczmień 0,40 kg 5,0% Caraamber 0,50 kg 6,2% Płatki jęczmienne błysk. 0,80 kg 9,9% Zacieranie woda na oko 2/3 gara / 60°C 67°C - 2h - po tym czasie próba jodowa cały czas pozytywna! Dolałem wody żeby rozcieńczyć baaardzo gęsty zacier i dalej: 67°C - 30min - próba pozytywna - kolejne 30 min - w końcu negatywna... choć w 100% przekonany nie byłem. 76°C - 10min (dodane palone). Dobrze, że po tych pierwszych 2h zrobiłem próbę jodową. Chciałem robić już wygrzew i dodać do zacieru słód palony, bo byłem pewien, że się skrobia scukrzyła... Filtracja = koszmar. Nie dość, że zacier nie mieścił mi się w kadzi filtracyjnej (przez to dolewanie wody i rozcieńczanie), to jeszcze po spuszczeniu 10 litrów filtratu zatkało się na amen. Niepotrzebnie chyba śrutowałem płatki, a poza tym słody palone ześrutowałem na drobniutką mąkę... Nacinanie młóta itd nic nie dawało. Musiałem wszystko wyciągnąć, umyć filtrator z oplotu, ponownie przelać młóto, odczekać aż się ułoży...Masakra. Po 4h męczarni uzyskałem ok 27 litrów. Chmielenie 70' 0' - start 10' - 50g Northern Brewer 10,5% 50' - 25g lubelski 4% 70' - >> chłodzenie. Wyszło łącznie 24l 21.5°Blg, w sumie więcej niż zakładałem. Wydajność 69%. IBU 41, Barwa 97 EBC. Zadane skromnym starterem (400ml) z #1084 Irish Ale. Mam nadzieje, że ruszy, bo drożdży było mało. Note to self: zasyp ponad 8kg to stanowczo za dużo jak na możliwości technologiczne mojego browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Ostatnio na forum często warzone jest marcowe, więc również postanowiłem uwarzyć takowe Przepis na podstawie książki "Domowe warzenie piwa" R.Lehrla, z drobnymi modyfikacjami. #26 Marcowe (Oktoberfestbier) 13.02.2011r. Zasyp: Pilzneński 3,40 kg 68,7% Monachijski 1,20 kg 24,2% Caramunich III 0,35 kg 7,1% Zacieranie woda 53°C /na oko pół gara 50°C - 20' 66°C - 60' 76°C - 5' >> filtracja do uzyskania pełnego fermentora, 30l 11.0°Blg . Gotowanie 80' 0' - 45g Saaz 4.0% a-a (w przepisie R.Lehrla był chmiel tettnanger 3,0%) 65' - 15g Saaz 4.0% a-a 80' >> chłodzenie. Wyszło 23l 14°Blg, dolałem 2l wody (z prysznica) do uzyskania 25l 13°Blg. Za dużo trochę odparowało, pewnie przez długi czas gotowania. Wydajność 70%, IBU 19, barwa 21 EBC. Brzeczkę wlałem do fermentatora z drożdżami S-23, III pokolenie, po Maibocku (#23). W międzyczasie przelałem na cichą #23 Maibock oraz bezstylowca #22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 (edytowane) Temperatury w piwnicy mam idealne do lagerów:w kotłowni 8-9°C , w spiżarni/leżakowni 0-1°C. Nic tylko warzyć #27 Amadeus (Lager Wiedeński) 19.02.2011r. Zasyp: Wiedeński 3,00 kg 69,3% Monachijski II 1,00 kg 23,1% Crystal 150 0,30 kg 6,9% Carafa III 0,03 kg 0,7% (dla podbicia kolorku do 25+EBC). Zacieranie woda 50°C 63°C - 20' 72°C - 40' 78°C - 5' >> filtracja do pełnego fermentora, ok 9°Blg Chmielenie 70' 0' - start 10' - 20g Northern Brewer 10,5% a-a 50' - 20g H.Hersbrucker 3,8% a-a 70' - >> chłodzenie Nie wiem jakie wybicie bo na fermentatorze nie ma skali. Wyszło mniej więcej 22l 13°Blg , w sumie zakładałem więcej brzeczki ale 12°Blg. Rozcieńczać już nie będę. Wydajność 68%, barwa 29 EBC, goryczka 26 IBU. Zadane świeżymi drożdżami #2124 Bohemian Lager, ze startera 1,5l. Edytowane 19 Lutego 2011 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Dziś, po 20 dniach fermentacji burzliwej i 29 dniach cichej (lagerowania), zabutelkowałem #20 Tmave z dodatkiem 2.9g cukru/ but 0,5l. Niestety zapomniałem zmierzyć °Blg. W smaku takie sobie, wytrawne i dość gorzkie, zero słodkości. Poczekamy jak będzie później. Do refermentacji dodałem też trochę suchych W34-70. #25 RIS jest na burzliwej od 2 tygodni, piana cały czas się utrzymuje, ale spadło zaledwie do 11°Blg. Zastanawiam się, czy czekać cierpliwie czy dodać nowych drożdży, mam jeszcze paczkę S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 #19 Bock zabutelkowany. 2,9g cukru/ but 0,5l. Łącznie przeleżał 13 dni na burzliwej i 48 dni na cichej w temp. od +5 do -3°C. Obawiałem się o to piwo, bo przy zlewaniu na cichą wyczuwałem posmak quasi-apteki. Teraz jednak już go nie wyczuwam. Wygląda na to, że z piwem będzie wszystko w porządku, bo smakuje świetnie! Dziś pewnie zabutelkuje jeszcze #21 Munich Dunkel (38 dni na cichej), a później trzeba będzie coś uwarzyć (lagera), bo weekend bez warzenia to weekend stracony. Nie wiem tylko jeszcze co... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Co tak długo trzymasz swoje piwa na cichej ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Co tak długo trzymasz swoje piwa na cichej ??? "Cicha" to raczej skrót myślowy - chodziło mi o lagerowanie w temp. zbliżonej do 0°C. Był o tym wątek: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=895&p=1 A że długo trzymam...a czemu nie:) Miejsca na kolejne wiadra mam jeszcze dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 (edytowane) #28 Dominator Doppelbock 27.02.2011r. Na podstawie przepisu weny z wiki Zasyp Pilzneński 3,20 kg 46,4% Wiedeński 1,70 kg 24,6% Monachijski 1,70 kg 24,6% Caramunich 0,25 kg 3,6% Carafa II 0,05 kg 0,7% Caraamber 0,10 kg 1,4% Zacieranie woda 50°C 63°C - 20' > 100°C - 20' (dekokt 1/3) 73°C - 40' (całość) 78°C >> filtracja do uzyskania 27l 15,5°Blg. Chmielenie 85' 0' - start 25' - 25g Perle '09, 9.1% a-a 65' - 35g H. Hersbrucker '09, 3.9% a-a 85' - >> chłodzenie Wyszło 22l 19°Blg. Wydajność 65%, barwa 35 EBC, goryczka 22 IBU. Zadane III pokoleniem #2308, gęstwa ze startera. Temperatura fermentacji 8-9°C. Wszystko poszło bardzo gładko i sprawnie Jednym słowem udana sesja Niestety kończą się butelki. Na butelkowanie czeka 7 warek, butelek mam na 2 ;( Edytowane 2 Marca 2011 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Wieści z kotłowni: #21 Munich Dunkel zabutelkowane z 3g cukru / but 0.5l. Stało łącznie 39 dni na cichej w temp. -3 do +5°C. Oprócz tego przelałem na cichą #26 Marcowe po 17 dniach burzliwej. 4°Blg mierzone w 10°C więc pewnie ma ze 3,5°Blg. Jako, że zastosowałem tu metodę zaszczepienia drożdżami przez przelanie brzeczki na gęstwę po poprzednim piwie, drożdży było baaaardzo dużo. Na był dnie prawie 3-centymetrowy zbity osad S-23. #28 Doppelbock nie wystartował. Pewnie drożdże za długo w lodówce przeleżały. Chlusnąłem więc drożdży z marcowego i napowietrzyłem ponownie. #25 RIS mimo dodania nowych drożdży S-04 zszedł tylko do 8°Blg ...i chyba nie zejdzie niżej. Daje to odfermentowanie na poziomie 63%. #24 Pirackie ciemne siedzi od miesiąca na burzliwej w gąsiorze bo nie mam drugiego dużego balona żeby przelać na cichą. Będzie więc przedłużona burzliwa. Hmm a czy można lagerować piwo na burzliwej bez przelewania znad drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 (edytowane) #29 Pils 6.03.2011r. 25l 12°Blg Barwa 8 EBC Goryczka 37 IBU Zasyp Pilzneński (B.M.) 4,00 kg 92,7% Carapils 0,32 kg 7,3% Zacieranie woda 55°C 63°C - 25' 73°C - 40' 78°C - 5' >> filtracja do uzyskania pełnego fermentora 33l, ok 9,5°Blg. Filtracja szła za szybko i pewnie stąd mniejsza wydajność niż zwykle (<70%). Chmielenie 80' 0' - start 20' - 42g Perle '09, 8.1% a-a 60' - 25g H.Hersbrucker '09 3.5% a-a 79' - 20g H.Hersbrucker '09 3.5% a-a 80' >> chłodzenie. Nie wiem ile litrów wyszło, ale ekstrakt jest ok 11-11.5°Blg, więc mniej niż zakładałem. Drożdże zadane dopiero po 24h od chłodzenia w temp. 5°C, fermentacja w 9°C. Gęstwa #2124 Bohemiany po #27 Wiedeńskim, I pokolenie. Dla podglądu w załączniku fotka ze słoikiem z chmielinami. Słój ma 4l. Piwo strasznie mętne. #27 Wiedeńskie przelane na cichą, 5°Blg. Przed przelaniem było 1 dzień w temp. 19°C . #25 RIS po 28 dniach fermentacji burzliwej przelany do klarowania. Zszedł do 7.5°Blg. W smaku nieco słodkie. Edytowane 7 Marca 2011 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Dziś zabutelkowałem #25 czyli RIS-Putina z dodatkiem 3,3g cukru/but 0,5l. Niestety nie wróżę temu piwu wielkiej kariery. Zeszło zaledwie do 7,5°Blg i jest przez to bardzo słodkie. Drożdże nie dały rady - za mało i w słabej kondycji. W piwie czuć też mocną "paloność", ale ten słodki smak wszystko psuje... Zobaczymy... Pierwsza degustacja gdzieś na 3 miesiące. Z drugiej strony przypominam sobie, że #13 Gryczane też stosunkowo słabo odfermentowało i nie byłem w stanie wypić do końca pierwszej zdegustowanej butelki (tak słodkie, że za przeproszeniem rzygać się chciało), ale później, gdy się porządnie nagazowało i wyleżało swoje, wyszło koniec końców bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 (edytowane) Dziś w Kotłowni wyjątkowy dzień Powstała warka nr 30, wszystko działo się w towarzystwie i przy udziale mojego kolegi Bilu. Bilu piwowarskim żółtodziobem nie jest, ma już na koncie 10 piw z ekstraktu, ale proces zacierania i warzenia widział z bliska pierwszy raz. Starałem się jak mogłem wszystko dokładnie opisać i zademonstrować. I chyba udało mi się go przekonać do zmiany technologii i zainwestowania w sprzęt do zacierania Ale wszystko w swoim czasie. 30 Pszeniczne III (Hefe-Weizen) 19.03.2011r. 26l 12°Blg (planowane) Barwa 15 EBC Goryczka 10 IBU Zasyp Pilzneński BM 2,00 kg 41,7% Pszeniczny 2,50 kg 52,1% Carawheat 0,30 kg 6,3% Zacieranie 45°C - 15' 55°C - 15' 63°C - 30' 72°C - 40' 78°C - 10' >> filtracja do uzyskania pełnego fermentora ok 31l, 11°Blg Chmielenie 60' 0' - start 0' - 25g Lubelski 4,8% a-a 60' - >> chłodzenie. Wyszła nieznana ilość brzeczki (coś koło 25l + chmieliny) o ekstrakcie 14°Blg. Coś za dużo, więcej niż planowałem. Jak dodam odcedzoną brzeczkę z chmielin, to dodam też wody żeby rozcieńczyć do 12.5-13.0°Blg. Zadane połową paczki WB-06. Fermentacja w warunkach pokojowych. Bardzo udana sesja, no i niebawem jak wszystko dobrze pójdzie przybędzie nam w Trójmieście nowego piwowara Edytowane 22 Marca 2011 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 (edytowane) #24 Czyli Pirackie ciemne (dark lager) zabutelkowany z dodatkiem 2,75g cukru/but. 0,5l. Wyszło 58 butelek (29l). Piwo stało 52 dni na burzliwej bo nie miałem w co przelać na cichą. Był to pierwszy i ostatni raz kiedy fermentowałem piwo w gąsiorze (ok w sumie to drugi raz ). Szorowanie tego osadu to mordęga. Chyba nigdy nie zejdzie całkowicie. Znowu trzeba będzie NaOH zalać. Dodatkowo do części butelek dodałem dla eksperymentu po kilka wiórków dębowych mocno spiekanych amerykańskich. No i jak zwykle zapomniałem sprawdzić °Blg Oprócz tego tego przelałem na cichą #29 Pils (16 dni f.b.). Też nie zmierzyłem °Blg . Idzie wiosna, temperatura idzie w górę. Jeszcze chyba dwa lagery na #2124 Bohemian lager i na tym kończymy sezon. Jakie piwo byście polecieli na tych drożdżach, które nie wymaga lagerowania w b. niskich temperaturach ? Edytowane 22 Marca 2011 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 (edytowane) #31 Ostatni Skok Małysza , Dortmunder 28.03.2011r. 25l 13°Blg Barwa 10 EBC Goryczka 25 IBU Zasyp Pilzneński BM 3,20 kg 74,4% Wiedeński 0,20 kg 4,7% Monachijski I 0,60 kg 14,0% Carapils 0,30 kg 7,0% Kreda CaCO3 (ok 1/3 laski) Zacieranie Zacieranie na gęsto. Do do wody do zacierania i wysładzania dodałem trochę kredy (CaCO3). Woda u mnie ma ok. 15°n. 55°C - 10' 63°C - 30' 72°C - 30' 78°C - 5' >> wysładzanie do pełnego fermetora, ok. 12°Blg. Filtracja poszła bardzo sprawnie. Chmielenie 60' 0' - 25g H. Spalt Select, 6,4% a-a 30' - 20g H. Spalt Select, 6,4% a-a 40' - 5g mchu irlandzkiego 55' - 15g H. Spalt Select 6,4% a-a. 60' >> chłodzenie. Wyszło 25l (+0,5l w chmielinach do odzyskania) brzeczki o ekstrakcie 13°Blg, co daje rekordową jak na razie wydajność 81%! Dużo więcej niż zakładałem. Myślę, że jest to spowodowane inną metodą śrutowania, z namaczaniem słodu wodą. Idzie to cholernie ciężko, ale łuska jest mniej poniszczona. Będę to praktykował, ale trzeba będzie zainwestować w napęd do śrutownika. Brzeczka zadana tygodniową gęstwą #2124 Bohemian Lager, po drugim zbiorze. Temperatura fermentacji 7,0°C. Trochę się obawiam goryczki w tak twardej wodzie, no ale to jeszcze zobaczymy. W następny weekend ostatni lager w sezonie. Albo Schwarzbier, albo jakiś porter, albo nie wiem. Jakieś propozycje ? Edytowane 28 Marca 2011 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) Dziś powstał ostatni lager w sezonie 2010/2011. Nie wiedziałem na co się zdecydować, więc zrobiłem mały eksperyment #32 Zingiber (Imbirowe) 02.04.2011r. 24.5l, 11°Blg Barwa 17 EBC Goryczka 21 IBU Zasyp Pilzneński BM 3,00 kg 74,5% Pszeniczny 0,80 kg 19,9% Caraamber 0,20 kg 5,0% Palony jęczmień 0,03 kg 0,6% (resztka dla podbicia barwy) Zacieranie woda ok 60°C 56°C - 10' 63°C - 30' 72°C - 30' 78°C - 1' > filtracja do uzyskania 28l, ok 9,5°Blg. Chmielenie i dotatki 0' - start 10' - 22g Marynka 7,8% a-a 50' - 25g Cascade 4,6% a-a - 20g curacao - 1 łyżeczka cynamonu - 100g świeżo startego imbiru bez skórki (ok. 90g netto) - 100g cukru 60' >> chłodzenie. Wyszedł troszkę mniejszy ekstrakt niż planowałem, co było wynikiem zbyt słabego odparowania (planowałem 22l 12°Blg ). Zadane drożdżami #2124 Bohemian Lager, gęstwa 200ml, II pokolenie. Temperatura fermentacji 10°C i niżej już nie będzie. Brzeczka pachnie wybornie Już nie mogę się doczekać konsumpcji Oprócz tego zabutelkowałem #23 Maibock z dodatkiem 2,5g cukru/but 0,5l. Zostało mi ok 80 butelek na zabutelkowanie 2 warek, a na rozlew czeka łącznie 7 I co tu robić. Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się