KiLL4r Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 witam!! W sobote warzyłem Portera ( s. pilzneński 3,6, karmel ciemny 0,2, barwiący 0,2 ) jednak pomimo usilnych starań nie wyłapałem praktycznie wogóle osadu po chmieleniu. Do chłodzenia zastosowałem chłodnicę zanurzeniową ( ekstra sprawa polecam ), odczekałem kilkanaście minut aż wszytkie farfocle opadną ale one nie zbiły się tak jak powinny i były w postaci drobiutkiego pyłku. Brzeczka gotowana 70 min pod przykryciem na mocnym ogniu. Czy aby osad zbił się mocno muszę odczekać dłużej czy nie ma to znaczenia i akurat to mógł być pojedynczy przypadek ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Dlaczego pod przykryciem??? W ogóle nic nie było osadu? Żadnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 (edytowane) Był tylko taki jak pyłek, nalewając do wysokich 2 kuflów ostatnie ok. 1 L, opadały właśnie jakby to były opiłki metalu wena pisał że sam gotuje pod przykryciem i jest ok Edytowane 11 Października 2010 przez KNX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Znaczy nie miałeś przełomu. Przynajmniej trochę trza uchylić aby odparować DMS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Czyli czego można się spodziewać,gorszego smaku. DMS i tak zostanie wypchnięty po burzliwej. Ostatnie 15 min było bez przykrywki ale słabo wrzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Będzie dobrze. Mi też słabo wrzało a piwko smakowite . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Ostatnie 15 min było bez przykrywki ale słabo wrzało. Dobrze, że na koniec odkryłeś pokrywkę, DMS jest dość lotny, powinien zdążyć odparować przez 15 min. Ale w fermentacji tak wiele już go ucieknie, jego temperatura wrzenia jest bodajże ok. 40°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się