Pierre Celis Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Po latach wyjazdów z ekipą MOT PSPD na warzenie wygranego piwa Warszawskiego Konkursu Piw Domowych im. Wojtka Trześniowskiego przyszedł czas na zmiany. Po pierwsze reprezentacja stołecznego oddziału PSPD reprezentowana była indywidualnie w postaci prezeski Ani Krzesińskiej. Po drugie, nasza podróż skróciła się z Wieprza do Zwolenia. Miejsce PINTY jako głównego sponsora WKPD zajął bowiem Browar Maryensztadt. Laureatem XII edycji WKPD został Piotr Osiński z Browaru Kilsztok z piwem Brett Saison i trochę się zdziwiłem, że nie uwzględniony tu został jego tata Tomasz, który aktywnie uczestniczy w życiu Kilsztoka. Zdziwiłem się też, że Piotr warzenie w Zwoleniu miał wyznaczone dzień przed naszą wizytą. Awaria samochodu sprawiła jednak, że wyruszył z opóźnieniem, a do towarzystwa dołączyli jego narzeczona Agnieszka, tata i ja. Zatem utworzyła się całkiem miła ekipa. W trakcie podróży dowiedziałem się, że Piotr zrekonstruował historyczne owsiane piwo z Podhala. Taki edukacyjny element od razu wyżej spozycjonował Kilsztoka i życzyłbym sobie więcej takich pozytywnych zaskoczeń. A jak samo warzenie? Różnice pomiędzy PINTĄ a Maryensztadtem są oczywiste. W obecnej postaci nawet nie ma co porównywać największego i jednego z najnowocześniejszych browarów craftowych w Polsce z ciągle rozwijającym się i już duszącym się na ograniczonej powierzchni Browarem Maryensztadt. Jakub Piesio pokazał nam jednak robiące wrażenie budynek i warzelnię nowego browaru w nieodległej Sycynie. Materiał z oprowadzania ukaże się niedługo! Zmiany zawsze powinny być na lepsze, zatem za dobrą monetę przyjmuje zadowolone głosy Piotra i Tomasza ze współpracy z Kubą. Wygląda na to, że receptura bez żadnych kompromisów została przełożona na duże gary, a Kuba chętnie wciągał Piotra do pracy i zapoznawania się ze specyfiką dużego browaru. Po tym wydarzeniu powinno pozostać zatem coś więcej w piwowarskim doświadczeniu laureatów niż tylko klasyczna fotka z wrzucania chmielu do kotła. Weryfikacja uwarzonego w Maryensztadcie piwa nastąpi jak zawsze na wiosennej edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa, kiedy to nastąpi jego premiera. A jak smakował domowy oryginał i jakie jest zdanie chłopaków? Zapraszam na wideo! View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się