Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Tym razem receptura jeszcze przezemnie nie testwoana ,ale moim zdaniem godna polecenia. Tym razem jest to receptura z ksiazki Brew Classic European Beers At Home. Receptura liczona na 23 litry (5 imperialnych galonow) Slody: Pale malt 6,950 g Amber malt 400g Crystal malt 330g Slod pszenny 350g Chmiele Goryczkowe: Golding hops 60g Fuggle hops 105g Mech irlandzki 10g na ostatnie 15` Metoda zacierania Jednotemperaturowo 66°C przez 90` Czas chmielenia 90` Drozdze gornej fermentacji. Gestosc poczatkowa powinna byc okolo 18.7 Plato Gestosc koncowa w okolicy 4.3 Plato Zawartosc alkoholu 8.1 obj. 6.3 wag. Goryczka 60 EBU Kolor 35 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Amber malt 400gCrystal malt 330g Amber malt jest nie do kupienia w Polsce, ale można sobie samemu uprażyć. Crystal malt - jak bym miał zgadywać, to pewnie będzie ten o barwie 40 Lovibond, w palecie Wayermanna to byłby Carared? Lubię szkockie ale, ale raczej te słabsze - za 60, 70 szylingów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 (edytowane) Amber malt 400gCrystal malt 330g Amber malt jest nie do kupienia w Polsce' date=' ale można sobie samemu uprażyć. Crystal malt - jak bym miał zgadywać, to pewnie będzie ten o barwie 40 Lovibond, w palecie Wayermanna to byłby Carared? Lubię szkockie ale, ale raczej te słabsze - za 60, 70 szylingów.[/quote'] W sumie crystal malt mozna spokojnie zastapic jasnym karmelowym, w wersji slodu pilenskiego. Kolorystyka moze nie bedzie sie zgadzala ,ale efekty koncowe w piwie zblizone. Tak samo jak slod czekoladowy jest ciemniejsza wersja naszego ciemnego karmelowego. W takim wypadku bym po prostu zabarwil piwo mocniej slodami barwiacymi w troszeczke wyzszych ilosciach. Co do systemu /- niestety zostalo to tylko w potocznym jezyku i nazwach piw. Gdyz w sumie niedokonca wiadomo jak mocne bylo 80/- . Pozatym prawde mowiac niemozliwe byloby by pinta piwa kosztoala 80/- bo to byl maly majatek. Przypominam, ze 20 shillingow wchodzilo na jednego Funta. A przed okresem wprowadzenia systemu 10 w systemie pienieznym (1971) typowa wyplata robotnika wynosila okolo 2 funtow, czyli 40/-. Zatem wartosc powiedzmy 70/- musiala byc cena za cala beczke. I chyba bym powiedzial, ze za Hogshead, niz za Barell. Ale w sumie jesli czegos wiecej sie dowiem na ten temat to napisze wiecej. sumie calyczas bladze troche w systemach imperialnych. Tak na marginesie z tego co pamietam byly piwa dla dzieci bodajrze 20/- ,albo 30/- Edytowane 4 Czerwca 2008 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 ChmieleGoryczkowe: Golding hops 60g Fuggle hops 105g Makaron, czy jestes pewien ilosci chmielu? To jest przeciesz 5.5 oz chmielu, i to wszystko goryczkowe, 90 min gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Jestem pewny. Chmiele te nie zawieraja duzo alfa kwasow. Mysle ,ze 5-6%. Pozatym piwo jest calkiem geste, wiec i nachmielenie musi byc wysokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Chmiel fuggles maja srednio 4.5% alfa , a goldings 5.3% alfa. Oczywiscie z roku na rok te wattosci sie zmieniaja. Zeszloroczny golding zawieral cos kolo 3.5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się