Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 80/- Recetura z ksiazki Brew Classic European Beers At Home. Moim zdaniem monabyloby troszeczke przepis zmodyfikowac. Mianowicie zamiast cukru, ktory jest w przepisie dodac odpowiednia ilosc slodu Pale malt, by uzyskac identyczne parametry. Warzylem kilka piw z tej ksiazki i uzywalem cukru do niektorych przepisow i doszedlem do wniosku, ze piwo w takim wypadku wymaga dluzszego lezakowania by uzyskac takie same efekty jak bez uzytku cukru. Receptura liczona na 23 litry (5 galonow imperialnych) Slody: Pale malt 2,900 g Platki kukurydzy (niemoga byc prazone, w sklepach dla piwowarow wystepuje to jako flaked maize) 650g platki pszenne 220g prazony jeczmien 45g cukier 325g Chmiele Goryczkowe: Challenger hops 45g Aromatyczne (ostatnie 15`) Goldings hops 10g Mech irlandzki 10g na ostatnie 15` Metoda zacierania Jednotemperaturowo 67°C przez 90` Czas chmielenia 90` Drozdze gornej fermentacji. Gestosc poczatkowa powinna byc okolo 10.4 Plato Gestosc koncowa w okolicy 2.0 Plato Zawartosc alkoholu 4.6 obj. 3.7 wag. Goryczka 30 EBU Kolor 25 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się