Skocz do zawartości

Scottish Export 80/-


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

80/-

 

Recetura z ksiazki Brew Classic European Beers At Home. Moim zdaniem monabyloby troszeczke przepis zmodyfikowac. Mianowicie zamiast cukru, ktory jest w przepisie dodac odpowiednia ilosc slodu Pale malt, by uzyskac identyczne parametry. Warzylem kilka piw z tej ksiazki i uzywalem cukru do niektorych przepisow i doszedlem do wniosku, ze piwo w takim wypadku wymaga dluzszego lezakowania by uzyskac takie same efekty jak bez uzytku cukru.

Receptura liczona na 23 litry (5 galonow imperialnych)

 

Slody:

Pale malt 2,900 g

Platki kukurydzy (niemoga byc prazone, w sklepach dla piwowarow wystepuje to jako flaked maize) 650g

platki pszenne 220g

prazony jeczmien 45g

cukier 325g

 

Chmiele

Goryczkowe:

Challenger hops 45g

 

Aromatyczne (ostatnie 15`)

Goldings hops 10g

Mech irlandzki 10g na ostatnie 15`

 

Metoda zacierania

Jednotemperaturowo 67°C przez 90`

Czas chmielenia 90`

 

Drozdze gornej fermentacji.

 

Gestosc poczatkowa powinna byc okolo 10.4 Plato

Gestosc koncowa w okolicy 2.0 Plato

Zawartosc alkoholu 4.6 obj. 3.7 wag.

Goryczka 30 EBU

Kolor 25 EBC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.