Skocz do zawartości

Browar A&M


bubuś

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 81 lager z 23-03-2012

 

- Słód pilsnejski - 5,00kg

- Słód caraplis - 0,40kg

- Słó caramunich 2 - 0,20kg

- Chmiel zeus 14,2% - 20gr

- Chmiel perle 6,0% - 35gr

- Kwas mlekowy 88% - 3ml

 

Śruta do 18l wody o temperaturze 45°C

Przerwa 10 minut 52°C

Przerwa 25 minut 62°C

Przerwa 35 minut 72°C

5 minut 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 20l wody 77°C+3ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 70 minut

 

W 10 minucie - 20gr zeus

W 60 minucie - 15gr perle

W 70 minucie - 20gr perle

 

Wyszło 27l / 12,5°Blg , schłodzone do13°C.

 

Dodana gęstwa zymoferm Z012-5-37 budweiser lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warka 82 czeski pilsner z 24-03-2012

 

- Słód pilsnejski - 5,50kg

- Słód caraplis - 0,30kg

- Chmiel marynka 9% - 15gr

- Chmiel saaz 4% - 60gr

 

 

Śruta do 20l wody o temperaturze 45°C

 

Przerwa 20 minut 62°C

Przerwa 40 minut 72°C

5 minut 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 18l wody 77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

W 10 minucie - 15gr marynka + 15gr saaz

W 60 minucie - 15gr saaz

W 70 minucie - 30gr saaz

 

Wyszło 26,5l / 12°Blg , schłodzone do14°C.

 

Dodana gęstwa zymoferm Z012-5-37 budweiser lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po tych 2 warkach można śmiało powiedzieć , że dodając kwas mlekowy do wysładzania , można wytargać 1°Blg. Małe coś ale cieszy.

 

Co do drożdży zymoferm Z012-5-37 budweiser lager , nie są do niecierpilwch , to już 4 piwko na tych leniach ,za każdym razem ( z gęstwy )start po 24h. Za to piwko :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 83 biere de garde 3

 

- Słód monachijski 1 - 4,00kg

- Słód pilznejski - 3,00kg

- Słód caraaroma - 0,30kg

- Słód cara - 0,30kg

- Jęczmień palony - 0,05kg

- Chmiel marynka 9% - 23gr

- Chmiel perle 6% - 20gr

- Chmiel lubuski 4 % - 20gr

- Cukier karmelizowany - 0,60kg

- Kwas mlekowy 88% - 3ml

 

Śruta do 21l wody o temperaturze 65°C

Przerwa 40 minut 65°C - 62°C

Przerwa 30 minut 71°C

Podgrzać do 77°C + barwiący + cukier

 

Filtracja i wysładzanie 18l wody 75°C + 3ml kwasu mlekowego.

 

Gotowanie 80 minut

 

W 10 minucie - 23gr marynki

W 60 minucie - 20gr perle

W 80 minucie - 20gr lubuski

 

Wyszło 25l / 19°BLG + 2l rezerwy

Dodana gęstwa wyeast 2565 kölsch

Fermentacja w 14°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 84 altbier

 

- Słód monachijski 1 - 1,50kg

- Słód pilznejski - 3,50kg

- Słód caramunich 2 - 0,30kg

- Słód caraplis - 0,35kg

- Chmiel zeus 14,2 - 13gr

- Chmiel cascade 8,6% 10gr

- Chmiel perle 6% - 20gr

- Chmiel lubuski 4 % - 25gr

- Kwas mlekowy 88% - 3ml

 

Śruta do 20l wody o temperaturze 45°C

Przerwa 15 minut 51°C

Przerwa 30 minut 65°C - 62°C

Przerwa 40 minut 71°C

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 18l wody 75°C + 3ml kwasu mlekowego.

 

Gotowanie 60 minut

 

Od początku - 13gr zeus + 10gr cascade

W 40 minucie - 20gr perle

W 60 minucie - 20gr lubuski

 

Wyszło 25l / 13°BLG + 1l na starter

Dodana gęstwa wyeast 2565 kölsch

Fermentacja w 14°C

 

Brakło mi kontynentalnych chmieli goryczkowych więc byłem zmuszony użyć amerykańskie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj na cichą poszły 2 warki.

Warka 79 biere de garde zeszła do 3,5°BLG ito chyba jeszcze nie koniec , myślę że zejdzie jeszcze jakieś 1°BLG

Warka 80 magazynowe resztki zeszła do 3°BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 81 lager zlana na cichą , zeszła do 4°BLG. Piwko zapowiada się dobrze , wytrawne i już teraz super klarowne.

Dziś też umyte 150 butelek , to był pracowity dzień :okey:

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 85 Bohemian pilsner 2

 

- Słód pilsnejski - 5,00kg

- Chmiel saaz 4% - 50gr

- Chmiel marynka 8,2% - 30gr

- Kwas mlekowy 88% - 4ml

 

Śruta do 17l wody o temperaturze 52°C

Dekot 1/3 10' - 63°C , 10' - 10°C , 10' gotowanie

 

Przerwa 10 minut 51°C

Przerwa 30 minut 63°C

Zwrot dekotu

Przerwa 40 minut 72°C

Podgrzane do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 21l wody 77°C+4ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 80 minut

 

Od początku - 30gr marynka

W 60 minucie - 20gr saaz

W 80 minucie - 30gr saaz

 

Wyszło 25,5l / 12°Blg , schłodzone do13°C.

 

Dodana gęstwa zymoferm Z012-5-37 budweiser lager

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 79 biere de garde 2 zeszła do 3°Blg , zabutelkowana z 3,1gr cukru / 0.5l.

 

Warka nr 80 magazynowe resztki zrszła do 3°Blg , zabutelkowana z 3gr cukru / 0,5l

 

Warka 82 czeski pilsner zlane na cichą przy 3,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 86 pszeniczka z 20-04-2012

 

- Słód monachijski 1 - 0,30kg

- Słód pilznejski - 2,30kg

- Słód cara - 0,20kg

- Słód pszeniczny - 2,70kg

- Chmiel lubuski 3,8% - 10gr

- Chmiel h splat select 4,4% - 30gr

 

 

Śruta do 18l wody o temperaturze 40°C

Przerwa 15 minut 45°C

Przerwa 10 minut 51°C

Przerwa 30 minut 63°C

Przerwa 30 minut 71°C

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 20l wody 75°C + 3ml kwasu mlekowego.

 

Gotowanie 70 minut

 

 

W 10 minucie - cały chmiel

 

Wyszło 25,5l / 13,5°Blg

 

Zchłodzone do 14°C i dodane drożdże mauribrew weiss y-1433

Fermentacja w 20°C

 

Drożdże mają kopa po 6 godzinach już spacerowały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po świątecznych bojach czas uzupełnić parę wpisów.

 

26-04-2012 warka 84 altbier zlana na cichą przy 3°Blg

26-04-2012 warka 81 lager przelana do butelek przy 2,5°Blg z 3gr cukru na 0,5l

26-04-2012 warka 85 bohemian pilsner zlana na cichą przy 3°Blg

02-05-2012 warka 86 pszeniczka zlana na cichą przy 4°Blg

02-05-2012 warka 83 bier de garde zlana na cichą przy 6°Blg

Edytowane przez elroy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 87 pszeniczka 2

 

- Słód pilznejski klepiskowy - 1,50kg

- Słód cara - 0,20kg

- Słód pszeniczny ciemny - 2,00kg

- Słód pszeniczny jasny - 1,00kg

- Chmiel perle 6% - 10gr

- Chmiel h splat select 4,8% - 20gr

 

 

Śruta do 16l wody o temperaturze 40°C

Przerwa 30 minut 43°C

Przerwa 10 minut 50°C

Przerwa 30 minut 63°C

Przerwa 30 minut 71°C

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 15l wody 75°C + 2ml kwasu mlekowego.

 

Gotowanie 60 minut

 

 

OD początku 20gr h splat select

W 50 minucie 10 gr perle

 

Wyszło 22l / 13 Blg

 

Zchłodzone do 16°C i dodana gęstwa mauribrew weiss y-1433

Fermentacja w 21°C

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 88 bursztynowy lager ( niestety będzie górniak )

 

- Słód pilznejski klepiskowy - 3,5kg

- Słód caraplis - 0,30kg

- Słód monachijski 2 - 1,50kg

- Słód karmelowy jasny - 0,20kg

- Chmiel perle 6% - 25gr

- Chmiel marynka 9% - 32gr

 

 

Śruta do 18l wody o temperaturze 45°C

Przerwa 30 minut 63°C

Przerwa 30 minut 72°C

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 17l wody 75°C

 

Gotowanie 70 minut

 

 

W 10 minucie 32 gr marynki

W 60 minucie 10 gr perle

W 70 minucie 15 gr perle

 

Wyszło 27l / 12 Blg

 

Zchłodzone do 15°C i dodane drożdże s-33 ( czech pils padły)

Fermentacja w 20°C

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do butelek poszły 4 warki.

Warka 82 czeski pilsner 2,5°BLG z dodatkiem 3,3gr cukru/0,5l

Warka 84 altbier 2,5°BLG z dodatkiem 3,2gr cukru/0,5l

Warka 85 bohemian pilsner 2,5°BLG z dodatkiem 3,3gr cukru/0,5l

Warka 86 pszeniczka 4°BLG z dodatkiem 2,8gr cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po przeglądzie piwnicy doliczyłem się 27 skrzynek piwa , 7 fermentatorów na burzliwej i cichej.

Jeszcze parę warek i sezon letni będzie udany.

 

Oj jak ja bym chciał mieć taką pojemną piwniczkę :) W mojej ledwo 4 skrzynki się mieszczą plus max 3 fermentatory :/

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oj jak ja bym chciał mieć taką pojemną piwniczkę :) W mojej ledwo 4 skrzynki się mieszczą plus max 3 fermentatory :/

 

Piwniczkę mam dużą , ale lodówka mieści tylko 3 fermentatory , więc teraz z dolniakami nie poszaleję.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pszeniczka kończy swą burzliwą , za 2 dni pójdzie na tygodniową cichą. Sam jestem ciekaw jak tym razem odfermentowała.

Warka 88 na nowych drożdżach bulgocze wesoło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 89 alt bier 2 ( na rozruszanie drożdży )

 

- Słód pilznejski klepiskowy - 3,3kg

- Słód monachijski 2 - 1,00kg

- Słód karmelowy jasny - 0,20kg

- Chmiel perle 6% - 30gr

- Chmiel brewers gold 7,6% - 15gr

- Chmiel tradycion 5,3% - 20gr

 

 

Śruta do 18l wody o temperaturze 50°C

Przerwa 20 minut 51°C

Przerwa 35 minut 63°C

Przerwa 30 minut 72°C

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 15l wody 77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

 

W 10 minucie 30 gr perle i 15gr brewers gold

W 70 minucie 20 gr tradycion

 

Wyszło 24l / 12°Blg

 

Schłodzone do 18°C i 1l starter german ale

Fermentacja w 14°C

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 87 pszeniczka 2 zlana na cichą przy 5°Blg

 

Warka 83 zeszła do 4,5°Blg i została rozlana do butelek z 3,2gr cukru/0,5l. To piwko zapowiada się bardzo dobrze. Zrobię kolejne tym razem na german ale.

 

A teraz czas zaglądnąć do wędzarni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 90 Witbier

 

- Słód pilznejski klepiskowy - 1,6kg

- Słód pszeniczny - 0,30kg

- Pszenica- 1,70kg

- Owies - 0,50kg

- Chmiel brewers gold 7,6% - 20gr

- Chmiel tradycion 5,3% - 15gr

- Kolendra - 12gr

- Skórka z 2 pomarańczy

 

Śruta niesłodowa do 6l wody 66°C

Przerwa 25 minut 66°C

Gotowanie 10 minut

 

Śruta słodowa do 12l wody o temperaturze 53°C

Przerwa 35 minut 51°C i dodać niesłodowe

Przerwa 55 minut 63°C - 65°C

Przerwa 20 minut 71°C

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 16l wody 77°C

 

Gotowanie 80 minut

 

 

W 10 minucie 20gr brewers gold

W 55 minucie skórki z pomarańczy 1/2 kolendry

W 60 minucie 20 gr tradycion

W 65 minucie reszta kolendry

 

Wyszło 22,5l / 11°Blg

 

Zchłodzone do 19°C i gęstwa mauribrew weiss y-1433

Fermentacja w 21°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.