bubuś Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 Witam. Myślę że już najwyższy czas zacząć robić zapiski. Zacznę od podania krótkiego profilu naszego browaru ( gotuję z bratem ) Z reguły robimy piwa pod swój smak , a nie pod jakiś konkretny styl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted October 19, 2010 Author Share Posted October 19, 2010 Dziś poszła na cichą warka nr 41 lager 13,5 BLG. Młode piwo ma obiecujący smak. Do butelek rozlaliśmy świąteczne 24 BLG. Ciężko będzie się doczekać nagazowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted October 20, 2010 Share Posted October 20, 2010 Cześć Witam sąsiadów Liczba warek słuszna a idea jeszcze słuszniejsza Konkursy a szczególnie warzenia stylowców pod konkursy to bicie piany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted October 20, 2010 Share Posted October 20, 2010 Do butelek rozlaliśmy świąteczne 24 BLG. Ciężko będzie się doczekać nagazowania. Istnieje też ryzyko, że ciężko to w ogóle będzie nagazować... Przynajmniej ja tak miałem w moim RIS (też 24°Blg). Do ilu Wam odfermentowało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted October 20, 2010 Author Share Posted October 20, 2010 (edited) Użyłem drożdży WLP570 Belgian Golden Ale , trawią ponoć do 15% A odfermentowało do 3,5 BLG Do butelek rozlaliśmy świąteczne 24 BLG. Ciężko będzie się doczekać nagazowania. Użyłem drożdży WLP570 Belgian Golden Ale ' date=' trawią ponoć do 15%[/quote']Istnieje też ryzyko, że ciężko to w ogóle będzie nagazować... Przynajmniej ja tak miałem w moim RIS (też 24°Blg). Do ilu Wam odfermentowało? Edited October 20, 2010 by bubuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted October 20, 2010 Author Share Posted October 20, 2010 Zgadzam się. My gotujemy dla siebie i tylko to co lubimy. Robienie piwa tylko po to żeby zaliczyć jakiś styl jest bez senu. Cześć Witam sąsiadów Liczba warek słuszna a idea jeszcze słuszniejsza Konkursy a szczególnie warzenia stylowców pod konkursy to bicie piany Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted October 21, 2010 Author Share Posted October 21, 2010 (edited) Cza rozruszać drożdże White Labs WPL 570 Belgian Golden Ale. Problem taki że w piwnicy resztki słodów i chmielu , więc daję to co mam. Warka 42 Belg -Słód pal ale - 3,60kg -Słód pilzneński - 2,00kg -Słód crystal 120 - 0,40kg -Słód carared - 0,25kg -Słód zakwaszający - 0,12kg -Chmiel citra - 5gr -Chmiel brewers gold - 25gr -Chmiel lubuski - 25gr Śrutę wsypać do 22l wody o temperaturze 64 Przerwa 35 minut 62-63 Przerwa 35minut 72 Podgrzać do 78 Filtrować i wysładzać 3x 4 litry Chmielić 70 minut Po 10 minutach 5gr citra i 25gr brewers gold Po 40 minutach 10gr lubuski Po 60 minutach 15gr lubuski Edited October 21, 2010 by bubuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted October 21, 2010 Author Share Posted October 21, 2010 (edited) Po schłodzeniu do 22 dodam gęstwę White Labs WPL 570 Belgian Golden Ale. Wyszło 26,5 l /14 BLG PS czas na jakieś większe zakupy. Edited October 21, 2010 by bubuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted October 28, 2010 Author Share Posted October 28, 2010 (edited) Dzisiaj warka 42 poszła na cichą , zeszło do 3 BLG. Piwo jest praktycznie całkiem klarowne. Edited October 28, 2010 by bubuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted October 28, 2010 Author Share Posted October 28, 2010 Wreszcie dojechała do nas świeża dostawa słodów.Wreszcie będzie można coś uwarzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted October 31, 2010 Author Share Posted October 31, 2010 (edited) Dzisiaj zrobiliśmy degustację 2 piw bożonarodzeniowych , 1 zabutelkowane 04-10 21,5blg dolniak i 2 zabutelkowane 16-10 24blg górnej fermentacji. 1 szybko się ułożyło , smak bardzo dobry ,gęsta piana trochę słabo nagazowany (ale ma jeszcze czas) 2 piana gęsta , nagazowanie już prawie idealne , w smaku czuć przyprawy , cytrusy ale to jeszcze nie to. W tym roku spożyjemy tylko po parę butelek , reszta zostanie na następne święta. Edited October 31, 2010 by bubuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted November 3, 2010 Author Share Posted November 3, 2010 Warka 43 lager z przypadku Miał być pilzner , niestety w przesyłce rozerwały się 2 worki i słody się trochę wymieszały więc zasyp trochę z przymusu. Miałem też użyć nowiutkich drożdży bohemian lager ale w końcu użyłem 6 pokolenie octoberfest. -Słód Bohemia pilzner - 5,00kg -Słód monachijski - 0,30kg -Chmiel prele - 40gr -Chmiel sazz - 50gr Śrutę do 18l wody o temperaturze 64 Przerwa 30 minut 62-63 Przerwa 35minut 72 dodać Podgrzać do 78 Filtrować i wysładzać 3x 4 litry Chmielić 70 minut Po 10 minutach 40gr perle Po 40 minutach 25gr saz Po 60 minutach 25gr saz Schłodziłem bo 20 i dodałem gęstwę octoberfest BLG początkowe data : 03-11-2010 / 12blg / 25,5l Fermętacja burzliwa w temperaturze 11' Jutro wczesna pobudka i kolejna warka pszeniczniak ciemny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted November 5, 2010 Author Share Posted November 5, 2010 (edited) Na lagerze piana na 5 cm , aż miło patrzeć. Wczoraj zrobiliśmy kolejną warkę pszeniczne ciemne dunkel-weizen 2 -Słód pszeniczny - 2,40kg -Słód pilzneński - 2,50kg - Słód crystal 50 - 0,35kg -Słód pszeniczny ciemny - 0,40kg -Słód pszeniczny czekoladowy - 0,09kg -Chmiel lubuski - 45gr Śrutę do 18l wody o temperaturze 48 Przerwa 30 minut 46 Dekot 8l przerwa 20-63' , 20-72, 20' gotowania Przerwa 15 minut 53 Przerwa 40 minut 62-63 - zwrot dekotu Przerwa 20minut 72 dodać czekoladowy Podgrzać do 78 Filtrować i wysładzać 3x 4 litry Chmielić 70 minut Po 10 minutach 45gr perle BLG początkowe data : 04-11-2010 / 12blg / 26l Edited November 5, 2010 by bubuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted November 5, 2010 Author Share Posted November 5, 2010 Rano na pszeniczniaku gęsta ,duża piana. Dzisiaj rano kolejna warka 45 dortmunder 2 - Słód pilzneński - 4,00kg - Słód monachijski 1 - 0,50kg -Słód monachijski 2 - 0,70kg - Słód carapils - 0,70kg -Chmiel spalt select - 45gr -Chmiel perle - 40gr Śrutę wsypać do 20l wody o temperaturze 53 Przerwa 20 minut 50 Dolewamy 6 litrów gorącej wody Przerwa 20 minut 62 Przerwa 40 minut 73 Podgrzać do 78 Filtrować i wysładzać 2 x 4 litry Chmielić 75 minut Po 10 minutach 40gr perle Po 55 minutach 15gr spalt select Po 70 minutach 25gr spalt select 2010-11-05 27 litrów /13,5 blg Po schłodzeniu do 20' dodaliśmy starter daniach lager Myślę że te leniuch będą lepiej pracowały niż przy 1 dortmundzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 Coś nie tak z dortmundem , drożdże jeszcze nie zaczeły pracować. Z resztą za1 razem było podobnie , tylko nie tak długo. Poczekam do rana jeżeli nie ruszą to zadam inną gęstwę. Zastanawiam się czy w takim przypadku nie przegotować całości. Z koleji warka 44 dunkel-weizen 2 chyba zakończył burzliwą , rano pomiar blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Jaki duży był starter? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 1 l /9blg - 3 dni w 24' Starter ruszał bardzo wolno. Ale z doświadczenia z 1 warzenia na tych drożdżach to norma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 OK, w 20* powinien ruszyć. Dalej trzymasz w 20°C ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 w 15 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 Wieczorem przeniosłem do 20' ,6:00 rano zaglądam i nic. Do butelek poszedł 1 lager , a do fermentatora po nim dortmunder i zaraz do lodówki na 11'. Teraz będzie pracować 6 pokolenie octoberfest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 Na dortmundzie jest już gęsta piana. Pewnie nowe drożdże wzięły się ostro do roboty. Zrobiłem na nich już 7 warek i za każdym razem fermentacja szła jak po maśle. Zastanawiam się czy te pierwsze padły. Co do pszeniczniaka zszedł nam do 2,5blg , zostawimy go jeszcze z 2 dni i do butelek , bez cichej ,jest dość klarowny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted November 23, 2010 Author Share Posted November 23, 2010 (edited) Drożdże dojechały więc czas na warkę 46 kolońskie. -Słód pilzneński - 5,40kg -Słód wiedeński - 0,60kg -Chmiel spalt select - 75gr Śrutę wsypać do 22l / 64' Przerwa 10 / 62' Przerwa 30 / 66' Przerwa 30 / 72 Podgrzać do 78 Filtrować i wysładzać 3 x 4 litry Chmielenie70 minut Po 10 minutach 40gr hallertau spalt select Po 50 minutach 35gr hallertau spalt select Schłodzone do 15' dodane drożdże Wyeast 2565 Koelsch Wyszło 27 litrów / 12blg Fermentacja burzliwa 15'-16' Podczas warzenia na cichą poszły warki 43 ( zeszło do 2,5 blg ) i 45 ( zeszła do 2 blg) Podczas chmielenia do butelek poszły warki : 42 (wyszło 51 butelek , blg końcowe 2 , cukier do refermentacji 6,8gr/ litr) i warka 44 ( wyszło 52 butelki , blg końcowe 1,5 do refermentacji 2l rezerwy na 24l piwa) Edited November 23, 2010 by bubuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted December 2, 2010 Author Share Posted December 2, 2010 (edited) Wczoraj uwarzone 2 kolejne warki. Zapiski dopiero dziś. Warka 47 śnieżny lager 1 Zasyp: - Słód pilzneński - 5,00kg - Słód monachijski 1 - 0,70kg - Słód cara 50 - 0,30kg -Słód cara plis - 0,30kg Zacieranie: Śrutę wsypać do 20 l wody 55°C , podgrzać do 63°C , dekot 1,3 zacieru 73°C przerwa 15' , gotowanie 20' 63°C - 35'zwrot dekotu 72°C - 30' Podgrzać do 77' i filtracja. Wysładzanie 3 x 4l wody 73' Chmielenie 70' 40gr sladek 70' 20gr saaz 20' 13gr saaz 10' Chłodzenie do 16°C Zadana gęstwa z warki 45( czyli mieszanki danich lager i octoberfest) 1 dzień fermentacja w 13°C później 9°C Wyszło 26,5l / 15 blg Edited December 2, 2010 by bubuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted December 2, 2010 Author Share Posted December 2, 2010 Warka 48 śnieżny lager 2 Zasyp: - Słód pilzneński - 2,50kg - Słód monachijski 1 - 3,50kg - Słód cara 50 - 0,30kg Zacieranie jak warka 47 Chmielenie 70' - sladek 40gr - 70' - permiant 20gr - 20' - saaz 15gr - 10' Chłodzenie do 16°C Zadana gęstwa z warki 45( czyli mieszanki danich lager i octoberfest) 1 dzień fermentacja w 13°C później 9°C Wyszło 26,5l / 15 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted December 2, 2010 Author Share Posted December 2, 2010 Dzisiaj do butelek poszły warki 43 i 45. Lager z przypadku ( 43 ) zszedł do 2,5 blg do refermentacji 3,3gr glukozy/butelkę 0,5l Dortmunder 2 ( 45 ) zszedł do 2 blg do refermentacji 3,5gr glukozy/butelkę o,5l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now