Skocz do zawartości

Browar A&M


bubuś

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 101 kolońskie 6

 

Słód pilznejski - 5,00kg

Słód pszeniczny jasny - 0,50kg

Chmiel northern brewer 7,6% - 35 gr

Chmiel saaz 3,5 % - 45gr

 

 

Śruta do 13l wody 54°C

 

Przerwa 10 minut 53°C

Dodać 5l wrzątku

Przerwa 20 minut 64°C - 63°C

Przerwa 35 minut 72°C

Podgrzane do 76°C

 

Filtracja i wysładzanie 18l wody-77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

W 10 minucie 35gr northern brewer i 15gr saaz

W 50 minucie 15gr saaz

W 65 minucie 15gr saaz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Druga połowa browaru zlała na cichą 3 warki.

 

Warka 97 , koźlak podwójny , zeszła do 5°BLG

Warka 98 , pilsner , zeszła do 3,5 °BLG

Warka 100 , urbock , zeszła do 5,5 °BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 102 wędzonka

 

- Słód wędzony - 4,00kg

- Słód monachijski 1 - 1,00kg

- Słód pale ale - 1,50kg

- Słód pszeniczny - 1,50kg

- Słód caramunich 3 - 0,30kg

- Słód karmelowy jasny - o,10kg

- Chmiel perle 6% - 30gr

- Chmiel brewers gold - 20gr - 20gr

 

 

Śruta do 16l wody 55°C

Przerwa 10 minut 53°C

Dodać 6l wrzątku

Przerwa 35 minut 64°C

Przerwa 30 minut 71°C

 

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 15l wody 77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

 

W 10 minucie 20gr brewers gold i 15gr perle

W 65 minucie 15gr perle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 103 tripel

 

- Słód pilsnejski - 7,4kg

- Słód monachijski 1 - 0,60kg

- Chmiel marynka 9% - 20gr

- Chmiel styrian goldings 5,2% - 20gr

- Chmiel saaz 3,5% - 25gr

- Cukier - 1,00kg

 

Śruta do 20l wody 50°C

Przerwa 40 minut 66°C - 63°C

Przerwa 25 minut 72°C

 

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 18l wody 77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

 

W 10 minucie 20gr styrian goldings i 20gr marynki

W 65 minucie 25gr saaz i cukier

 

Wyszło 25l / 20,5 °BLG

Schłodzone do 23°C i dodana gęstwa z warki 99

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 101 kolońskie 6 zlane na cichą przy 4°BLG

Warka 102 wędzonka zlana na cichą przy 5,5°BLG

Warka 97 koźlak podwójny przelany do butelek ( 4,5°BLG ) z 2,6gr cukru/0,5l

Warka 99 dubbel przelany do butelek ( 2°BLG ) z 3gr cukru/0,5l

Warka 100 urbock przelany do butelek ( 4°BLG 0 z 2,7gr cukru/0,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wreszcie trochę czasu , więc uzupełniam zaległośći.

Na początku września do tanków poszły 2 warki.

Warka 101 kolońskie 6 zeszła do 2°BLG

Warka 102 wędzonka zeszła do 4°BLG

Warka 103 tripel zeszła do 2°BLG i została rozlana do butelek z 2,6gr cukru/0,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Warka 104 Bohemian Pilsner

 

- Słód pilznejski klepiskowy - 5,5kg

- Słód caraplis - 0,20kg

- Słód caramunich 3 - 0,20kg

- Chmiel saaz 3,5%- 40gr

- Chmiel premiant 7,5% - 40gr

 

Śruta do 18l wody 45°C

Przerwa 25 minut 62- 64°C

Przerwa 40 minut 70- 72°C

 

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 18l wody 77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

Od początku 40gr premiant

W 55 minucie 20gr saaz

W 65 minucie 20gr saaz

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 105 kolońskie

 

Słód pilznejski - 4,40kg

Słód pszeniczny jasny - 0,30kg

Chmiel h tradition 7,0% - 30 gr

Chmiel spalt select 5% 20gr

 

 

Śruta do 12l wody 54°C

 

Przerwa 10 minut 52°C

Dodać 5l wrzątku

Przerwa 40 minut 64°C - 62°C

Przerwa 20 minut 71°C - 72°C

 

Podgrzane do 76°C

 

Filtracja i wysładzanie 16l wody-77°C

 

Gotowanie 80 minut

 

Od początku 30gr h tradition

W 70 minucie 20gr spalt select

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 106 ciemne

 

- Słód pilznejski klepiskowy - 3,5kg

- Słód monachijski 1 - 1,60kg

- Słód caramunich 3 - 0,30kg

- Słód caraaroma - 0,10kg

- Słód carafa2 0,15kg

- Chmiel saaz 3,5%- 20gr

- Chmiel premiant 7,5% - 30gr

- Chmiel spalt select 5% - 10gr

 

Śruta do 12l wody 45°C

Przerwa 10 minut 53°C

Dodać 5l wrzątku

Przerwa 20 minut 62- 63°C

Przerwa 40 minut 71- 72°C

 

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 18l wody 77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

W 10 minucie 30gr premiant

W 50 minucie 10gr saaz

W 65 minucie 10gr saaz i 10gr spalt select

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Warka 107

 

- Słód pilznejski - 3,5kg

- Słód monachijski 2 - 1,50kg

- Owies - 0,40kg

- Słód caraaroma - 0,10kg

- Chmiel styrian goldings 5,2%- 25gr

- Chmiel aurora super styrian 9,6% - 25gr

 

Śruta do 17l wody 68°C

Przerwa 60 minut 68°C

 

 

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 18l wody 77°C

 

Gotowanie 60 minut

 

Od początku chmiel aurora super styrian 25gr

W 55 minucie chmiel styrian goldings 25gr

 

Wyszło 24l /14°BLG

 

Dodane Danstar Nottinghtam

 

Fermentacja w 20°C

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 108 IRA

 

- Słód pilznejski - 4kg

- Słód monachijski 2 - 1,00kg

- Słódcarared - 0,40kg

- Słód caramunich2 - 0,10kg

- Jęczmień palony - 0,03kg

- Chmiel styrian goldings 5,2%- 30gr

- Chmiel aurora super styrian 9,6% - 10gr

 

Śruta do 17l wody 68°C

Przerwa 60 minut 66°C-68°C

 

 

 

Dodać jęczmień palony i podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 17l wody 77°C

 

Gotowanie 60 minut

 

Od początku chmiel aurora super styrian 10gr i 10gr styrian goldings

W 40 minucie chmiel styrian goldings 10gr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 109 dubbel

 

- Słód pilznejski - 4,70kg

- Słód monachijski 2 - 1,30kg

- Słód pszeniczny - 0,70kr

- Słód caramunich 2 - 0,20kg

- Słód carabelge - 30kg

- Słód speial B - 0,20kg

- Cukier karmelizowany - 0,50kg

- Chmiel marynka 8,5% - 5gr

- Chmiel aurora super styrian 9,6% - 15gr

- Cmiel styrian goldings 5,2% - 15gr

 

Śruta pszeniczna do 53°C na 15 minut

Podgrzać do 63°C i dodać resztę słodów.

Przerwa 40 minut - 63°C

Podgrzać do71°C - przerwa 20minut

Podgrzać do 78°C

 

Gotowanie 70 minut

 

W 10 minucie 5 gr marynki i 15gr aurora super styrian

W65 minucie cukier i 15 gr styrian goldings

 

Wyszło 23l/18°BLG

 

Schłodzone do 21°C i dodana gęstwa THG - dzięka Doris

 

Fermentacja w 21°C

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 110 bohemian pilsner-uwarzona wczoraj

 

- Słód pilznejski - 5,50kg

- Chmiel premiant 7% - 30gr

- Chmiel sazz 3% - 65gr

 

 

Śruta do 18l wody 53°C

Przerwa 15 minut- 51°C

Przerwa 25minut - 63°C

Przerwa 35 minut -71°C

Podgrzać do 78°C

 

Filtracja i wysładzanie ( 18l wody /78°C)

 

 

Gotowanie 70 minut

 

W 10 minucie 30 gr premiant i 40gr sazz

W65 minucie 25gr sazz

 

Wyszło 26l/13°BLG i 1l na starter

 

Schłodzone do 17°C i dodany starter bohemian lager

 

Fermentacja w 9°C

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.