bubuś Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Warka 101 kolońskie 6 Słód pilznejski - 5,00kg Słód pszeniczny jasny - 0,50kg Chmiel northern brewer 7,6% - 35 gr Chmiel saaz 3,5 % - 45gr Śruta do 13l wody 54°C Przerwa 10 minut 53°C Dodać 5l wrzątku Przerwa 20 minut 64°C - 63°C Przerwa 35 minut 72°C Podgrzane do 76°C Filtracja i wysładzanie 18l wody-77°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie 35gr northern brewer i 15gr saaz W 50 minucie 15gr saaz W 65 minucie 15gr saaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Wyszło 24,5l / 11,5°BLG i 2,5l na zapas Schłodzone do 18°C i dodana gęstwa german ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Druga połowa browaru zlała na cichą 3 warki. Warka 97 , koźlak podwójny , zeszła do 5°BLG Warka 98 , pilsner , zeszła do 3,5 °BLG Warka 100 , urbock , zeszła do 5,5 °BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Warka 102 wędzonka - Słód wędzony - 4,00kg - Słód monachijski 1 - 1,00kg - Słód pale ale - 1,50kg - Słód pszeniczny - 1,50kg - Słód caramunich 3 - 0,30kg - Słód karmelowy jasny - o,10kg - Chmiel perle 6% - 30gr - Chmiel brewers gold - 20gr - 20gr Śruta do 16l wody 55°C Przerwa 10 minut 53°C Dodać 6l wrzątku Przerwa 35 minut 64°C Przerwa 30 minut 71°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 15l wody 77°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie 20gr brewers gold i 15gr perle W 65 minucie 15gr perle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Wyszło 25l / 17,5°BLG ( wydajność w 2 ostatnich warkach coś ciękie ) Dodana gęstwa german ale. Fermentacja w 16°C Wczorajsze kolońskie już było na spacerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Warka 95 bier de garde 4 rozlana do butelek przy 3°BLG z 2,8gr cukru/0,5l. Kolejne piwko na german ale i kolejne zapowiadające się bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Warka 99 zakończyła burzliwą na 2°BLG , zlana na cichą. Drożdże pracowały długo ale skutecznie. Jutro w planie tripel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 (edytowane) Warka 103 tripel - Słód pilsnejski - 7,4kg - Słód monachijski 1 - 0,60kg - Chmiel marynka 9% - 20gr - Chmiel styrian goldings 5,2% - 20gr - Chmiel saaz 3,5% - 25gr - Cukier - 1,00kg Śruta do 20l wody 50°C Przerwa 40 minut 66°C - 63°C Przerwa 25 minut 72°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 18l wody 77°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie 20gr styrian goldings i 20gr marynki W 65 minucie 25gr saaz i cukier Wyszło 25l / 20,5 °BLG Schłodzone do 23°C i dodana gęstwa z warki 99 Edytowane 24 Lipca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Wczoraj do butelek zlana warka 98 pilsner ( 2,5°BLG ) z 2,8 gr cukru/0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Warka 101 kolońskie 6 zlane na cichą przy 4°BLG Warka 102 wędzonka zlana na cichą przy 5,5°BLG Warka 97 koźlak podwójny przelany do butelek ( 4,5°BLG ) z 2,6gr cukru/0,5l Warka 99 dubbel przelany do butelek ( 2°BLG ) z 3gr cukru/0,5l Warka 100 urbock przelany do butelek ( 4°BLG 0 z 2,7gr cukru/0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Wreszcie trochę czasu , więc uzupełniam zaległośći. Na początku września do tanków poszły 2 warki. Warka 101 kolońskie 6 zeszła do 2°BLG Warka 102 wędzonka zeszła do 4°BLG Warka 103 tripel zeszła do 2°BLG i została rozlana do butelek z 2,6gr cukru/0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 104 Bohemian Pilsner - Słód pilznejski klepiskowy - 5,5kg - Słód caraplis - 0,20kg - Słód caramunich 3 - 0,20kg - Chmiel saaz 3,5%- 40gr - Chmiel premiant 7,5% - 40gr Śruta do 18l wody 45°C Przerwa 25 minut 62- 64°C Przerwa 40 minut 70- 72°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 18l wody 77°C Gotowanie 70 minut Od początku 40gr premiant W 55 minucie 20gr saaz W 65 minucie 20gr saaz Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Wychłodzone do 20°C Wyszło 25,5l/14°BLG Do pracy poszły drożdże czech pils. Fermentacja w 9°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Warka 105 kolońskie Słód pilznejski - 4,40kg Słód pszeniczny jasny - 0,30kg Chmiel h tradition 7,0% - 30 gr Chmiel spalt select 5% 20gr Śruta do 12l wody 54°C Przerwa 10 minut 52°C Dodać 5l wrzątku Przerwa 40 minut 64°C - 62°C Przerwa 20 minut 71°C - 72°C Podgrzane do 76°C Filtracja i wysładzanie 16l wody-77°C Gotowanie 80 minut Od początku 30gr h tradition W 70 minucie 20gr spalt select Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Wyszło 25,5l /12°BLG Dodany starter Wyeast 2565 Kolsch Fermentacja w 13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 106 ciemne - Słód pilznejski klepiskowy - 3,5kg - Słód monachijski 1 - 1,60kg - Słód caramunich 3 - 0,30kg - Słód caraaroma - 0,10kg - Słód carafa2 0,15kg - Chmiel saaz 3,5%- 20gr - Chmiel premiant 7,5% - 30gr - Chmiel spalt select 5% - 10gr Śruta do 12l wody 45°C Przerwa 10 minut 53°C Dodać 5l wrzątku Przerwa 20 minut 62- 63°C Przerwa 40 minut 71- 72°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 18l wody 77°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie 30gr premiant W 50 minucie 10gr saaz W 65 minucie 10gr saaz i 10gr spalt select Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Wyszło 25l/13,5°BLG Dodana pianka z warki 105 ( Wyeast 2565 Kolsch) Fermentacja w 13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Warka 104 zlana na cichą przy 4°BLG , piwko klarowne więc za 2 tygodnie do butelek. Warka 105 zlana na cichą przy 3°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Warka 107 - Słód pilznejski - 3,5kg - Słód monachijski 2 - 1,50kg - Owies - 0,40kg - Słód caraaroma - 0,10kg - Chmiel styrian goldings 5,2%- 25gr - Chmiel aurora super styrian 9,6% - 25gr Śruta do 17l wody 68°C Przerwa 60 minut 68°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 18l wody 77°C Gotowanie 60 minut Od początku chmiel aurora super styrian 25gr W 55 minucie chmiel styrian goldings 25gr Wyszło 24l /14°BLG Dodane Danstar Nottinghtam Fermentacja w 20°C Edytowane 18 Listopada 2013 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Warka 108 IRA - Słód pilznejski - 4kg - Słód monachijski 2 - 1,00kg - Słódcarared - 0,40kg - Słód caramunich2 - 0,10kg - Jęczmień palony - 0,03kg - Chmiel styrian goldings 5,2%- 30gr - Chmiel aurora super styrian 9,6% - 10gr Śruta do 17l wody 68°C Przerwa 60 minut 66°C-68°C Dodać jęczmień palony i podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 17l wody 77°C Gotowanie 60 minut Od początku chmiel aurora super styrian 10gr i 10gr styrian goldings W 40 minucie chmiel styrian goldings 10gr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Wyszło 24l/13°BLG Dodana gęstwa Danstar Nottinghtam Fermentacja w 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Warka 109 dubbel - Słód pilznejski - 4,70kg - Słód monachijski 2 - 1,30kg - Słód pszeniczny - 0,70kr - Słód caramunich 2 - 0,20kg - Słód carabelge - 30kg - Słód speial B - 0,20kg - Cukier karmelizowany - 0,50kg - Chmiel marynka 8,5% - 5gr - Chmiel aurora super styrian 9,6% - 15gr - Cmiel styrian goldings 5,2% - 15gr Śruta pszeniczna do 53°C na 15 minut Podgrzać do 63°C i dodać resztę słodów. Przerwa 40 minut - 63°C Podgrzać do71°C - przerwa 20minut Podgrzać do 78°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie 5 gr marynki i 15gr aurora super styrian W65 minucie cukier i 15 gr styrian goldings Wyszło 23l/18°BLG Schłodzone do 21°C i dodana gęstwa THG - dzięka Doris Fermentacja w 21°C Edytowane 20 Listopada 2013 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Warka nr 107 przelana na cichą przy 3,5°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) Dziśiaj nastawiłem 1l starter z bohemian lager.Jutro z rana bohemian pilsner. Edytowane 23 Listopada 2013 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Warka 110 bohemian pilsner-uwarzona wczoraj - Słód pilznejski - 5,50kg - Chmiel premiant 7% - 30gr - Chmiel sazz 3% - 65gr Śruta do 18l wody 53°C Przerwa 15 minut- 51°C Przerwa 25minut - 63°C Przerwa 35 minut -71°C Podgrzać do 78°C Filtracja i wysładzanie ( 18l wody /78°C) Gotowanie 70 minut W 10 minucie 30 gr premiant i 40gr sazz W65 minucie 25gr sazz Wyszło 26l/13°BLG i 1l na starter Schłodzone do 17°C i dodany starter bohemian lager Fermentacja w 9°C Edytowane 27 Listopada 2013 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się