bubuś Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Warka 81 lager z 23-03-2012 - Słód pilsnejski - 5,00kg - Słód caraplis - 0,40kg - Słó caramunich 2 - 0,20kg - Chmiel zeus 14,2% - 20gr - Chmiel perle 6,0% - 35gr - Kwas mlekowy 88% - 3ml Śruta do 18l wody o temperaturze 45°C Przerwa 10 minut 52°C Przerwa 25 minut 62°C Przerwa 35 minut 72°C 5 minut 77°C Filtracja i wysładzanie 20l wody 77°C+3ml kwasu mlekowego Gotowanie 70 minut W 10 minucie - 20gr zeus W 60 minucie - 15gr perle W 70 minucie - 20gr perle Wyszło 27l / 12,5°Blg , schłodzone do13°C. Dodana gęstwa zymoferm Z012-5-37 budweiser lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Warka 82 czeski pilsner z 24-03-2012 - Słód pilsnejski - 5,50kg - Słód caraplis - 0,30kg - Chmiel marynka 9% - 15gr - Chmiel saaz 4% - 60gr Śruta do 20l wody o temperaturze 45°C Przerwa 20 minut 62°C Przerwa 40 minut 72°C 5 minut 77°C Filtracja i wysładzanie 18l wody 77°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie - 15gr marynka + 15gr saaz W 60 minucie - 15gr saaz W 70 minucie - 30gr saaz Wyszło 26,5l / 12°Blg , schłodzone do14°C. Dodana gęstwa zymoferm Z012-5-37 budweiser lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Po tych 2 warkach można śmiało powiedzieć , że dodając kwas mlekowy do wysładzania , można wytargać 1°Blg. Małe coś ale cieszy. Co do drożdży zymoferm Z012-5-37 budweiser lager , nie są do niecierpilwch , to już 4 piwko na tych leniach ,za każdym razem ( z gęstwy )start po 24h. Za to piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Warka nr 83 biere de garde 3 - Słód monachijski 1 - 4,00kg - Słód pilznejski - 3,00kg - Słód caraaroma - 0,30kg - Słód cara - 0,30kg - Jęczmień palony - 0,05kg - Chmiel marynka 9% - 23gr - Chmiel perle 6% - 20gr - Chmiel lubuski 4 % - 20gr - Cukier karmelizowany - 0,60kg - Kwas mlekowy 88% - 3ml Śruta do 21l wody o temperaturze 65°C Przerwa 40 minut 65°C - 62°C Przerwa 30 minut 71°C Podgrzać do 77°C + barwiący + cukier Filtracja i wysładzanie 18l wody 75°C + 3ml kwasu mlekowego. Gotowanie 80 minut W 10 minucie - 23gr marynki W 60 minucie - 20gr perle W 80 minucie - 20gr lubuski Wyszło 25l / 19°BLG + 2l rezerwy Dodana gęstwa wyeast 2565 kölsch Fermentacja w 14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Warka nr 84 altbier - Słód monachijski 1 - 1,50kg - Słód pilznejski - 3,50kg - Słód caramunich 2 - 0,30kg - Słód caraplis - 0,35kg - Chmiel zeus 14,2 - 13gr - Chmiel cascade 8,6% 10gr - Chmiel perle 6% - 20gr - Chmiel lubuski 4 % - 25gr - Kwas mlekowy 88% - 3ml Śruta do 20l wody o temperaturze 45°C Przerwa 15 minut 51°C Przerwa 30 minut 65°C - 62°C Przerwa 40 minut 71°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 18l wody 75°C + 3ml kwasu mlekowego. Gotowanie 60 minut Od początku - 13gr zeus + 10gr cascade W 40 minucie - 20gr perle W 60 minucie - 20gr lubuski Wyszło 25l / 13°BLG + 1l na starter Dodana gęstwa wyeast 2565 kölsch Fermentacja w 14°C Brakło mi kontynentalnych chmieli goryczkowych więc byłem zmuszony użyć amerykańskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Wczoraj na cichą poszły 2 warki. Warka 79 biere de garde zeszła do 3,5°BLG ito chyba jeszcze nie koniec , myślę że zejdzie jeszcze jakieś 1°BLG Warka 80 magazynowe resztki zeszła do 3°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka 81 lager zlana na cichą , zeszła do 4°BLG. Piwko zapowiada się dobrze , wytrawne i już teraz super klarowne. Dziś też umyte 150 butelek , to był pracowity dzień Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka 85 Bohemian pilsner 2 - Słód pilsnejski - 5,00kg - Chmiel saaz 4% - 50gr - Chmiel marynka 8,2% - 30gr - Kwas mlekowy 88% - 4ml Śruta do 17l wody o temperaturze 52°C Dekot 1/3 10' - 63°C , 10' - 10°C , 10' gotowanie Przerwa 10 minut 51°C Przerwa 30 minut 63°C Zwrot dekotu Przerwa 40 minut 72°C Podgrzane do 77°C Filtracja i wysładzanie 21l wody 77°C+4ml kwasu mlekowego Gotowanie 80 minut Od początku - 30gr marynka W 60 minucie - 20gr saaz W 80 minucie - 30gr saaz Wyszło 25,5l / 12°Blg , schłodzone do13°C. Dodana gęstwa zymoferm Z012-5-37 budweiser lager Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Po przeglądzie piwnicy doliczyłem się 27 skrzynek piwa , 7 fermentatorów na burzliwej i cichej. Jeszcze parę warek i sezon letni będzie udany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Warka nr 79 biere de garde 2 zeszła do 3°Blg , zabutelkowana z 3,1gr cukru / 0.5l. Warka nr 80 magazynowe resztki zrszła do 3°Blg , zabutelkowana z 3gr cukru / 0,5l Warka 82 czeski pilsner zlane na cichą przy 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Warka nr 86 pszeniczka z 20-04-2012 - Słód monachijski 1 - 0,30kg - Słód pilznejski - 2,30kg - Słód cara - 0,20kg - Słód pszeniczny - 2,70kg - Chmiel lubuski 3,8% - 10gr - Chmiel h splat select 4,4% - 30gr Śruta do 18l wody o temperaturze 40°C Przerwa 15 minut 45°C Przerwa 10 minut 51°C Przerwa 30 minut 63°C Przerwa 30 minut 71°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 20l wody 75°C + 3ml kwasu mlekowego. Gotowanie 70 minut W 10 minucie - cały chmiel Wyszło 25,5l / 13,5°Blg Zchłodzone do 14°C i dodane drożdże mauribrew weiss y-1433 Fermentacja w 20°C Drożdże mają kopa po 6 godzinach już spacerowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) Po świątecznych bojach czas uzupełnić parę wpisów. 26-04-2012 warka 84 altbier zlana na cichą przy 3°Blg 26-04-2012 warka 81 lager przelana do butelek przy 2,5°Blg z 3gr cukru na 0,5l 26-04-2012 warka 85 bohemian pilsner zlana na cichą przy 3°Blg 02-05-2012 warka 86 pszeniczka zlana na cichą przy 4°Blg 02-05-2012 warka 83 bier de garde zlana na cichą przy 6°Blg Edytowane 7 Maja 2012 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 (edytowane) Warka nr 87 pszeniczka 2 - Słód pilznejski klepiskowy - 1,50kg - Słód cara - 0,20kg - Słód pszeniczny ciemny - 2,00kg - Słód pszeniczny jasny - 1,00kg - Chmiel perle 6% - 10gr - Chmiel h splat select 4,8% - 20gr Śruta do 16l wody o temperaturze 40°C Przerwa 30 minut 43°C Przerwa 10 minut 50°C Przerwa 30 minut 63°C Przerwa 30 minut 71°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 15l wody 75°C + 2ml kwasu mlekowego. Gotowanie 60 minut OD początku 20gr h splat select W 50 minucie 10 gr perle Wyszło 22l / 13 Blg Zchłodzone do 16°C i dodana gęstwa mauribrew weiss y-1433 Fermentacja w 21°C Edytowane 9 Maja 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Dziś nasz browar wzbogacił się o 5 tanków z pepsi za całkiem nie złą cenę. Dotarłem też do butelek z bernarda za cenę kaucji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 (edytowane) Warka 88 bursztynowy lager ( niestety będzie górniak ) - Słód pilznejski klepiskowy - 3,5kg - Słód caraplis - 0,30kg - Słód monachijski 2 - 1,50kg - Słód karmelowy jasny - 0,20kg - Chmiel perle 6% - 25gr - Chmiel marynka 9% - 32gr Śruta do 18l wody o temperaturze 45°C Przerwa 30 minut 63°C Przerwa 30 minut 72°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 17l wody 75°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie 32 gr marynki W 60 minucie 10 gr perle W 70 minucie 15 gr perle Wyszło 27l / 12 Blg Zchłodzone do 15°C i dodane drożdże s-33 ( czech pils padły) Fermentacja w 20°C Edytowane 14 Maja 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Pszeniczka na mauribrew weiss y-1433 znowu chce wyrwać dekiel. Te driożdże nie zchodzą zbyt nisko , ale fermentacja jest naprawdę burzliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Do butelek poszły 4 warki. Warka 82 czeski pilsner 2,5°BLG z dodatkiem 3,3gr cukru/0,5l Warka 84 altbier 2,5°BLG z dodatkiem 3,2gr cukru/0,5l Warka 85 bohemian pilsner 2,5°BLG z dodatkiem 3,3gr cukru/0,5l Warka 86 pszeniczka 4°BLG z dodatkiem 2,8gr cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Dziś otworzyłem 1 butelkę pszeniczki i jest nagazowane. Fajny aromat banana , wanilii jakoś nie czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Drożdże czech pils activator w warce 88 nie wystartowały , więc dodałem to co miałem s-33. To już nie będzie lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 (edytowane) Po przeglądzie piwnicy doliczyłem się 27 skrzynek piwa , 7 fermentatorów na burzliwej i cichej. Jeszcze parę warek i sezon letni będzie udany. Oj jak ja bym chciał mieć taką pojemną piwniczkę W mojej ledwo 4 skrzynki się mieszczą plus max 3 fermentatory Edytowane 14 Maja 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Oj jak ja bym chciał mieć taką pojemną piwniczkę W mojej ledwo 4 skrzynki się mieszczą plus max 3 fermentatory Piwniczkę mam dużą , ale lodówka mieści tylko 3 fermentatory , więc teraz z dolniakami nie poszaleję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Pszeniczka kończy swą burzliwą , za 2 dni pójdzie na tygodniową cichą. Sam jestem ciekaw jak tym razem odfermentowała. Warka 88 na nowych drożdżach bulgocze wesoło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 (edytowane) Warka 89 alt bier 2 ( na rozruszanie drożdży ) - Słód pilznejski klepiskowy - 3,3kg - Słód monachijski 2 - 1,00kg - Słód karmelowy jasny - 0,20kg - Chmiel perle 6% - 30gr - Chmiel brewers gold 7,6% - 15gr - Chmiel tradycion 5,3% - 20gr Śruta do 18l wody o temperaturze 50°C Przerwa 20 minut 51°C Przerwa 35 minut 63°C Przerwa 30 minut 72°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 15l wody 77°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie 30 gr perle i 15gr brewers gold W 70 minucie 20 gr tradycion Wyszło 24l / 12°Blg Schłodzone do 18°C i 1l starter german ale Fermentacja w 14°C Edytowane 21 Czerwca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Warka 87 pszeniczka 2 zlana na cichą przy 5°Blg Warka 83 zeszła do 4,5°Blg i została rozlana do butelek z 3,2gr cukru/0,5l. To piwko zapowiada się bardzo dobrze. Zrobię kolejne tym razem na german ale. A teraz czas zaglądnąć do wędzarni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Warka 90 Witbier - Słód pilznejski klepiskowy - 1,6kg - Słód pszeniczny - 0,30kg - Pszenica- 1,70kg - Owies - 0,50kg - Chmiel brewers gold 7,6% - 20gr - Chmiel tradycion 5,3% - 15gr - Kolendra - 12gr - Skórka z 2 pomarańczy Śruta niesłodowa do 6l wody 66°C Przerwa 25 minut 66°C Gotowanie 10 minut Śruta słodowa do 12l wody o temperaturze 53°C Przerwa 35 minut 51°C i dodać niesłodowe Przerwa 55 minut 63°C - 65°C Przerwa 20 minut 71°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 16l wody 77°C Gotowanie 80 minut W 10 minucie 20gr brewers gold W 55 minucie skórki z pomarańczy 1/2 kolendry W 60 minucie 20 gr tradycion W 65 minucie reszta kolendry Wyszło 22,5l / 11°Blg Zchłodzone do 19°C i gęstwa mauribrew weiss y-1433 Fermentacja w 21°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się