krys123 Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Czytam i widzę , że masz german ale. Czy prześlesz mi gęstwę? Mogę zaoferować belgian strong ale w zamian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Sory że dopiero dziś , spoko mogę wysłać , na belgi też się załapię , własnie miałem coś kupić Napisz gdzie mam wysłać. Na cichą będę przelewał za 3-4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Warka 91 wiedeński lager - Słód wiedeński - 4,5kg - Słód monachijski 2 - 1kg - Chmiel brewers gold 7,6% - 20gr - Chmiel tradycion 5,3% - 20gr - Chmiel saaz - 3,5% 15gr Śruta do 18l wody o temperaturze 50°C Przerwa 15 minut 51°C Przerwa 40 minut 63°C - 65°C Przerwa 20 minut 71°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 20l wody 77°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie 20gr brewers goldm i 10 gr tradycion W 60 minucie 10 gr tradycion i 15 gr saaz Wyszło 26,5l / 12,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Dodane drożdże w-34/70 Fermentacja w 9°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Warka 87 pszeniczka 2 po cichej została na 5°BLG i została zabutelkowana z 3gr cukru / 0,5l. Warka 90 witbier zlana na cichą przy 3,5°BLG. O drożdżach mauribrew weiss y-1433 po 3 warkach mogę powiedzieć , że bardzo słabo odfermentowują , można śmiało robić dłógą przerwę maltozową w przeciwieństwie do WB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 (edytowane) Warka 92 Witbier 2 - Słód pilznejski klepiskowy - 2,1kg - Słód pszeniczny - 0,30kg - Słód karmelowy jasny - 0,10kg - Pszenica- 1,80kg - Owies - 0,70kg - Chmiel marynka 9% - 20gr - Chmiel perle 6% - 20gr - Kolendra - 8gr - Skórka z 3 pomarańczy Śruta niesłodowa do 6l wody 66°C Przerwa 20 minut 66°C Przerwa 10 minut 80°C Do 12l wody 50°C dodać skleikowaną śrutę i słody Przerwa 60 minut 65°C - 62°C Przerwa 20 minut 71°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 15l wody 77°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie 20gr marynki W 50 minucie skórki z pomarańczy 1/2 kolendry W 60 minucie 20 gr perle W 65 minucie reszta kolendry Edytowane 29 Maja 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 (edytowane) Wyszło 25l / 11°Blg Schłodzone do 21°C Dodana gęstwa S-33 Fermentacja w 21°C Edytowane 21 Czerwca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Warka 88 zlana na cichą przy 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Warka 91 lager wiedeński na końcówkę burzliwej pójdzie do 14°C Jutro świeżą gęstwę użyję do lukrecjowego portera bałtyckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 (edytowane) Warka 93 Lukrecjowy Porter Bałtycki - Słód pilznejski klepiskowy - 3,2kg - Słód wiedeński - 2,30kg - Słód monachijski 2 - 3,00kg - Słód caraaroma - 0,20kg - Słód caramunich 1 - 0,50kg - Jęczmień palony - 0,10kg - Słód carafa 2 - 0,20kg - Słód czekoladowy - o,13kg - Owies - 0,50kg - Chmiel iunga 11,1% - 30gr - Chmiel perle 6% - 20gr - Korzeń lukrecji - 0,05kg Śruta do 18l wody 53°C ( bez palonych ) Przerwa 15 minut 52°C Dolać 8l wrzątku Przerwa 35 minut 65°C - 62°C Przerwa 35 minut 71°C Dodane palone i podgrzane do 76°C Filtracja i wysładzanie 22l wody 77°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie 30gr iunga i połowa korzenia lukrecji W 60 minucie 20 gr perle i połowa korzenia lukrecji Edytowane 30 Maja 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 (edytowane) Wyszło 25,5l / 20,5°Blg Zadana gęstwa z warki 91. Fermentacja w 9°C Zostało jeszcze 5l cieniuszka , więc dodałem resztki z zamrażarki i wyszło 13 l mieszańca 13°Blg Zobaczymy co z tego wyjdzie ( dodatkowo nachmieliłem to coś ) Dodana gęstwa S-33 Edytowane 19 Czerwca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Wczoraj : Warka 90 wit rozlana do butelek z 3gr cukru/0,5l fermentacja staneła na 2,5°Blg Warka 91 lager wiedeński przelana na cichą przy 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 (edytowane) Warka 94 Bohemian Pilsner 3 Słód pilznejski klepiskowy - 5,5kg Chmiel saaz 3,5% - 85gr Chmiel iunga 11,1% - 15gr Śruta do 18l wody 53°C Przerwa 15 minut 52°C Po 10 minutach dekot 8l 10'-63°C , 10' - 72°C , 15'- gotowanie Przerwa 30 minut 63°C Zwrot dekotu Przerwa 35 minut 72°C Podgrzane do 76°C Filtracja i wysładzanie 18l wody-77°C Gotowanie 70 minut Od początku 15gr iunga i 50gr saaz W 65 minucie 35gr saaz Edytowane 19 Czerwca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Wyszło 26l / 12,5°BLG + 1,5l rezerwy. Dodana gęstwa z warki 91 Fermentacja w 9°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Warka 89 altbier 2 przelana na cichą przy 2°BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Warka 92 witbier 2 przelana na cichą przy 3°BLG , to piwko powinno jeszcze troszkę zejść. Warka 88 bursztynowy lager zabutelkowano przy 3°BLG z 3gr cukru/0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 (edytowane) Warka 95 Biere de Garde 4 Słód pilznejski - 5,00kg Słód monachijski 2 - 1,00kg Słód wiedeński - 0,80kg Słód caraplis 0,25kg Słód caramunich 1 - 0,15kg Cukier - 1kg Chmiel styrian golbings 5,2% - 20gr Chmiel iunga 11,1% - 15gr Śruta do 21l wody 50°C Przerwa 40 minut 65°C - 62°C Przerwa 25 minut 72°C Podgrzane do 76°C Filtracja i wysładzanie 20l wody-77°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie 15gr iunga i 5gr styrian goldings W 60 minucie 15gr styrian goldings W 65 minucie cukier Edytowane 14 Czerwca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 (edytowane) Wyszło 25l / 18,5°BLG i 3l rezerwy Schłodzone do 16°C i dodana gęstwa german ale z warki 89 Fermentacja w 14°C Edytowane 21 Czerwca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Warka 96 kolońskie 5 Słód pilznejski - 4,00kg Słód caraplis 0,20kg Słód pszeniczny jasny - 0,40kg Chmiel northern brewer 7,6% - 30 gr Chmiel perle 6% 25gr Śruta do 12l wody 54°C Przerwa 10 minut 53°C Dodać 5l wrzątku Przerwa 30 minut 65°C - 62°C Przerwa 30 minut 71°C Podgrzane do 76°C Filtracja i wysładzanie 16l wody-77°C Gotowanie 80 minut W 10 minucie 30gr northern brewer W 60 minucie 15gr perle W 75 minucie 10gr perle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Wyszło 22,5l / 12°BLG i 1,5l rezerwy. Schłodzone do 16°C i dodana gęstwa z warki 89. Fermentacja w 14°C. Edytowane 21 Czerwca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Od jakiegoś czasu komoletujemy sprzęt do kegowania i rozlewu piwa. Teraz trzeba to wszystko poskładać do kupy , no i będzie piwko lane. Wreszcie odsapniemy trochę od butelek , których nie wiadomo czemu , zawsze było za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Warka 89 alt bier 2 ( 2 °Blg) przelany do kega z 80gr cukru / 18l , reszta zabutelkowana z 3gr cukru/0,5l Warka 91 lager wiedeński ( 2,5°Blg ) przelany do kega z 80gr cukru / 18l , reszta zabutelkowana z 2,9gr cukru / 0,5l Warka 92 witbier ( 2 °Blg ) przelana do kega z 80gr cukru / 18l , reszta zabutelkowana z 3,2gr cukru / 0,5l Warka 93a mieszaniec ( 3 °Blg ) przelana do kega z 65gr cukru / 13l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Warka 93 lukrecjowy porter bałtycki przelany na cichą przy 5°Blg. Piwko już teraz zapowiada się bardzo dobrze. Korzeń lukrecji zostanie na stałe włączony do warzenia ciemnych piw , ten nowy ( w moim przypadku ) dodatek daje delikatną słodycz i przyjemny smak. Warka 94 bohemian pilsner 3 przelana na cichą przy 2,5°Blg. Piwo troszkę za dużo odfermentowało, ale jest , za parę miesięcy będzie super. Edytowane 19 Czerwca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Warka 97 koźlak podwójny - Słód wiedeński - 2,90kg - Słód monachijski 2 - 1,90kg - Słód pilznejski - 3,90kg - Słód caramunich 1 - 0,30kg - Chmiel marynka 9% - 30gr - Chmiel tradycion 5,3% - 25gr Śruta do 20l wody o temperaturze 56°C Przerwa 10 minut 55°C Dolać 6l wrzątku Przerwa 40 minut 63°C - 65°C Po 15 minutach dekot 9l - 70°C - 10 minut , gotowanie 15 minut i zwrot Przerwa 30 minut 71°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 15l wody 77°C Gotowanie 80 minut W 20 minucie 30 gr marynki W 70 minucie 25 gr tradycion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Wyszło 25l / 20,5°Blg Schłodzone do 18°C Dodana gęstwa z warki 94 Fermentacja w 9°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się