olo333 Opublikowano 18 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Warka nr 13 - Witbier I Piwo dzisiaj zabutelkowane - pomiar wskazał 2,5°Blg, a więc co ciekawe mniej niż skwaśniały FFT. Wyszło 20 lirów + 190 g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wody. Mimo że jeszcze nie nagazowane to już mi zasmakowało Edytowane 23 Czerwca 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Warka nr 14 - Witbier II "sobótkowy" Warka robiona w nocy z 21 na 22 czerwiec. Skład: Pilzneński - 2 kg Pszeniczny - 0,5 kg Płatki pszenne błyskawiczne - 0,8 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg Świeżo starta skórka pomarańczy i cytryny - 110 g Kolendra indyjska - 15 g Kminek (teoretycznie zgnieciony, ale to nie było takie proste) - 0,5 g Zacieranie: Kleikowanie płatków w 17 l wody o temperaturze 65°C przez 30 minut. Dodanie słodów i podgrzanie do 68°C po czym opatuliłem garnek śpiworem i zostawiłem na 70minut mieszając od czasu do czasu. Po 70minutach temperatura 62°C. Podgrzanie do 70°C na 20 minut. tym razem filtracja sprawniejsza - mniej słodu pszenicznego, więcej pilzneńskiego, ale przede wszystkim fermentator postawiony wyżej a co za tym idzie dłuższy słup płynu w wężyku. Chmielenie: 25 g Styrian Goldings 3,2% AA (granulat) - 60 minut 15 g Styrian Goldings 3,2% AA (granulat) + 55 g skórki pomarańczy i cytryny + 7,5 g kolendry + 0,5 g kminku - 10 minut 55 g skórki pomarańczy i cytryny + 7,5 g kolendry - 3 minuty Wynik końcowy: 21 l 11°Blg zadane gęstwą drożdży Wyeast 3944 Belgian Witbier w temperaturze 34°C. Tym razem rano bulkało już intensywnie a temperaturę jeszcze miałem 26°C i powoli spadała, wieczorem 21,5°C. Zobaczymy czy da to zauważalny dla mnie skutek, na szczęście te drożdże są dosyć leniwe, cała burzliwa przebiega w podobnym tempie. Po pierwszych degustacjach poprzedniego (udanego moim zdaniem) wita zgadzam się z tym stwierdzeniem dotyczącym skórki świeżo startej pomarańczy: chyba nie da się przedobrzyć, nadmiar zapewne i tak się ulatnia. Obecnie znów w całej piwnicy unosi się zapach pomarańczy, ale poprzednio też tak było, a piwo ma wspaniały aromat i w smaku jak najbardziej ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Warka nr 14 - Witbier II "sobótkowy" Zabutelkowany 02-07-2011 z dodatkiem 190 g glukozy. Ostatecznie odfermentowal do 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Warka nr 15 - Witbier III Piwo robione wczoraj czyli 11-07-2011. Skład: Pilzneński - 1,8 kg Pszenica ześrutowana - 0,76 kg Płatki pszenne - 0,8 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg Słód monachijski typ I - 0,1 kg Świeżo starta skórka pomarańczy i grejpfruta - 115 g Kolendra indyjska - 15 g Po raz pierwszy użyłem lodówki turystycznej do zacierania, dobrze sprawdza się także podczas kleikowania. Płatki i pszenica do lodówki zalane 10 litrami wrzątku na 2,5 godziny. Następnie dolanie 6 litrów wody i słody, ustalenie temperatury na 67°C. Lodówka postawiona na płycie styropianowej, przykryta dodatkowo śpiworem na 90 min. W tym czasie spadek temperatury do 65°C. Chmielenie: 15 g Aurora Super Styrian 5,8% AA (granulat) - 60 minut 8 g Aurora Super Styrian 5,8% AA (granulat) + połowa skórki pomarańczy i grejpfruta + połowa kolendry - 10 minut połowa skórki pomarańczy i grejpfruta + połowa kolendry - 3 minuty Wynik końcowy: 20 l 10,5°Blg zadane gęstwą drożdży Wyeast 3944 Belgian Witbier w temperaturze 30°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Warka nr 15 - Witbier III Piwo zabutelkowane wczoraj. Ekstrakt końcowy 2°Blg, wyszło tego jakieś 19 l. Dodałem 180 g mieszanki glukozy z cukrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Tymczasem z drożdży w butelce po Saison 1900 wyraźnie "coś" wyrosło. Dzisiaj prawdopodobnie zacieranie saisona, część brzeczki chciałbym zaszczepić tym czymś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Warka nr 16 - Saison Piwo zacierane w nocy 30 lipca 2011. Skład: Pilzneński - 2,8 kg Pszeniczny - 1 kg Monachijski typ I - 0,9 kg Carared - 0,4 kg Glukoza - 0,1kg Zacieranie: w lodówce turystycznej, 60 minut od 68°C do 66°C. Chmielenie: 30 g Aurora Super Styrian 5,8% AA (granulat) - 60 minut 10 g Aurora Super Styrian 5,8% AA (granulat) - 20 minut 15 g Styrian Goldings 3,2% AA (granulat) - 0 minut Wynik końcowy: 24 l brzeczki o ekstrakcie 12°Blg. Kiepska wydajność, tej glukozy w ogóle nie planowałem, ale jak przed gotowaniem zobaczyłem 10°Blg to stwierdziłem "ratujmy co się da". To zgodne ze stylem więc może i dobrze. 8 litrów zostało zaszczepione drożdżami z butelki po 1900, pozostała część (15 l) drożdżami T-58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Warka nr 16 - Saison Wczoraj pomiar FFT: T-58 - 1,5°Blg Drożdże "1900" - 3°Blg Nie spodziewałem się aż takiej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Warka nr 16 - Saison Część warki na drożdżach "1900" przelana wczoraj na cichą przy gęstości 4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Warka nr 16 - Saison Druga część na drożdżach T-58 także przelana na cichą z wynikiem 3°Blg. Piwo było fermentowane w temperaturze lekko poniżej 20°C i w takich warunkach te drożdże są raczej neutralne, nie wyczułem żadnych korzennych smaków. Za to bardzo wyraźnie czuć siarkowodór, bardziej niż w lagerach na S-23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Warka nr 16 - Saison Część warki na drożdżach T-58 (15 l) zabutelkowana wczoraj z dodatkiem 110 g cukru. Gęstość - 2,8°Blg. Piwo pachnie owocami, sam do końca nie wiem jakimi, coś jakby brzoskwinia, śliwka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Warka nr 16 - Saison Druga część na drożdżach "1900" zabutelkowana wczoraj z wynikiem 3,2°Blg. Do 8 litrów dodałem 60 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Warka nr 17 - Witbier IV Czwarty witbier, ale trochę na nim poległem. Prawdopodobna przyczyna: brak porządnego kleikowania płatków. Skład: Pilzneński - 2 kg Płatki pszenne błyskawiczne - 0,8 kg Płatki pszenne zwykłe (Sante) - 0,8 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg Hersbrucker - 40 g Kolendra indyjska - 10 g Curacao - 20 g Zacieranie - płatki wrzucone do lodówki z wodą o temperaturze około 80°C, po 10 minutach dolanie zimnej wody, dodanie słodu i ustalenie temperatury na 68°C. Zacieranie przez 80 minut, w tym czasie spadek temperatury do około 64°C. Chmielenie: 25 g Hersbrucker 3,4% AA (granulat) - 70 minut 15 g Hersbrucker 3,4% AA (granulat) + 15 g Curacao + 5 g kolendry + 150 g ekstraktu słodowego w proszku - 10 minut 5 g Curacao + 5 g kolendry - 3 minuty Wynik końcowy: Bardzo słaba wydajność. Gdy w połowie chmielenia zorientowałem się że mam niewiele ponad 8°Blg postanowiłem dodać 150 g ekstraktu słodowego (szczęście w nieszczęściu, że go miałem). W ten sposób z trudem dociągnąłem do około 10,2°Blg. Nie wiedziałem na początku co jest grane, ale jak zacząłem wyciągać młóto z lodówki, to odkryłem, że płatki wyglądają prawie tak jak je wrzuciłem. Były twarde i nie ruszone. Filtracja z tego powodu też przebiegła ekspresowo (musiałem zmniejszać przepływ). Ile ostatecznie uzyskałem brzeczki nawet nie wiem, bo zadałem ją do dwóch naczyń, w tym jeden to szklany balon, ale chyba więcej niż 20 - te twardy płatki nie zatrzymały w sobie za dużo wody. Połowę brzeczki zadałem drożdżami Wyeast 3944 Belgian Witbier, a drugą połowę Mauribrew Weiss. Wniosek na przyszłość: zawsze kleikować płatki, czy to błyskawiczne czy zwykłe. Jak nie mam czasu na kleikowanie, nie robię wita! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Warka nr 17 - Witbier IV Pierwsza część na drożdżach Mauribrew Weiss zabutelkowana 11-09-2011. Ostatecznie było 7 litrów piwa z dodatkiem 85 g glukozy. Gęstość końcowa - 3°Blg. Piwo obecnie konsumowane , trochę za gorzkie moim zdaniem, pierwszy raz robiłem wita z curacao i te skórki wniosły trochę swojej goryczy. Na przyszłość należałoby moim zdaniem ograniczyć ilość chmielu. Co do drożdży to trudno mi uwierzyć, że można na nich zrobić weizena, nie czuć typowych posmaków tego piwa, a chyba sam brak przerwy ferulikowej aż tyle tu nie zmienia. Moim zdaniem drożdże do wita się nadają, ale poczekam na opinię bardziej doświadczonego piwowara Druga część na drożdżach Wyeast 3944 Belgian Witbier zeszła głębiej, bo do 2°Blg i z takim wynikiem została zabutelkowana wczoraj - 15-09-2011. Tego piwa było 11 l z dodatkiem 95 g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Warka nr 18 - American Pale Ale Skład: Pale Ale - 4 kg Caramunich typ I - 0,2 kg Pszeniczny jasny - 0,2 kg Zacieranie: 70 minut w lodówce turystycznej 68°C - 65°C. Wysładzanie po raz pierwszy na raty. Chmielenie: 20 g Chinook 11,6% AA (granulat) - 60 minut 10 g Citra 12,2% AA (granulat) - 15 minut 20 g Citra 12,2% AA (granulat) - 1 minuta Wynik końcowy: 20 litrów brzeczki 12,2 °Blg. Zadane drożdżami US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Warka nr 19 - Dubbel Skończyłem dzisiaj tak wcześnie, że zaczynam się zastanawiać czy o czymś nie zapomniałem;) Ale chyba nie. Skład: Pilzneński - 3 kg Monachijski typ II - 1,5 kg Pszeniczny - 0,4 kg Caramunich typ I - 0,3 kg Aroma - 0,2 kg Biscuit - 0,2 kg Special B - 0,1 kg Cukier - 0,5 kg (próbowałem zrobić syrop cukrowy, ale coś mi nie do końca wyszło) Zacieranie: 60 minut w lodówce - 68 do 66°C . Chmielenie: 25 g Aurora Super Styrian 5,8% AA (granulat) - 60 minut 13 g Aurora Super Styrian 5,8% AA (granulat) - 15 minut 10 g Hersbrucker 3,4% AA (granulat) - 1 minuta Brzeczka właśnie się chłodzi, jak obniży się temperatura to mam zamiar zadać drożdże odzyskane z piwa la trappe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Warka nr 19 - Dubbel Ostatecznie do fermentatora trafiły 23 litry o gęstości 16,5 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Warka nr 18 - American Pale Ale Wczoraj piwo przelane na cichą, gęstość 2,5°Blg. Do balonu wrzuciłem 20 g citry - chmielenie na zimno. Zapowiada się ciekawe piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Warka nr 18 - American Pale Ale Zabutelkowana - 16 l z dodatkiem 130 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Warka nr 19 - Dubbel Dubbel przelany na cichą 20-10-2011, gęstość 3°Blg. W zapachu bardzo bananowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Warka 20 - Kolsch Pierwszy raz zacierałem w ciągu dnia;) Skład: Pilzneński - 4 kg Pszeniczny - 0,3 kg Zacieranie: 60 minut w lodówce turystycznej 68°C - 65°C. Wysładzanie na raty. Chmielenie: 30 g Hersbrucker 3,4% AA (granulat) - 60 minut 10 g Hersbrucker 3,4% AA (granulat) - 15 minut 8 g Hersbrucker 3,4% AA (granulat) - 2 minuty Zaćmiło mnie i nie zmierzyłem blg po gotowaniu - chyba w nocy jestem bardziej skupiony . Przed gotowaniem było 10 blg, więc myślę, że po gotowaniu musiało być 11,5 - 12 blg. Szkoda, że nie miałem z czego zrobić FFT, ale wierzę, że wszystko będzie ok. Pobudzona niewielką ilością brzeczki gęstwa US-05 wychodziła ze słoika. Zadana została w temperaturze 25°C. Łącznie uzyskałem 22 l brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Warka nr 19 - Dubbel Zabutelkowana w niedzielę 30-10-2011. Blg końcowe - 3. Łącznie 22 litry z dodatkiem 140 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Warka 20 - Kolsch Wczoraj przelana na cichą - 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Warka 21 - Alt W trakcie chmielenia. Skład: Monachijski typ II - 3,5 kg Pilzneński - 1 kg Zacieranie: Lodówka turystyczna 90 min, od 68°C do 63°C (nie wiem co tak dzisiaj spadło). Wysładzanie na raty. Chmielenie: 30 g magnum 9,5% AA (szyszki) - 60 min Gęstość przed gotowaniem - 11,2°Blg . Tym razem próbkę do zmierzenia końcowego blg pobrałem. Czas na chłodzenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Zacieranie:Lodówka turystyczna 90 min, od 68°C do 63°C (nie wiem co tak dzisiaj spadło). Wysładzanie na raty. Zima idzie kolego, zima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się