Skocz do zawartości

Browar Parnik


olo333

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 39 - Brown Porter

 

W czwartek (04-10-2012) trafił do butelek, z dodatkirm 90 g cukru. Nie wiem co zrobiłem źle podczas dodawanie żelatyny (może za mało), ale w fermentatorze wyklarowało się tylko około 10 cm z góry, reszta mętna. Za to patrzyłem w weekend na to piwo w butelkach i pięknie się wyklarowało, tylko że cały osad pływa na dnie i to w dosyć luźnej postaci.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 41 - IRA

 

Piwo zacierane w nocy 13-tego października. Skład:

 

Pale ale - 4 kg

Cara-red - 0,4 kg

Cara-hell- 0,28 kg

Jęczmień palony - 0,03 kg

 

Zacieranie w lodówce, 75min, 67-64°C.

 

Chmielenie:

30 g Target 11 % AA(granulat) - 60 minut

20 g EKG 6,5% AA (granulat) - 15 minut

10 g Cascade 8,6% AA (granulat) - 1 minuta

 

Wynik końcowy: 21 l, 13°Blg schłodzone i zaszczepione gęstwą z Danstar Windsor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś w smaku mi nie pasuje, ale chyba nie infekcja, tylko zakupiony na początku roku chmiel Target jest jakiś dziwny. 30 g, teoretycznie 11%AA a piwo jakieś bez goryczki. Zobaczymy, czy się jeszcze smak poprawi, może zrobię trochę herbatki chmielowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30g Target to raczej dużo.

30 g na 20 litrów IRA to byłoby bardzo dużo, ale używałem go już wcześniej i wiedziałem, że daje bardzo słabą goryczkę. Być może te 30 g oddało niewiele AA, natomiast wiele tego dziwnego posmaku, o którym piszesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 42 - Oatmeal Stout

 

Piwo warzone w sobotę, w nocy, 10-11-2012. Skład:

 

Pale ale - 3,5 kg

Płatki owsiane - 0,6 kg

Karmelowy jasny Litovel - 0,2 kg

Czekoladowy - 0,2 kg

Jęczmień palony - 0,2 kg

Łuska gryki - 0,2 kg

 

Zacieranie w lodówce przez 120 minut, od 69°C do 63°C. Po raz pierwszy wysładzałem na dwie raty - najpierw 10 litrów, potem 5 (do tej pory zazwyczaj 3 x 5 l). Nie zauważyłem jakiegoś spadku wydajności, ale po pierwszym razie ciężko wnioski wyciągać.

 

Chmielenie:

15 g Warrior 15,9% AA (granulat) - 60 minut

15 g EKG 6,5% AA (granulat) - 20 minut

łyżeczka mchu irlandzkiego - 15 minut

 

Wynik końcowy: 21 litrów 13,5°Blg. Nowa saszetka drożdży S-04 zadana po rehdratacji w temperaturze okolo 27°C. Piwo przeniesione do piwnicy, zobaczymy jak te drożdże radzą sobie w troche niższych temperaturach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poniżej 15°C - myślę, że około 14°C na chwilę obecną. Ataku zimy jeszcze nie zapowiadają, więc pewnie się utzyma. Wczoraj rano miezyłem temperaturę brzeczki - 18,5°C, fermentator opatuliłem karimatą.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

s-04 dają radę w 15 stopniach. Miesiąc temu robiłem stouta z zestawu HB na tych drożdżach i przez pierwsze 4 dni fermentacji trzymałem w takiej temperaturze, później poszło w cieplejsze miejsce na dofermentowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 43 - Marcowe

 

Mimo przeciwności losu, udało się wczoraj rozpocząć sezon lagerowy piwem marcowym. Cieszę się, że wreszcie starter z drożdży munich lager, aktywowanych jeszcze 25 listopada, trafił w końcu tam gdzie jego miejsce czyli do brzeczki ;)

 

Skład:

Pilzneński - 2,5 kg

Monachijski - 1,5 kg

Carapils - 0,25 kg

Caramunich - 0,25 kg

 

Zacieranie: 80 minut w lodówce turystycznej, 68°C - 64°C.

 

Chmielenie:

25 g Brewers Gold 7 % AA(granulat) - 60 min

15 g Hellertau Mittelfruh 3,5% AA (granulat) - 15 min

15 g Hellertau Mittelfruh 3,5% AA (granulat) - 0 min

 

Wynik końcowy - 13°Blg, około 21 l. Starter z Munich Lager zadany dzisiaj o 5:00, w temperaturze 13°C.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 44 - Schwarzbier

 

Piwo warzone wczoraj w nocy, w wigilię niedoszłego końca świata. Skład:

Pilzneński - 2,2 kg

Monachijski - 1 kg

Karmelowy 150 Strzegom - 0,3 kg

Pszeniczny - 0,3 kg

Słód palony Black Castle Malting zmielony na proszek (1500 EBC) - 0,15 kg

 

Zacieranie: lodówka 90 minut, od 70°C do 64°C.

 

Chmielenie:

30 g Brewers Gold 7 % AA(granulat) - 60 min

15 g Hellertau Mittelfruh 3,5% AA (granulat) - 10 min

 

Wynik końcowy: 22 litry, 12°Blg. Zaszczepione o 9 rano, w temperaturze 11°C uwodnioną saszetką w34/70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 45 - Bock

 

Piwo warzone w piątek w nocy, 4 stycznia 2013. Skład:

Pilzneński - 3,5 kg

Monachijski - 2 kg

Carapils - 0,36 kg

Caramunich typ I - 0,2 kg

Pszeniczny - 0,2 kg

Karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg

 

Zacieranie: lodówka turystyczna, 20 minut w 64°C, dolanie 2 litrów wrzątku, następnie 60 minut od 68 do 65°C. Razem 80 minut.

 

Chmielenie:

30 g Brewers Gold 7 % AA(granulat) - 60 min

15 g Hellertau Mittelfruh 3,5% AA (granulat) - 15 min

 

Wynik końcowy: nie wiem jeszcze ile litrów, bo nowy fermentator, ale myślę, że troche ponad 20 l, za to wiem, że 17,5°Blg. Schłodzone do 15°C i zaszczepione rano gęstwą Munich Lager, bardzo aktywną zresztą, bo po dolaniu niewielkiej ilości brzeczki wieczorem, dużo nie brakowało a by opuściły słoik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.