olo333 Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Zacieranie:Lodówka turystyczna 90 min' date=' od 68°C do 63°C (nie wiem co tak dzisiaj spadło). Wysładzanie na raty.[/quote'] Zima idzie kolego, zima :) To mam nadzieję, że i chłodzić będzie się szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 To mam nadzieję, że i chłodzić będzie się szybciej Również na to liczę. Już chyba przy ostatniej warce było dobrze, bo do 23°C zeszło w 25min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 To ja mam chyba jakąś trefną chłodnicę, bo już 45 minut i temperatura 35°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 To ja mam chyba jakąś trefną chłodnicę, bo już 45 minut i temperatura 35°C. Ja na razie gotuję, zobaczymy jak będzie dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 To ja mam chyba jakąś trefną chłodnicę, bo już 45 minut i temperatura 35°C. Albo wodę masz trefną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Warka 21 - Alt Po gotowaniu 12,5°Blg - 21 l. Zadana gęstwa z drożdży US-05, tym razem jakaś strasznie aktywna, chciała uciec z 5-litrowego słoika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Warka 20 - Kolsch Kolsch w butelkach - 22 l, 2°Blg, 130 g cukru. Bardzo klarowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Warka 21 - Alt Przelana na cichą - 2,5°Blg. Drożdże US-05 dobrze radzą sobie w temperaturze brzeczki 13,5°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Warka 22 - Wygląda na to, że pils (niemiecki?) Miała być 10°Blg ale tym razem pozytywnie zaskoczyła mnie moja wydajność i przed gotowaniem było 10,5°Blg. Skład: Pilzneński - 3,6 kg Carapils - 0,2 kg Zacieranie: lodówka turystyczna 60 minut, od 70 do 67°C. Wysładzanie na raty. Chmielenie: 20 g magnum 9,5% AA (szyszki) - 60 min (w te 9,5 % po ostatnim alcie nie wierzę, na szczęście to już koniec magnum z 2010 roku, w lodówce już mam z 2011) 10 g lubelskiego 4% AA (szyszki) - 15 min 10 g lubelskiego 4% AA (szyszki) - 1 min Zastanawiam się czy rozcieńczyć do 10°Blg czy tak zostawić. Gęstości po gotowaniu jeszcze nie mierzyłem. W piwnicy czekają drożdże Wyeast 2308 Munich Lager (litrowy starter - zlany i dodane 0,5 litra brzeczki celem rozruszania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Warka 22 - Pils Ostatecznie wyszło 20 l o gęstości 12,5°Blg - i niech tak zostanie. Drożdże zadane w temperaturze brzeczki 15°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Warka 22 - Pils Przelana na cichą 23-12-2011, 3 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 23 - marcowe Skład: Pilzneński - 2,5 kg Monachijski - 1,5 kg Carapils - 0,2 kg Caramunisch - 0,2 kg Zacieranie: 60 minut w lodówce turystycznej, od 70 - 67 °C Chmielenie: 20 g Magnum 13 % AA(szyszki) - 60 min 10 g lubelskiego 4% AA (szyszki) - 05 min 10 g lubelskiego 4% AA (szyszki) - 01 min Po schłodzeniu do 16°C zadana gęstwa z munich lager. Gęstość początkowa - 13°Blg, objętość 22 litry. Edytowane 7 Stycznia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Warka 22 - Pils Zabutelkowana - 20l z dodatkiem 95 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 24 - Pils czeski Piwo zacierane w nocy 14-01-2012. Sklad: Pilzneński klepiskowy Bruntal - 4,05 kg Carapils - 0,25 kg Zacieranie: lodówka turystyczna, 60 minut, 70°C do 67°C Chmielenie - 60 minut 45 g Saaz 3,5 AA (szyszka) - 60 minut 15 g Saaz 3,5 AA (szyszka) - 15 minut 20 g Saaz 3,5 AA (szyszka) - 3 minuty Wyszło 22 litry, 12°Blg. Po schłodzeniu do 20°C zadana uwodniona saszetka W34/70 i przeniesione do piwnicy. W tej chwili ma 8°C. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Warka 23 - marcowe Wczoraj przelana do szklanego balona i wystawiona do chłodniejszego pomieszczenia na lagerowanie, o ile pogoda na to pozwoli. Gęstość 2,5°Blg, dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 (edytowane) Warka 24 - Pils czeski Wczoraj przelany do małego fermentatora (10 litrów) i do szklanego balona (11 litrów) i przeniesiony do lagerowania. Po doświadczeniach z marcowym, które zamarzło w piwnicy, tym razem przeniosłem na strych - 2 - 3°C. Edycja: około 0°C, jak się okazało po zmierzeniu termometrem. Edytowane 3 Lutego 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) Warka 25 - marcowe Zapiski robione w trakcie warzenia. Skład: Pilzneński - 2,5 kg Monachijski - 1,5 kg Carapils - 0,25 kg Caramunisch - 0,25 kg Zacieranie: 60 minut w lodówce turystycznej, 68°C przez 15 minut, następnie dolanie wrzątku i podniesienie do 71°C - 45 minut. Chmielenie: 24 g Premiant 7,5 % AA(granulat) - 60 min 15 g Lubelski 4% AA (szyszki) - 15 min 15 g Lubelski 4% AA (szyszki) - 01 min Edytowane 4 Lutego 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) Warka 25 - marcowe Uzyskałem 22 litry, 13°Blg. Trochę przesadziłem z chłodzeniem bo gdy rano zadawałem drożdże, to brzeczka miał około 6°C. Drożdże - gęstwa z munich lager. Edytowane 17 Lutego 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 (edytowane) Warka 26 - miała być dziesiętka, jest pils czeski Podczas wczorajszego zacierania wydajność mnie zaskoczyła. Myślałem o dolaniu wody, ale zostawię tak jak jest. Skład: Pilzneński - 3,4 kg Carapils - 0,2 kg Zacieranie w lodówce w 15 litrach wody. 10 minut 68°C, a następnie dolanie 2 litrów wrzątku - 50 minut 71-68°C. Chmielenie: 25 g Premiant 7,5 % AA(granulat) - 60 min 20 g Saaz 3,5 AA (szyszka) - 18 minut 20 g Saaz 3,5 AA (szyszka) - 2 minuty Wynik końcowy: 23 litry 11,5°Blg. Schłodzone do 13°C i zadane gęstwą W34/70. W tej chwili ma okoł 11°C, powoli zaczyna pracować. Edytowane 9 Lutego 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Warka 23 - marcowe Zabutelkowana wczoraj z dodatkiem 100 g cukru i łyżki gęstwy z munich lager. Warka 24 - pils czeski Do wiaderka z 10 litrami piwa wczoraj dosypałem 10 g chmielu saaz - chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Warka 24 - pils czeski Część warki chmielonej na zimno w butelkach - 10,5 litra z dodatkiem 45 g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Warka 27 - Urbock Piwo zacierałem 2 marca. Skład: Wędzony - 2 kg Monachijski - 2kg Pale Ale - 1 kg Pszeniczny - 0,4 kg Carapils - 0,3 kg Caramunich - 0,3 kg Pilzneński - 0,2 kg Zacieranie w lodówce. Po wsypaniu słodów temperatura około 66°C. Dolałem dwa litry wrzątku - 69°C. Po 15 minutech litr wrzątku - 71°C. Po 60 minutach próba jodowa pozytywna, więc czekam dalej. Po kolejnych 30 minutach dosypałem 0,2 kg pilzneńskiego, by dostarczyć nowych enzymów. Niewiele to jednak zmieniło, po łącznie 110 minutach od zasypu rozpocząłem filtrację, Stwierdziłem, że w czasach gdy robiono koźlaka prastarego, jodyny nikt nie używał Chmielenie: 25 g Premiant 7,5 % AA(granulat) - 60 min 20 g Lubelski 4% AA (szyszki) - 15 min Wyszło 20 litrów o ekstrakcie 16°Blg. Schłodzone do 16°C i zaszczepione drożdżami munich lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Warka 24 - pils czeski Pozostała część zabutelkowana 06.03.2012 - 11 l + 45 g cukru. Warka 26 - pils czeski Przelany 07.03.2012 i wystawiony do lagerowania na tak długo jak pogoda pozwoli. Marcowe w tym samym pomieszczeniu ma 3,5°C. A oprócz tego wczoraj przyniosłem schab ala parmeński ze strychu, z około jednego kilograma zostało 765 g i na oczach mojej obrzydzonej małżonki zjadłem jeden plasterek, na razie żyję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 (edytowane) Warka 28 - tmave Zacierane dzisiaj. Skład: Pilzneński - 2,45 kg Monachijski typ II - 1 kg Caramunich typ I - 0,3 kg Carafa special typ I - 0,2 kg Zacieranie: w lodówce, 68°C przez 60 min Chmielenie: 20 g Premiant 7,5 % AA(granulat) - 60 min Edytowane 10 Marca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Warka 28 - tmave Wynik końcowy - 21 l,12°Blg. Drożdże zadane w 13°C - gęstwa W34/70. I tak mniej więcej wygląda mój ostatni lager tego sezonu. Na strychu czeka już 25-kilogramowy worek pale ale, brakuje tylko odpowiednich chmieli i drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się