olo333 Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 (edytowane) Warka 36 - American Brown Ale Brzeczka właśnie kończy się chłodzić, wkrótce zostanie zaszczepiona gęstwą US-05, która chyba też nie może się doczekać, bo powoli, lecz konsekwetnie zbliża się do pokrywki słoika. Czas na warzenie nie szczególny, wokół lampy lata jakaś ćma i kilka innych nocnych owadów. Ale co zrobić? Pić w taką pogodę również się chce. Skład: Pale ale - 4 kg Crystal - 0,5 kg Pszeniczny czekoladowy - 0,1 kg Pół łyżeczki gipsu piwowarskiego Zacieranie: lodówka turystyczna - od 69°C do 66°C przez 65 minut. Chmielenie: 16 g Warrior 15,9% AA (granulat) - 60 minut 10 g Cascade 8,6% AA (granulat) - 15 minut Pół łyżeczki mchu irlandzkiego - 15 minut 30 g Cascade 8,6% AA (granulat) - 2 minuty Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 (edytowane) Warka 36 - American Brown Ale 22 litry - 12°Blg. Znów słaba wydajność, winny jest chyba słód, a właścieie to jak został ześrutowany w sklepie - zdarzają się ziarenka w całości lub ledwo nadłamane. Na szczęści ten worek już się kończy, a mam jeszcze jeden z innego sklepu, to porównam. Przy planowaniu następnej warki muszę założyć mniejszą wydajność. Drożdże zadane wczoraj w temperaturze 26°C pięknie już pracują, w piwnicy zapach chmielu cascade. Edytowane 28 Lipca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Warka 35 - American Pale Ale Piwo zabutelkoowane - 19 l z dodatkiem 140 g cukru. Myślałem, że się wyklaruje, ale podczas butelkowania ciągle było mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Warka 36 - American Brown Ale Piwo przelane wczoraj na cichą - trochę ponad 2°Blg. Zastanawiam się, czy dorzucić z 10 g cascade na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Warka 37 - American Amber Ale - "Amber Gold" Warka uwarzona wczoraj w nocy. Skład: Pale ale - 4 kg Cara-red - 0,4 kg Cara-hell- 0,25 kg Crystal - 0,1 kg Zacieranie: w lodówce, od 68 do 65°C, przez 70 minut. Cmielenie: 25 g Chinook 10,5% AA (granulat) - 60 minut 10 g Chinook 10,5% AA (granulat) - 15 minut 30 g Citra 12% AA (granulat) - 3 minuty Wynik końcowy: 21 l brzeczki 13°Blg. Brzeczka zadana gęstwą drożdżową US-05 w temperaturze 27°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Warka 36 - American Brown Ale Piwo w butelkach: 20 l z dodatkiem 140 g cukru. Gęstość około 2,5°Blg. Tym razem piwo na US-05 bardzo klarowne, w aromacie wyraźnie czuć cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Warka 37 - American Amber Ale - "Amber Gold" Piwo przelałem na cichą - około 20 litrów, 2°Blg. Dorzuciłem na zimno 20 g citry. Tym razem znowy piwo mętne (cały czas ta sama saszetka US-05), sam już nie wiem od czego to zależy - raz klarowne, raz mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Warka 38 - American Stout Piwo uwarzone wczoraj, podczas dusznej, przedburzowej nocy, co kosztowało mnie wiele wysiłku i litrów potu. Skład: Pale ale - 4 kg Cara-hell- 0,2 kg Brown - 0,2 kg Pszeniczny Monachijski - 0,26 kg Czekoladowy - 0,25 kg Jęczmień palony - 0,3 kg Zacieranie: lodówka turystyczna, 69-66°C, 75 minut. Słody palone na 10 minut przed końcem. Chmielenie: 23 g Chinook 10,5% AA (granulat) - 60 minut 10 g Cascade 8,6% AA (granulat) - 15 minut 40 g Cascade 8,6% AA (granulat) - 0 minut Wynik końcowy: 12,5°Blg, 21 litrów - a więc znowu słabo. Brzeczka aszczepiona gęstwą US-05 w dość wysokiej temperaturze 28,5°C - woda w kranie była tak ciepła, że niewiele można było zrobić. Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Warka 37 - American Amber Ale - "Amber Gold" Piwo wczoraj zabutelkowane. Muszę znaleść skuteczniejszy sposób na butelkowanie piwa chmielonego na zimno, bo do butelek trafiło tylko 16 l z dodatkiem 140 g cukru. Może woreczki do chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Warka 38 - American Stout Piwo przelane na cichą - około 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Warka 39 - Brown Porter Piwo to przed chwilą trafiło do piwnicy z zadanymi drożdżami. A tak się wszystko zaczęło: Skład: Pale ale - 3,5 kg Brown - 1 kg Czekoladowy pszeniczny - 0,05 kg Zacieranie: w lodówce, od 68 do 65°C, przez 70 minut. Chmielenie: 20 g Target 11 % AA(granulat) - 60 min 22 g EKG 5,5 % AA (granulat) - 15 min Końcowego pomiaru jeszcze nie dokonałem, ale spodziewam się 13°Blg. Do fermentatora trafiło 22 litry. Drożdże - nowa uwodniona saszetka Danstar Windsor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Warka 39 - Brown Porter Końcowy pomiar - 13°Blg, 22 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Witam, Widzę że Kolega fermentuje piwa gęstwą z US-05. Po pierwszym zbiorze, dzieli Kolega gęstwę na trzy warki, czy może następne brzeczki, szczepi gęstwą z poprzedniego zbioru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Owies (jeszcze raz dziękuję pershi) - 300 g (...) Owies miał być ześrutowany, ale okazało się, że nie jest to takie proste, mając do dyspozycji jedynie młynek do maku. Mam przystawkę Zelmera, więc nowa, ewentualna, dostawa może być już śrutowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Witam, Widzę że Kolega fermentuje piwa gęstwą z US-05. Po pierwszym zbiorze, dzieli Kolega gęstwę na trzy warki, czy może następne brzeczki, szczepi gęstwą z poprzedniego zbioru? Szczepię gęstwą z ostatniego, najnowszego zbioru i o ile to możliwe, staram się by gęstwa nie leżała bezczynnie w lodowce dłużej niż tydzień - nie zawsze się udaje, wiadomo. Nistety nie mam tyle czasu, by po pierwszym zbiorze w miarę szybko uwarzyć trzy warki (być może byłoby to najlepsze rozwiązanie), średnio warzę raz na 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Owies (jeszcze raz dziękuję pershi) - 300 g (...) Owies miał być ześrutowany, ale okazało się, że nie jest to takie proste, mając do dyspozycji jedynie młynek do maku. Mam przystawkę Zelmera, więc nowa, ewentualna, dostawa może być już śrutowana. Będę pamiętać na wiosnę, ale tym razem zwrotnie będą musiały pójść jakieś trunki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Warka 38 - American Stout Piwo w butelkach, gęstość bez zmin, 20 l z dodatkiem 110 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Warka 39 - Brown Porter Piwo przelane wczoraj na cichą, z wynikiem prawie 5°Blg (może 4,8°Blg). Jakby tego mało, bardzo mętne, mam przeczucie, że bez żelatyny się nie obejdzie. Taki sam wynik uzyskałem mierząc próbkę FFT, więc wątpie, żeby to był przypadek. Ten szczep - Danstar Windsor - chyba faktycznie zbyt żarłoczny nie jest. Zebrana gęstwa trafi do sweet stouta, jeżeli powtórzą wynik, to w tym piwie się sprawdzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Warka 40 - Sweet Stout Brzeczka właśnie się chłodzi, korzystając z chwili spokoju napiszę co i jak. Skład: Pale ale - 3,8 kg Karmelowy jasny (z nazwy tylko) Litovel - 0,3 kg Czekoladowy - 0,25 kg Jęczmień palony - 0,3 kg Laktoza - 0,5 kg Zacieranie - lodówka, 60 minut od 69°C do 67°C. Chmielenie: 20 g Warrior 15,9% AA (granulat) - 60 minut 15 g EKG 6,5% AA (granulat) - 15 minut 0,5 laktozy, łyżeczka mchu irlandzkiego - 15 minut Wynik końcowy - 22 litry o gęstości do końca jeszcze nie znanej, czekająca na zadanie gęstwą z danstar windsor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Widzę , że lubisz Pieśń Lodowego Ogrodu. Ja również Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Oczywiście Pan Lodowego Ogrodu - coś mi sie pokręciło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Po czym wnosisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Po cytacie poniżej postów. Czy się mylę? Może te cytaty były użyte także w innej książce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Masz rację, tylko że tą książkę czytała żona, więc nie skojarzyłem od razu. Ale muszę kiedyś sięgnąć po te tytuły - lubię fantastykę, obecnie czytam "Grę o tron", tylko strasznie czasu brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Polecam jest świetna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się