Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 (edytowane) W sumie jest to bardziej mocny stout niz barley wine, ale w sumie moze byc latwiejszy do uwarzenia w domu niz pelna wersja barley wine. Calosc na 23litry. Slody: Pale malt 5.210 g platki kukurydziane (nieprazone, wydaje mi sie ze dodatek odluszczonej maki kukurydzianej rownie dobry moze byc) 960 g Palony jeczmien 215g Chmiele Goryczkowe: Challanger 30g Northdown hops 23g Mech irlandzki 10g na ostatnie 15` Metoda zacierania Jednotemperaturowo 66°C przez 90` Czas chmielenia 90` Drozdze gornej fermentacji. Gestosc poczatkowa powinna byc okolo 15.3 Plato Gestosc koncowa 3.8 Plato Zawartosc alkoholu 6.4 obj. 5.0 wag. Goryczka 35 EBU Kolor 100 EBC Edytowane 5 Czerwca 2008 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Mój barley wine "Oddech wampira" Słody:5,0 kg pale ale 1,2 kg monachijski 0,4 kg wiedeński 0,4 kg caramunich II 0,2 kg carahell 0,2 kg pszeniczny 0,25kg pszeniczny czekoladowy Zacieranie przez 90 min. w temp. 67 C Chmiele: east kent goldings 100g,tettnanger 70g,lubelski 49g Gotowanie 110 min.,cukier trzcinowy 0,74 kg,mech irlandzki 5g Drożdże: 1728 scottish ale Obj. brzęczki ok.23 l Blg.20,5 Rozlew;marzec08,pierwsza degustacja tydzień temu,smakuje wybornie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) smakuje wybornie A konkretnie? Wiem, że to nie jest proste, ale czy mógłbyś przybliżyć jego smak, bo nigdy żadnego piwa w tym stylu nie piłem a jestem ciekaw. Receptura bardzo intrygująca. Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Hmm....Sądzę,że nawet najbardziej dokładny opis nie odda ducha(smaku) tego piwa.Pewnie inaczej będzie smakować np. za dwa miesiące. Ale jak jesteś zainteresowany, to daj swój namiar na mojego maila,to Ci sprezentuję butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się