agrest Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 (edytowane) Witam Mamy koło domu dorodny krzew aronii. W tym roku pięknie obrodził. Szkoda żeby zmarnowało się tyle owoców. Wpadliśmy więc z moją lepszą połową na pomysł zrobienia nalewki. Wiadomo, zdrowa, smaczna i kopie Ponieważ jednak jesteśmy lajkonikami w dziedzinie nalewek zwracam się do Was. Może macie jakiś sprawdzony przepis? Trochę pogrzebaliśmy w googlach i jakoś nic nam się nie wyklarowało. Mamy parę kilogramów owoców, spirytus i dobre chęci Na wyniki możemy czekać długo - nigdzie nam się nie śpieszy. Więc jeśli chcecie się podzielić swoimi doświadczeniami w tej materii, chętnie poczytamy. Pozdrawiam J. Edytowane 21 Października 2010 przez agrest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 (edytowane) Witam !!! Moja mama od kilku lat robi w/g tego przepisu. Ja w tym roku mam też zapasik ( 10 buteleczek 0,5 ) tego wspaniałego trunku. PRZEPISIK 3 KG ARONII, 2 KG CUKRU, 3 L WODY 440 LIŚCI Z WIŚNI ( TERAZ MOŻE BYĆ Z NIMI PROBLEM). POWYŻSZE SKŁADNIKI GOTOWAĆ RAZEM PRZEZ 30 MIN. ODSTAWIĆ NA 24 GODZ., PO TYM CZASIE ODCEDZIĆ I DODAĆ 1 KWASEK CYTRYNOWY. 1,5 L SOKU ROZCIEŃCZYĆ Z 1 BUTELKĄ ( 0,5 L ) SPIRYTUSU. TRZYMAĆ W CIEMNYM MIEJSCU. POLECAM BO NAPRAWDĘ SUPER W SMAKU !!! Edytowane 21 Października 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Ja nalewkę (nie tylko z aronii) robię tak, że owoce zalewam spirytusem (najlepiej taki koło 80%) i zostawiam na około miesiąc. Później zlewam spirytus z owoców (nalew) a owoce zasypuję cukrem. Czekam aż cukier się rozpuści całkowicie, zlewam syrop i łączę go ze zlanym wcześniej nalewem. Tu już trzeba pokombinować z proporcjami - jak wolisz słodzą nalewkę to więcej syropu. Nie podaję proporcji w kg bo robię wszystko na oko - spirytusu na owoce tyle żeby je zakryć kilku centymetrową warstwą, cukru od 0,5 do 0,7 kg na dwulitrowy słój owoców itd. Warto też kapnąć do gotowej nalewki trochę rumu - daje fajny aromat. Później już tylko leżakowanie a później na zdrowie! Bym zapomniał - aronię warto (a może i trzeba) przemrozić, dobę albo dwie - traci wtedy tą swoją goryczkę. W piwie goryczka jest oki a w nalewce już nie za bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Duduś, dzięki. Widziałem ten przepis chociaż na nieco inne proporcje. Problem jest jednak tak jak sam zauważyłeś z liśćmi wiśni. Teraz chyba nie do zdobycia. Więc niestety z tego przepisu w tym roku nie skorzystam. prusak Twój przepis chyba najbardziej mi teraz pasuje. Chociaż te proporcje. Owoców z 1/4 krzewu mam 5kg na to potrzeba by było 5 litrów spirytusu. Trochę dużo. Chyba zrobię z tego przepisu 2kg a z reszty dżemik na który znalazłem przepis w sieci. Z tym rumem to świetny pomysł. Nie wiem ile wyjdzie flaszek z 2kg ale podziele to i tak na porcje i jedną zrobię dla porównania z rumem. Ile mniej więcej Tobie wychodzi flaszek na kg owoców? Przepisik na dżem z aronii. Znaleziony w sieci: 1 kg aronii ? kg jabłek ? kg gruszek 1 kg cukru 1 szklanka wody Aronię umyć i zalać 1 szklanką gorącej wody, następnie dodać cukier i gotować pod przykryciem! Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Starte owoce dorzucić do ugotowanej na miękko aronii i całość zagotować. Mieszankę owocową odstawić do następnego dnia. ... Następnego dnia owoce gotować jeszcze 15-20 min. co jakiś czas mieszając, po 20 min. odstawić do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodać 1i1/2 saszetki żelfixu i dokładnie wymieszać. Jeszcze raz wszystko zagotować i gorącym dżemem napełniać słoiczki; Bardzo uważać na to, aby brzegi były czyściutkie ! Przed zamknięciem słoiczka możemy dodać parę kropel śliwowicy lub spirytusu, to zabezpieczy dodatkowo nasze przetwory przed popsuciem, jeżeli jednak słoiczki będą czyste, brzegi dokładnie otarte, a całość zamknięta zaraz po nałożeniu gorącego dżemu proceder ten nie będzie konieczny. Żadna dodatkowa pasteryzacja nie jest potrzebna, Hurra ! A smak podobno rewelacyjny ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Ile mniej więcej Tobie wychodzi flaszek na kg owoców? Ile tego wyjdzie zależy po cześci od tego jakie duże i soczyste owoce. W tym roku nastawiłem owoce w dwóch słojach po około 2,5 litra owoców, na to poszły dwa litry spirytusu 80%. Nalewu mam teraz też około 2 litrów, syrop dopiero się robi. Myślę, że po połączeniu syropu z nalewem wyjdzie około 3l nalewki. Jak będzie za mocna pewnie rozcieńczę ją wodą albo słabszą wódką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Ja polecam ten przepis na aroniówkę : http://www.banici.eu/forum/viewtopic.php?f=8&t=414&start=0 Sama robię w/g tego przepisu i naprawdę nalewka jest wyborna. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się