slotish Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Hej! Dzisiaj uwarzyłem pilsa i popełniłem błąd - zapomniałem dodać 50g Marynki po wyłączeniu palnika. Włączyłem chłodnice i poszedłem czyścić fermentor. Minęło może z 5 minut jak sobie uświadomiłem, że w miseczce leży przygotowany wcześniej chmiel. Wziąłem go i wrzuciłem do chłodzącej się już brzeczki. Wiem, że na pewno miała więcej niż 70C - czy zatem jest szansa, że w piwie będzie chociaż szczątkowy aromat chmielu? A jeśli nie to co mogę zrobić? Może warto pomyśleć o chmieleniu na zimno wobec takiej gafy? Za wszelką radę będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 70C? Aromat bedzie, i to calkiem niezly. Ja bym zostawil ten chmiel na czas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 marynka na aromat ? spokojnie możesz chmielić na zimno, lub zrobić wyciąg w niewielkiej ilości wody i dolać do fermentującego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Ale chmiel został już wrzucony. Z doswiadczenia , przy 70C zostanie mu sporo aromatu i trochę smaku. (marynki nie znam...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 marynka na aromat ? Widziałem taki przepis w książce "Sprawdzone receptury" autorstwa Wesołego a i w samym opisie chmielu zaznaczone jest, że ma wartości dualne: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Chmiel_Marynka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 nie no ok. po prostu źle przeczytałem i zinterpretowałem, że zapomniałeś dodać chmielu na goryczkę. W takim wypadku zostaw chmiel w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się