janjakub Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Przygotowując się do pierwszej warki popełniłem błąd. Zamiast Marynki kupiłem Lubelski. Warka ma się składać w 2/3 ze słodu pilzneńskiego i w 1/3 z monachijskiego. Da się uwarzyć gorzkie piwo bazując tylko na chmielu aromatycznym, czy znów czeka mnie wyprawa na drugi koniec... miasta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Przygotowując się do pierwszej warki popełniłem błąd. Zamiast Marynki kupiłem Lubelski. Warka ma się składać w 2/3 ze słodu pilzneńskiego i w 1/3 z monachijskiego. Da się uwarzyć gorzkie piwo bazując tylko na chmielu aromatycznym, czy znów czeka mnie wyprawa na drugi koniec... miasta? Po prostu sypnij go 3 razy tyle co Marynki i będzie git. Nawet lepiej, bo to bardziej szlachetny chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Tak się tradycyjnie robi piwa w Niemczech - np. Alty się chmieli wyłącznie Spalterem. Znaczy, tak powinno się robić, jak się chce mieć wyrób tradycyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Przygotowując się do pierwszej warki popełniłem błąd. Zamiast Marynki kupiłem Lubelski. Warka ma się składać w 2/3 ze słodu pilzneńskiego i w 1/3 z monachijskiego. Da się uwarzyć gorzkie piwo bazując tylko na chmielu aromatycznym' date=' czy znów czeka mnie wyprawa na drugi koniec... miasta?[/quote']Po prostu sypnij go 3 razy tyle co Marynki i będzie git. Nawet lepiej, bo to bardziej szlachetny chmiel. Znaczy nie wiem, czy 3 razy, to nie będzie za dużo. Może 2 razy tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Najlepiej by było sobie przeliczyć GPH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janjakub Opublikowano 27 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 (edytowane) Dziękuję za pomoc. Warka będzie 10-13 litrowa. Z obliczeń wynika, że powinienem wsypać zamiast 15g Marynki, 27g Lubelskiego. Edytowane 27 Października 2010 przez janjakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się