janjakub Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Przygotowując się do pierwszej warki popełniłem błąd. Zamiast Marynki kupiłem Lubelski. Warka ma się składać w 2/3 ze słodu pilzneńskiego i w 1/3 z monachijskiego. Da się uwarzyć gorzkie piwo bazując tylko na chmielu aromatycznym, czy znów czeka mnie wyprawa na drugi koniec... miasta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Przygotowując się do pierwszej warki popełniłem błąd. Zamiast Marynki kupiłem Lubelski. Warka ma się składać w 2/3 ze słodu pilzneńskiego i w 1/3 z monachijskiego. Da się uwarzyć gorzkie piwo bazując tylko na chmielu aromatycznym, czy znów czeka mnie wyprawa na drugi koniec... miasta? Po prostu sypnij go 3 razy tyle co Marynki i będzie git. Nawet lepiej, bo to bardziej szlachetny chmiel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Tak się tradycyjnie robi piwa w Niemczech - np. Alty się chmieli wyłącznie Spalterem. Znaczy, tak powinno się robić, jak się chce mieć wyrób tradycyjny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Przygotowując się do pierwszej warki popełniłem błąd. Zamiast Marynki kupiłem Lubelski. Warka ma się składać w 2/3 ze słodu pilzneńskiego i w 1/3 z monachijskiego. Da się uwarzyć gorzkie piwo bazując tylko na chmielu aromatycznym' date=' czy znów czeka mnie wyprawa na drugi koniec... miasta?[/quote']Po prostu sypnij go 3 razy tyle co Marynki i będzie git. Nawet lepiej, bo to bardziej szlachetny chmiel. Znaczy nie wiem, czy 3 razy, to nie będzie za dużo. Może 2 razy tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Najlepiej by było sobie przeliczyć GPH. Link to comment Share on other sites More sharing options...
janjakub Posted October 27, 2010 Author Share Posted October 27, 2010 (edited) Dziękuję za pomoc. Warka będzie 10-13 litrowa. Z obliczeń wynika, że powinienem wsypać zamiast 15g Marynki, 27g Lubelskiego. Edited October 27, 2010 by janjakub Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now