ogończyk Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Witam Państwa. Prawda o mojej bytności wśród Was jest taka, że kocham dobre Piwo i dostałem na urodziny od Żony (którą również kocham ) "zestaw piwowarski". Czyli usprzętowienie i puszkę Lagera firmy Coopers. (Po tym co na razie wyczytałem nie do końca chyba jest to piwo dla mnie bo wolę piwa raczej ciemne i raczej mocno gorzkie ale z chęcią "zadebiutuję" przy Jego (i Waszej, mam nadzieję ) pomocy.) Na razie chodzę koło tego jak koło jeża i im więcej podczytuję o Waszych doświadczeniach tym mam większą tremę przed zaczęciem. Ech, źyzń... Pozdrawiam i polecam się Waszej życzliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 (edytowane) Witam To nie takie trudne, jak by się mogło wydawać. Zwłaszcza brewkit - Coopers zrobił za Ciebie połowę roboty - więc śmiało możesz zaczynać. Powodzenia. Ps. Zresztą, z takim wsparciem żony...nie ma na co czekać Edytowane 28 Października 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 puszkę Lagera firmy Coopers. (Po tym co na razie wyczytałem nie do końca chyba jest to piwo dla mnie bo wolę piwa raczej ciemne i raczej mocno gorzkie Zgaduję, że to puszka zwykła, znaczy taka niecałe 2kg? I w instrukcji pisze, że na 23 litry i dodać kilo cukru? Zrób tego coopersa z połową wody (jakieś 11 litrów) i nie dodając cukru. Wyjdzie o połowę mniej, ale za to ciemniejsze i nachmielone że hej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Ja bym raczej sugerował dokupić ekstrakt słodowy WES 1,7 kg np taki: http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-wes-jasny-17kg-p-16.html lub ciemny, w zależności od tego jaki to brewkit. Możesz z tych dwóch puszek zrobić jakieś 20 - 22 l, bez ryzyka że piwo będzie przechmielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Możesz z tych dwóch puszek zrobić jakieś 20 - 22 l, bez ryzyka że piwo będzie przechmielone. Tyle, że: wolę piwa [...] mocno gorzkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Tyle, że:wolę piwa [...] mocno gorzkie Tylko co na to Pani Żona? Nie doczytałem że to lager, w tej sytuacji gdybyś się zdecydował na ekstrakt słodowy to ten jasny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogończyk Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 (edytowane) Tylko co na to Pani Żona? Heh. No właśnie. Mam niejasne wrażenie, że Pani Żona wolałaby chyba rzeczywiście coś delikatniejszego w smaku. Ba! Zdaje mi się również, że ma pewne podstawy do tego, żeby takiego właśnie piwa na początek oczekiwać. No, nic. W każdym razie miło mi Panów powitać i dziękuję za rady. Pobabrałem się intensywnie w tutejszej piaskownicy i plan wykrystalizował mi się następujący: skoro, jak widać, rzeczony Lager Coopersa jest typowym "pierwszym kroczkiem" początkujących piwowarów (bo nie piwoszy, przecież ) trzeba ten kroczek uczynić. I niech to będzie "mały krok człowieka i wielki krok..." mojej przygody z piwem. Zrobię tego Lagera wg przepisu dodając jedynie zamiast cukru(zgodnie z sugestiami) niechmielony jasny ekstrakt słodowy. Później (jeżeli efekt będzie zadowalający) prawdopodobnie wypróbuję jakiegoś innego brewkita, podczytując jednocześnie o sposobach zacierania. Słowem zaczynam zabawę w chwili gdy ekstrakt słodowy znajdzie się w moich rękach. Pozdrawiam serdecznie Edytowane 29 Października 2010 przez ogończyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Jeżeli zmierzasz dużymi krokami do zacierania to robienie drugiego brewkita nie ma sensu. Drugą warkę albo zacieraj, albo sam nachmiel ekstrakty: http://www.homebrewing.pl/piwo-ciemne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-157.html Ewentualnie możesz dać więcej chmielu goryczkowego marynki, ale nie przesadź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 I ja witam. Polecam jednak zacieranie i zrób Ciemne wg Jkocurka (któraś z końcowych 40 warki) to żonie na pewno będzie smakować. A wogóle co to za żona co piwo pije. :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Witam. Uzupełnij profil. Fajny prezent Ci żona sprawiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Witaj na forum! I jak najszybciej zacieraj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Żeby mi żona taki prezent sprawiła..... marzenie. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się