kaperek1 Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Witam Zastanawiam się nad koncepcją zrobienia chillera z wykorzystaniem komory zamrażarki jako żródła zimna. Myślałem, aby do komory zamrażarki wprowadzić stary-zdemontowany parownik płytowy i końcówki (rurki) wyprowadzić przez wywiercone otwory w zamrażarce, na zewnątrz. Do tych rurek podłączyć drugi taki parownik wygięty na kształt wiadra do fermentacji którym opasałbym wiadro z brzeczką.jako czynnik chłodzący to albo solanka albo glikol. Dla wymuszenia obiegu jakaś pompka z wolnymi obrotami. Wiadro stałoby obok zamrażarki. Czy miałoby to sens? Czy ktos robił cos podobnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 W zamrażarce to byś musiał mieć raczej bank wody lodowej. obieg raczej zimnej wody/glikolu niż brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Też się kiedyś zastanawiałem nad wykorzystaniem zamrażarki skrzyniowej, o pojemności 98 litrów w takiej koncepcji jak @anteks napisał. Myślałem nad włożeniem do niej jakiegoś pojemnika zalanego mieszaninom glikolu z wodą. Obecnie używam schładzarki przepływowej z bankiem i bardzo dużo się skrapla podnosząc poziom mieszaniny i jednocześnie ją rozcieńczając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się