Pierre Celis Opublikowano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zaraz po zakończeniu Sympozjum Piwowarów Zawodowych, dzięki zaproszeniu profesora Aleksandra Poredy z Krakowskiej Szkoły Browarniczej, mieliśmy przyjemność znaleźć się w wyjątkowym miejscu. W samym sercu akademickiego miasteczka AGH ulokowało się Browarnicze Centrum Badawcze. Obrazy warte więcej niż tysiąc słów, zatem wszystko dokładnie możecie zobaczyć na zdjęciach. Tu tylko napiszę że widzicie: Profesjonalne laboratorium umożliwiające przeprowadzenie mikrobiologicznej i fizykochemicznej analizy piwa dla browarów rzemieślniczych Mikrobrowar z wybiciem 5 hl na eksperymentalne warzenia Kolumnę destylacyjną Ciekawym doświadczeniem była obserwacja systemu analizy piwa Anton Paar, który pokazywał wszelkie parametry mierzonego napoju. Na przykładzie piw gdańskiej Brovarnii zobaczyliśmy, że deklarowane wartości z etykiet praktycznie nie odbiegają od wartości zmierzonych w piwie. Jednym z wniosków z Sympozjum była istotność programu mikrobiologicznego, który niezbędny jest, jeśli chodzi o jakość piwa. Oczywiście nie każdy browar może pozwolić sobie na stworzenie własnego laboratorium. W takiej sytuacji z pomocą przychodzi takie miejsce jak to, gdzie można zlecić wszelkie analizy. Cieszy fakt, że polskie piwowarstwo rzemieślnicze doczekało tak mocnej, nie tylko teoretycznej ale i praktycznej podbudowy! Odwiedźcie koniecznie stronę Krakowskiej Szkoły Browarniczej: ksb.edu.pl View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się