grzesiuu Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Czy używa ktoś takiego termometru bagnetowego? Znalazłem takie w sprzedaży firmy Bioterm. Nie wiem czy on się sprawdza i czy czasami jak będę używał gara 40l to czy on nie jest za krótki?! Ma ktoś jakieś doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przybysh Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 (edytowane) Ja posiadam dwa takowe. Jednak robię standardowe warki i moim zdaniem sprawdza się wystarczająco. Zwróć uwagę na kalibrację. Jak wspomniałem posiadam dwa takie termometry i w najciekawszym dla nas zakresie jest różnica 3-5 °C pomiędzy ich wskazaniami. Edytowane 4 Listopada 2010 przez przybysh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Do mierzenia temperatury podczas zacierania się nie nadaje właśnie z powodu krótkiego szpikulca - trudno go utrzymać tuż nad gorącym zacierem, bo szkiełko szybko paruje a termometr ma małą bezwładność termiczną. Używam go tylko do mierzenia temperatury próbki brzeczki przed pomiarem gęstości cukromierzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Jeśli to jest termometr bimetaliczny, to moim zdaniem nie nadaje się do niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Ja używam taki termometr. W moim browarze się sprawdza - może dlatego, że mam mały garnek 25 litrów. Rzeczywiście największym minusem jest parowanie szybki i trudność utrzymania go nad gorącym zacierem. Nie są to jednak przeszkody które by uniemożliwiały korzystanie z tego sprzętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 A ja myślałem że ten metalowy ząbek to zakładka jak w długopisie na krawędź garnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi