grzesiuu Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Czy używa ktoś takiego termometru bagnetowego? Znalazłem takie w sprzedaży firmy Bioterm. Nie wiem czy on się sprawdza i czy czasami jak będę używał gara 40l to czy on nie jest za krótki?! Ma ktoś jakieś doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przybysh Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 (edytowane) Ja posiadam dwa takowe. Jednak robię standardowe warki i moim zdaniem sprawdza się wystarczająco. Zwróć uwagę na kalibrację. Jak wspomniałem posiadam dwa takie termometry i w najciekawszym dla nas zakresie jest różnica 3-5 °C pomiędzy ich wskazaniami. Edytowane 4 Listopada 2010 przez przybysh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Do mierzenia temperatury podczas zacierania się nie nadaje właśnie z powodu krótkiego szpikulca - trudno go utrzymać tuż nad gorącym zacierem, bo szkiełko szybko paruje a termometr ma małą bezwładność termiczną. Używam go tylko do mierzenia temperatury próbki brzeczki przed pomiarem gęstości cukromierzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Jeśli to jest termometr bimetaliczny, to moim zdaniem nie nadaje się do niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Ja używam taki termometr. W moim browarze się sprawdza - może dlatego, że mam mały garnek 25 litrów. Rzeczywiście największym minusem jest parowanie szybki i trudność utrzymania go nad gorącym zacierem. Nie są to jednak przeszkody które by uniemożliwiały korzystanie z tego sprzętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 A ja myślałem że ten metalowy ząbek to zakładka jak w długopisie na krawędź garnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się