cr4y Posted April 19, 2024 Share Posted April 19, 2024 Witam, powoli zabieram się za budowę sprzętu do ważenia i psocenia również gęstszych nastawów. Potrzebuję rady jak rozwiązać temat grzania. Otóż kupiłem kega 100l i przerabiam go. Zastanawiam się nad tym czy zamówić grzałkę dostosowaną do potrzeb czyli długa o małej gęstości mocy, czy zaspawać spod kega i tam umieścić grzałkę, czyli grzanie samym spodem, tutaj grzałka będzie na pewno tańsza. Myślę nad grzałką ok 6kw. W kegu będzie mieszadło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 19, 2024 Share Posted April 19, 2024 Moim zdaniem pod dniem ma tą zaletę że nie obkleja sie młótem i później kontaktu z brzeczką. 6kW myśle że wystarczy ja w moim 45l grzeję 2-2,3kW Link to comment Share on other sites More sharing options...
cr4y Posted April 19, 2024 Author Share Posted April 19, 2024 No to jest zaleta właśnie, że się nie obkleja, nie przypala, tylko pewnie trzeba zrobić jeszcze jakiś zbiornik przeponowy bo będzie w układzie zamkniętym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 19, 2024 Share Posted April 19, 2024 36 minut temu, cr4y napisał(a): No to jest zaleta właśnie, że się nie obkleja, nie przypala, tylko pewnie trzeba zrobić jeszcze jakiś zbiornik przeponowy bo będzie w układzie zamkniętym. co w układzie zamkniętym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cr4y Posted April 19, 2024 Author Share Posted April 19, 2024 Grzałka, jeśli dół będzie zaspawany to ciśnięcie wzrośnie raczej sporo i trzeba jakoś to zredukować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 19, 2024 Share Posted April 19, 2024 (edited) 11 minut temu, cr4y napisał(a): Grzałka, jeśli dół będzie zaspawany to ciśnięcie wzrośnie raczej sporo i trzeba jakoś to zredukować. W garnkach elektrycznych nie sa zaspawane i działa zerknij w ten temat Edited April 19, 2024 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
cr4y Posted April 19, 2024 Author Share Posted April 19, 2024 Nie wien czy dobrze się rozumiemy, myślę żeby zaspawać dół oraz małe dziury na bokach, wspawać mufe pod grzałkę i uzupełnić przestrzen olejem, w tym wypadku ciecz będzie się rozszeżać od temperatury. No bo co innego wymyślić. Grzałki w kegu jakos mnie nie przekonują, obawiam się przypaleń na nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 19, 2024 Share Posted April 19, 2024 13 minut temu, cr4y napisał(a): Nie wien czy dobrze się rozumiemy, myślę żeby zaspawać dół oraz małe dziury na bokach, wspawać mufe pod grzałkę i uzupełnić przestrzen olejem, w tym wypadku ciecz będzie się rozszeżać od temperatury. No bo co innego wymyślić. Grzałki w kegu jakos mnie nie przekonują, obawiam się przypaleń na nich. Zerknij w podlinkowany temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
cr4y Posted April 19, 2024 Author Share Posted April 19, 2024 Temat długi, i każdy tam montuje grzałki w zbiorniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 19, 2024 Share Posted April 19, 2024 6 minut temu, cr4y napisał(a): Temat długi, i każdy tam montuje grzałki w zbiorniku. Ciekawe dlaczego? 😛 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cr4y Posted April 19, 2024 Author Share Posted April 19, 2024 Pewnie wygodniej zrobic 4 dziury zamiast spawać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts