Belzebub Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Zakupiłem używaną schładzarkę do piwa, chyba mi się nie przyda, ale jak ją zauważyłem to ciężko było mi przejść obok. Maszyna jest dość duża, niemieckiej produkcji. No i jest problem : nie działa Elektrycznie jest sprawna, znaczy wiatraki działają, ale nie chłodzi. No i się zastanawiam, czy przyczyną może być brak freonu czy jeszcze jakaś inna przyczyna. W trakcie pracy słychać takie "cykanie", jakby termostatu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 A tam jest jakaś sprzężara, ogniwo Peltiera, czy inna zaraza z grzałką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Na warsztat z nią do kolesia, który zajmuje się chłodnictwem, klimatyzacją albo naprawą lodówek, tak na moje może być popsuty agregat lub wyleciał gaz, czyli na jedno wychodzi, ale naprawić się da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 (edytowane) Jeśli to freon , to koszty będą niskie , jeśli agregat to już gorzej. Dostałem w tamtym roku taką chłodziarkę z uszkodzonym agregatem. Znajomy mechanik założył mi w niej agregat z urzynanej lodówki ( sporo mniejszy niż powinien być) Teraz mam zakres temperatury od 4 do 12. Ale wszystko kosztowało mnie tylko 190zł. Chłodziarka mieści max 3 baniaki z BA. Edytowane 14 Listopada 2010 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 (edytowane) Jeszcze jedno , jeżeli po włączeniu schłodziarki nie wybija bezpieczników na 90% to brak freonu lub wadliwy termostat , czyli nie tak źle. Co do tego cykania to może pochodzić z luźnych przewodów od agregatu do kapilary lub z wentylatora. Ale to nic groźnego. Edytowane 14 Listopada 2010 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 (edytowane) Zakupiłem używaną schładzarkę do piwa, chyba mi się nie przyda, ale jak ją zauważyłem to ciężko było mi przejść obok. Cz to chłodziarka 2 drzwiowa? Edytowane 14 Listopada 2010 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Zakupiłem używaną schładzarkę do piwa' date=' chyba mi się nie przyda, ale jak ją zauważyłem to ciężko było mi przejść obok.[/quote']Cz to schłodziarka 2 drzwiowa? Kolega Belzebub ma zapewne schładzarkę a nie chłodziarkę czy szafę chłodniczą. W schładzarce jeśli masz zepsuty agregat to nie koniecznie wywali korki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Zaczynam się gubic schładzarka czy lodówka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Kolega Belzebub ma zapewne schładzarkę a nie chłodziarkę czy szafę chłodniczą. W schładzarce jeśli masz zepsuty agregat to nie koniecznie wywali korki. Jeśli tak , to sorki. Myślałem o fermentacji a nie o wyszynku. Trochę zmyliły mnie słowa o braku przejścia. Schładzarki nie są aż tak wielkie , chyba że jest to schładzarka na więcej niż 2 pipy. 2 ostatnio wymieniane u mnie rzeczywiście nie wybijały korków a miały uszkodzony agregat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 żeby rozwiać wątpliwości, to jest schładzarka do wyszynku piwa. Zasadniczo to ja jestem upośledzony technicznie, ale schładzarka ma agregat jak w normalnej lodówce, ma chłodnicę z takim dużym wiatrakiem i dwa obiegi. Tak jak mówisz Przemo70 pewnie skończy się na zawiezieniu do warsztatu. Myślałem, że sam coś podziałam, ale chyba nic z tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Jak długo miałeś ją podłączoną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 jakieś 40 minut, z tym, że jechała do mnie jakiś czas w pozycji lekko odchylonej od pionu. Tak długo chodziło, że zgrzał się lakko ten baniak sprężarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Jeszcze jedno pytanko , czy to schładziarka z płaszczem wodnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 pierwszy raz rozbierałem schładzarkę. Wygląda jak akwarium . W sumie w tej części schładzarki gdzie chyba wlewa się wodę są trzy zwoje rurek. Dwa do piwa a jeden połączony z agregatem. Więcej nie rozkminiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Zostaw do rana , a rano wypełnij wodą aż do zalania wszystkich rórek. Załącz i poczekaj jakieś 30 minut , jeżeli woda zrobi się chłodniejsza to wszystko ok. Co do agregatu , to często przegrzewa się przy małej ilości freonu ( więc może będzie dobrze , nabicie freonem to nie majątek) Poszukaj też regulatora termostatu ( najczęściej jest za jakąś małą metalową klapką) i zobacz ustawienie. Starsze modele mają przełącznik na pracę ciągłą i na nastaw ręczny. W nowych modelach jest tylko jedno standartowe ustawienie. Jeżeli schładziarka jest sprawna to po jakimś czasie na rurkach zrobi się płaszcz z lodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi