Skocz do zawartości

West Coast IPA


dev

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

 

Chciałbym uwarzyć west coast IPA coś na wzór New Zealand Session IPA Piotra Świetlika ale troszkę mniej wytrawne, więcej ciała ale dalej bardzo pijalne.

Będzie to moja trzecia warka więc wstawiam recepturę do oceny przez bardziej doświadczonych piwowarów. 

 

Objętość warki: 15 L
Gęstość początkowa: 14.3 °P

Gęstość końcowa: 3.2 °P

IBU (Tinseth): 56

BU/GU: 0.85

Kolor: 8.7 EBC 


Zacieranie
Temperatura — 66 °C — 60 min

mash out — 76 °C — 5 min


Słody (4.35 kg)
3.8 kg (87.4%) — Viking Malt Pilsner — Ziarno — 4 EBC — Zacieranie — 60 min
400 g (9.2%) — Viking Malt Wheat — Ziarno — 6 EBC — Zacieranie — 60 min
150 g (3.5%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Ziarno — 3.9 EBC — Zacieranie — 60 min


Chmiele (137 g)
17 g (34 IBU) — Chinook 13% — Gotowanie — 60 min

20 g (10 IBU) — Centennial 10% — Aromat — 30 min hopstand @ 90 °C

50 g (11 IBU) — Nelson Sauvin 12% — Aromat — 20 min hopstand @ 80 °C

50 g — Nelson Sauvin 12% — Chmiel na zimno — 3 dni


Dodatki
2 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Zacieranie

4 g — Gypsum (CaSO4) — Zacieranie

4 ml — Phosphoric Acid 43% — Zacieranie

0.79 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Wysładzanie

1.57 g — Gypsum (CaSO4) — Wysładzanie

Whirflock 0.5 tabsa


Drożdże
11 g — Fermentis US-05 Safale American Ale 81%
Nagazowanie: 2.4 CO2-vol - refermentacja cukrem, myślę jeszcze o wit C
Profil wody:

Ca2+ 115  |  Mg2+ 4  |  Na+ 8  |  Cl- 73  |  SO42- 166  |  HCO3- 65
 

I to będzie ostatnia warka bez chłodnicy, zamierzam chłodzić w wannie z wodą z lodem, garnek 40l warka 15l więc myślę że schłodzę dość szybko. 

Na zimno raczej w worku z magnesem tak zeby nie opadło na dno - ostatnio troche sie przejechałem na filtrowaniu przez woreczek muślinowy zabezpieczony recepturką na syfonie do automatycznego zlewania..
 

 

 

Edytowane przez piwnyProgramista
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.