Wiktor Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 mam takie pytanie, ile kg ziarna można wrzucić do kadzi filtracyjnej z wiadra 33 l z filtratorem z oplotu, żeby nie było problemów z filtracją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Nie używam kadzi tylko lodówki turystycznej 30l , zacieram 8-10kg słodu - bez problemów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 dzisiaj poczyniłem zakup taboretu i złomu od wyspawania statywu i małymi kroczkami zbliżam się do wybicia 50 litrów. Na razie nie wiem jeszcze jak będzie wyglądać docelowa kadź filtracyjna, więc na razie planuje mieć w zaciernej zawór spustowy i cały towar ładować do wiadra 30 litrów i na tym filtrować. Właśnie do zwykłego piwka to jeszcze wystarczy ale już do mocniejszego może być mało. Próby będę robił na razie na standardowej kadzi w miarę rozwoju dostosuje się coś nowego. Myślałem o czymś takim jak ma vettis ale jeszcze zobaczymy jak to będzie współgrać z miejscem, które przeznaczę na warzelnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Jest bardzo proste rozwiązanie tego problemu - drugie wiadro z wężykiem z oplotu. Na jedno wiadro myślę, że w okolicach 10kg zasypu to będzie max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 zbiornik do podgrzewania wody, kadź zacierna, 2 kadzie filtracyjne, zbiornik pośredni, kadź warzelna i to wszystko sprzężone z ciśnieniowym ekspresem do kawy i szybkowarem no jasne że pomyślałem o drugim wiadrze, nawet bym miał takowe pod ręką, ale nie mam dodatkowej pary rąk do obsługi. Oczywiście znając życie jak zacznę filtrować to będę musiał sięgnąć po drugie wiadro i w ekspresowo wyhodować sobie drugą parę rąk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Gdzieś w sieci widziałem filmik o filtratorze z oplotu. Gość, który go robił, wsadził do niego spiralę z drutu, co ma zapobiedz zgnieceniu wężyka przez ciężar młóta. Spiralkę zrobił nawijając drut na ołówek czy coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 docelowo myślę o filtratorze z ponacinanej rurki miedzianej, tylko właśnie jeszcze nie wiem czy w kadzi zaciernej czy w osobnej kadzi filtracyjnej. Zamysł jest taki żeby dało się warzyć pod rząd 2-4 warki na raz, tak że w szczytowym momencie mieć w kadziach 3 różne piwa. Oczywiście teraz się zastanawiam czy będzie mi się chciało cały dzień 14 h zasuwać przy kotłach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Jest bardzo proste rozwiązanie tego problemu - drugie wiadro z wężykiem z oplotu. Na jedno wiadro myślę, że w okolicach 10kg zasypu to będzie max. Myślę że wyszło by 15l , ale zostało by mało miejsca na wodę i trzeba by chyba przejść na wysładzanie ciągłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 z wysładzaniem ciągłym nie będzie problemu, tylko trzeba będzie bardziej czuwać. No i właśnie tu mam zagwostkę: jak będę miał osobną kadź filtracyjną to ciepłą wodę będę podgrzewać w kadzi zaciernej, jeśli filtrator będzie w kadzi zaciernej, to będę potrzebował kolejne naczynie na podgrzanie wody do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Oczywiście znając życie jak zacznę filtrować to będę musiał sięgnąć po drugie wiadro i w ekspresowo wyhodować sobie drugą parę rąk A po co Ci te dodatkowe kończyny? Przenosisz zacier zamiast do jednego wiadra, do dwóch. Filtrujesz symultanicznie lub na zmianę. W czasie układania złoża myjesz kocioł. Przyspieszasz na tym, że grzejesz brzeczkę przednią. A właśnie zauważyłem, że masz osobny gar warzelny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 A po co Ci te dodatkowe kończyny? jedna ręka na jedną kadź, druga na drugą, trzecia na piwo a czwarta do drapania się w... pośladki 2 wiadra to 2 razy więcej mycia. Po za tym logistycznie może być ciężko to ustawić w miejscu przeznaczonym na warzelnie. No ale na początek będzie musiało to wystarczyć. Myślę że na 50-tą warkę będzie ta warzelnia w miarę sprawnie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 dzisiaj poczyniłem zakup taboretu i złomu od wyspawania statywu i małymi kroczkami zbliżam się do wybicia 50 litrów. Na razie nie wiem jeszcze jak będzie wyglądać docelowa kadź filtracyjna, więc na razie planuje mieć w zaciernej zawór spustowy i cały towar ładować do wiadra 30 litrów i na tym filtrować. Właśnie do zwykłego piwka to jeszcze wystarczy ale już do mocniejszego może być mało. Próby będę robił na razie na standardowej kadzi w miarę rozwoju dostosuje się coś nowego. Myślałem o czymś takim jak ma vettis ale jeszcze zobaczymy jak to będzie współgrać z miejscem, które przeznaczę na warzelnie. ..jeśli można... w tym przypadku stanowczo rekomendował bym dwa kegi 50l.: jeden z zaworem i fałszywym dnem (utrudnia przypalenie słodu) jako zacierno - filtracyjny; drugi z zaworem, do podgrzewania wody i po wysłodzeniu do wiader (fermentorów z BSA np.) - jako warzelny. Ustawione na stelażu w dwóch poziomach dla ułatwienia przepływu grawitacyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 kadź zacierna będzie bardzo podobna do tej którą ma Józefik, z tym że nie z KEGa a z aluminiowego zbiornika o podobnej pojemności. Konfiguracje będą dobierane eksperymentalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 (edytowane) U mnie 10,5 kg słodu w 50 l keg + ok 30 l wody wężyk 80 cm szło jak burza, myślę, że spokojnie można dać więcej słodu i też pójdzie. Z drugiej beczki, aluminium jest fajne ale czym je myć? Na dłuższą metę chyba lepiej decydować się na nierdzewkę. Edytowane 15 Listopada 2010 przez Hasintus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 to aluminium ma tę zaletę że jest za darmo co do mycia to gąbka mi wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Do filtracji większych warek używam pojemnika spożywczego: http://www.piwo.org/forum/p57974-10-07-2010-22-14-27.html#p57974 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 myślałem właśnie o czymś w ten deseń. Może coś takiego, nie ma przeznaczenia do kontaktu ze spożywką ale to PP więc nie powinno być problemów. po za tym ma dobry kształt bo jest niska a szeroka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Do filtracji większych warek używam pojemnika spożywczego: http://www.piwo.org/forum/p57974-10-07-2010-22-14-27.html#p57974 Gdzie szukać takiego pojemnika? Jak się nazywa (co wpisać na alledrogo)? Czy to jest taki do mięsa? Też miałem problemy przy weizenbocku z filtracją, a przymierzam się do porterka lub RISa i chciałem się trochę zabezpieczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Do filtracji większych warek używam pojemnika spożywczego: http://www.piwo.org/forum/p57974-10-07-2010-22-14-27.html#p57974 Gdzie szukać takiego pojemnika? Jak się nazywa (co wpisać na alledrogo)? Czy to jest taki do mięsa? Też miałem problemy przy weizenbocku z filtracją' date=' a przymierzam się do porterka lub RISa i chciałem się trochę zabezpieczyć.[/quote'] http://www.fach-pak.pl/PL_62_skrzynki_na_mieso.html http://www.bobi.krakow.pl/towary.php?f_kategoria=&from=10 http://www.wammaft.pl/ Edytowane 16 Listopada 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Do filtracji większych warek używam pojemnika spożywczego: http://www.piwo.org/forum/p57974-10-07-2010-22-14-27.html#p57974 Gdzie szukać takiego pojemnika? Jak się nazywa (co wpisać na alledrogo)? Czy to jest taki do mięsa? Też miałem problemy przy weizenbocku z filtracją' date=' a przymierzam się do porterka lub RISa i chciałem się trochę zabezpieczyć.[/quote'] Tak, jest to pojemnik na mięso. Dałem za niego około 45zł, w sklepie typowo z akcesoriami masarskimi. Na allegro też kiedyś widziałem. Lub szukać tam gdzie Anteks podał linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Dzięki koledzy. Wyglądał podobnie do mięsnego, ale chciałem się dopytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 to jest na kadz zacierna. ale kadz filtracyjna jest w miare podobna (chyba, ze zacierasz i filtrujesz w tej samej kadzi). http://www.homebrewtalk.com/f11/how-big-your-mash-tun-needs-123585/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się