skybert Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Wczoraj kolega przywiózł mi z wybrzeża trochę świeżych dorszy i fląder. Dziś na tapetę idzie ona czyli flądra. Czy zna ktoś może sprawdzony przepis jak przyrządzić ową rybkę? znalazłem taki mało skomplikowany przepis: Flądrę czyścimy, myjemy, posypujemy solą i pieprzem. Do środka wkładamy zioła i kawałki masła. Obtaczamy w mące i smażymy na dużej ilości oleju na złoty kolor. Podajemy z wiórkami masła i cytryną. Pasuje do frytek ale z chlebkiem też bardzo smakuje. Można też upiec na grillu ( w foli z masełkiem i warzywami i ziołami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Temat już dość nieświeży, ale teraz go zauważyłem. Kiedyś w jakimś artykule autor radził aby nie kupować fląder. One żyją cały czas na dnie, a jak wiadomo dno Bałtyku to jedno wielkie śmieciowisko (broń chemiczna po IIWŚ, dioksyny i furany w odpadach papierniczych zatapianych w zatoce Botnickiej itp.). Podobno często wyławiane z Bałtyku flądry są owrzodzone, poparzone. Nie znam się na rybołówstwie, znam się za to odrobinę na chemii i przez to od jakiegoś czasu unikam ryb z Bałtyku jak mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Według mojej wędkarskiej wiedzy, dorsze też żerują głównie przy dnie, lub jego bliskim sąsiedztwie, o czym świadczy budowa ich ciała i metody połowu (przynajmniej wędkarskie, bo na rybołówstwie się nie znam). Mimo to jest to najpopularniejszy gatunek bałtyckiej ryby w konsumpcji i nikt nie kwestionuje stanu ich zdrowia czy zawartości szkodliwych substancji, że o broni chemicznej po IIWŚ nie wspomnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 a nam prof od ichtiologii powtarzał: żadna flądra, płastuga! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się