znudzony Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 tez mysle ze sporo...styklo by z 1.2 kg ale od strony ekonomi (kasa) badziej oplacalo sie kupic wiekszy. glukoza to na refermentacje? ps. a ekstrat moze byc uzyty na refermentacje?chyba raczej nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 tez mysle ze sporo...styklo by z 1.2 kg ale od strony ekonomi (kasa) badziej oplacalo sie kupic wiekszy.glukoza to na refermentacje? ps. a ekstrat moze byc uzyty na refermentacje?chyba raczej nie? Widzę brak podstaw, zacznij od http://www.wiki.piwo.org/. Wszytko ładnie opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 tez mysle ze sporo...styklo by z 1.2 kg ale od strony ekonomi (kasa) badziej oplacalo sie kupic wiekszy.glukoza to na refermentacje? ps. a ekstrat moze byc uzyty na refermentacje?chyba raczej nie? Widzę brak podstaw' date=' zacznij od [b']http://www.wiki.piwo.org/[/b]. Wszytko ładnie opisane. Nawet bliżej: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
znudzony Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 (edytowane) Przyszla pora na kolejne pytania:> Irish Stout C. 1 Czy dobra mysla jest przelewanie piwa z burzliwej na cichą poprzez kranik z wezykiem?:> 2 Uzywacie do burzliwej lub cichej rurki w pokrywie? 3 Na opakowaniu bylo napisane aby wlac do 20l wody ale mysle ze wleje 18l zeby piwo nie wyszlo zbyt rozcieczone (dobrze mysle?) ktos gdzies juz o tym pisal 4 Mam dylemat co do butelek...naraize brak kasy na kapslownice wiec mam takie opcje: a) butelki plastikowe PET b) szklane np po kubusiu (0.75l) mam cala mase tylko obkleje zeby nie dochodzilo swiatlo. c) jakiekolwiek jakie znajde z nakretkami ;p (malo zadowalajace) 5 Temp okolo 5°C jest dobra na przechowywanie piwa w butelkach?czy zbyt niska? Bede wdzieczny za pomoc. Edytowane 21 Listopada 2010 przez znudzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 znudzony: 1. Raczej niepolecana metoda, ale stosowana. Fermentacje zaleca się robić (przynajmniej ja tak robię i z tego co się zorientowałem większość piwowarów) w wiaderkach zwykłych, a z kranikiem używa się do rozlewu oraz do filtracji. 2. Niektórzy używają, inni nie. Generalnie nie ma to znaczenia. Ja nie korzystam. 3. Zaopatrz się w areometr. 4. Pamiętaj o dezynfekcji nakrętek i schowaj piwo przed dostępem światła słonecznego. 5. Jakie drożdże? Jak do stouta to mniemam że górne. Na pewno niska, nie nagazuje się. Drożdże pójdą spać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Ad. 3 Mój debiut odbył się na Real Ale z konserwy. Wykonałem wszystko zgodnie z instrukcją, czyli 20 litrów, oprócz tego co masz do rozpuszczenia ekstraktu i piwo nie wyszło cienkie (właśnie testuję, bo nie wytrzymałem mimo, że lane tydzień temu). Myślę, że problem polega na tym, że mniejsza ilość wody może dać Ci efekt zbyt mocno wychmielony, bo na to co w konserwie już wpływu nie masz... Ja nastawiałbym zgodnie z recepturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Soczki Kubuś mają jedną wadę, uszczelka w nakrętkach może być aromat soku, więc piwo może nimi "przesiąknąć". PET bez problemu, używam, nikt jeszcze nie narzekał. Jak za dużo dasz glukozy, albo nie dofermentuje nie rozsadzi Ci butelki. Szklana wytrzyma max 4 atmosfery, plastikowa nawet do 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 2) rurkę dobrze nałożyć, przyjemnie się obserwuje jak bulgocze;) 3) Zrób tak żeby łącznie otrzymać około 22 litry (czyli najpierw wlej do fermentatora rozpuszczone ekstrakty a potem dopełniaj wodą) . Używasz jako dodatkowego surowca ekstraktu 1,7 kg, więc zbytnim rozcieńczeniem nie musisz się przejmować (powinno wyjść około 12 °Blg ). Zaopatrz się w areometr jak już napisał korko_czonk. 4) Nie musisz obklejać, wystarczy czymś przykryć. Mogą być pety, są pewnie po wodzie więc nie ma obcych zapachów. 5°C to dobra temperatura ale jak już się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Soczki Kubuś mają jedną wadę, uszczelka w nakrętkach może być aromat soku, więc piwo może nimi "przesiąknąć". Niestety to nie jedyna wada. Druga to nieszczelność, nakrętka nie jest stworzona do napojów gazowanych. Wlałem raz piwo do takiej butelki i niestety piwo się nie nagazowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
znudzony Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 no to krotko mowiac bede mial problem z zabutelkowaniem piwa ;/ bo narazie nie mam kasy na kapslownice itd a plastikow nie chce zbytnio uzywac ;/ mam pare butelek po grolschu ale to znaaacznie za malo, a do butelek szklanych po 5l nie bede lal ech musze cos pokombinowac, myslalem ze narazie starcza te butelki po kubusiach, ale skoro ma gaz uciekac to nie chce piwa zmarnowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kapslownica_ze_statywu_wiertarki Jeśli masz warunki do tego to może byś spróbował coś takiego wykombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Albo spróbuj zobaczyć tutaj: http://www.piwo.org/forum/map.php W okolicy Olsztyna jest kilku piwowarów, może pożyczą kapslownicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
znudzony Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Panowie ponownie prosze o pomoc Piwo: Brekit Irish Stout Poczatek: 21l - 13.5°Blg Po burzliwej piwo wydaje sie dosyc gorzkie ,piana jest , lekko gazowane. Moj problem to wysokie bo az 5°Blg oraz to ze chyba az nazbyt jest gorzkie, nie wiem czy lac do butelek i zobaczyc co wyjdzie czy jeszcze poczekac. Jak myslicie? ps. raczej juz nie pracuje bo nie bulgocze od 2dni :> a maksymalnie w butelkach postoji 3miechy ;p choc zastanawiam sie czy wytrzyma z 2 ;p Edytowane 11 Grudnia 2010 przez znudzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 A kiedy je robiłeś? Jak jest piana w fermentatorze to fermentacja jeszcze trwa. Na razie przy tak wysokim blg nie butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 skoro blg nadal dosyć wysokie i nie masz kapslownicy , to nie ma się nad czym chyba zastanawiać. Ludzie trzymają o wiele dłużej na burzliwej i nic się nie dzieje. Szukaj butelek i kapslownicy. Poszukaj w ogłoszeniach , często można kupić tanio butelki. Ostatnio było ogłoszenie w okolicach Wrocławia , 31 skrzynek za 150. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
znudzony Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 piwo w butelkach heh 2 butelki ekstremalnie zaslodzone zeby zobaczyc co bedzie ;p 1 butla zmieszana z syropem Oczywiscie degustacja byla ;p delikatny gaz jak narazie bardzo znikoma piana, ale daje troche w glowe i w sumie wyszlo identycznie jak typowy Irish Bear kupywany w sklepie :> Zaraz zdjecia :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) piwo w butelkach heh2 butelki ekstremalnie zaslodzone zeby zobaczyc co bedzie ;p No lepiej uważaj na te dwie...zresztą, na wszystkie 1 butla zmieszana z syropem Jakim syropem? Edytowane 11 Grudnia 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
znudzony Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 slodki syrop taki zimowy typu malina z miodem ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Jeżeli ten syrop zawiera cukry fermentowalne to wypij w pierwszej kolejności. Edytowane 11 Grudnia 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 oho, widzę, że ktoś się prosi o nieszczęście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się