rex5555 Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Witam Właśnie dochodzi rok mojej domowej działalności piwowarskiej, Zdecydowałem się na rozpoczęcie prowadzenia zapisków piwowarskich, lecz nie będzie wyglądać to zwyczajnie, jak dziennik, lecz bardziej jako moja mała "skarbnica receptur", którą to chętnie się podzielę Wpisy będą pojawiać się raczej rzadko, lecz będą bogate. W założeniu po pięć receptur na wpis. A więc Na zdrowie i do dzieła, pióra, klawiatury! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 #1 ?Rexa i Gosi? data warzenia: 30.11.2009 Piwo jasne z brew-kitu. Ekstrakt jasny nachmielony WES 1,7kg Ekstrakt jasny nienachmielony WES 1,2kg Woda do 'warzenia' ? 6l. Dopełnione do 23l. Drożdże Safbrew T-58 1sasz. 11,5g suche, temp 15-24°C Temperatura zadania drożdży 30°C. 10°Blg początkowe. Fermentacji burzliwa - 7 dni - 22->19°C Fermentacja cicha - 7 dni - 2°Blg końcowe. 4,1 %ABV Surowiec użyty do refermentacji ? suchy ekstrakt słodowy jasny WES ? 200g Uzyskano 21,5l piwa. Ocena: Jak na pierwszy wyrób własny, smakowało wybornie. Po wielu zacieranych warkach bym tego nie wypił. #2 ?Ciemne a'la Guinness? data warzenia: 19.12.2009 Piwo ciemne z ekstraktów. Ekstrakt ciemny nienachmielony WES 2,6kg Woda do warzenia ? 5l. Dopełnione do 17l. Chmielenie: 20g Marynka 50', ale faktycznie mogło to być ok 10g. Drożdże Brewferm TOP 1sasz. 6g suche, temp 18-25°C Temperatura zadania drożdży 30°C. 13°Blg początkowe. Fermentacji burzliwa - 4 dni - 17->20,5°C Fermentacja cicha - 7 dni - 4°Blg końcowe. 4,6 %ABV Surowiec użyty do refermentacji ? suchy ekstrakt słodowy ciemny WES ? 170g Uzyskano 16l piwa. Ocena: Piwko o niebo lepsze niż #1 ? czarne. #3 ?Bursztynowy Pszeniczniak? data warzenia: 07.01.2010 Piwo pszeniczne z ekstraktów. Ekstrakt pszeniczny nachmielony WES 1,7kg Ekstrakt bursztynowy nienachmielony WES 1,7kg Ekstrakt ciemny nienachmielony WES 0,8kg Woda do warzenia ? 4l. Dopełnione do 16l. Chmielenie: 20g Marynka 55', ale faktycznie mogło to być ok 15g. Drożdże Safbrew S-33 1/2sasz. 7g suche, temp 15-24°C Temperatura zadania drożdży 27°C. 17°Blg początkowe. Fermentacji burzliwa - 7 dni - 22->19°C Fermentacja cicha - 14 dni - 6°Blg końcowe. 5,7 %ABV Surowiec użyty do refermentacji ? suchy ekstrakt słodowy ciemny WES ? 150g Uzyskano 15l piwa. Ocena: OK #4 ?Rubinowe z miodem? data warzenia: 23.01.2010 Piwo z brew-kita z dodatkiem miodu i dodatkowo chmielone. Ekstrakt PIWES-04 nachmielony WES 1,7kg Miód spadziowy 0,3kg Woda do warzenia ? 8l. Dopełnione do 13l. Chmielenie: 10g Perle 5'-10'. Drożdże: Gęstwa 0,5l Safbrew S-33, temp 15-24°C Temperatura zadania drożdży 26°C. 12°Blg początkowe. Fermentacji burzliwa - 8 dni - 22->20°C Fermentacja cicha - 7 dni - 2°Blg końcowe. 5,2 %ABV Surowiec użyty do refermentacji ? suchy ekstrakt słodowy ciemny WES ? 120g Uzyskano 12l piwa. Ocena: Jakieś bez wyrazu. #5?Jasne długie? data warzenia: 12.02.2010 Piwo jasne z ekstraktów. Ekstrakt jasny nienachmielony WES 4,0kg Woda do warzenia ? 5l. Dopełnione do 22l. Chmielenie: 20g Magnum 60' 10g Marynka 30' 10g Perle 30' 20g Hallertau Tradition 10' Drożdże: Gęstwa 0,7l Safbrew S-33, temp 15-24°C Temperatura zadania drożdży 28°C. 14°Blg początkowe. Fermentacji burzliwa - 10 dni - Fermentacja cicha - 14 dni - 4,5°Blg końcowe. 4,9 %ABV Surowiec użyty do refermentacji ? suchy ekstrakt słodowy ciemny WES ? 150g oraz jasny 50g. Uzyskano 20,5l piwa. Ocena: Przegazowane, mętne poprzez podnoszone drożdże. #6?Dwa smaki US-05?, ?Dwa smaki S-23? data warzenia: 7.03.2010 Piwo jasne z ekstraktów. Ekstrakt jasny nienachmielony WES 5,0kg Woda do warzenia ? ?l. Dopełnione do 26l. Chmielenie: 17g Magnum 60' 13g Marynka 60' 17g Hallertau Tradition 15' Warka rozdzielona na dwie, 5l(I) oraz 21l(II) Drożdże: (I) Gęstwa 0,3l US-05 (II) S-23 1/2sasz. 6g, suche, temp 10-15°C Temperatura zadania drożdży 25,5°C. 14°Blg początkowe. Fermentacji burzliwa - 9 dni - 15->12°C (II) Fermentacja cicha - 14 dni - 3°Blg końcowe. (I) 5,7 %ABV 4°Blg końcowe. (II) 5,2 %ABV Surowiec użyty do refermentacji ? suchy ekstrakt słodowy jasny WES (I)50g (II)230g. Uzyskano 10,5l oraz 23l piwa. Ocena: Jakieś małe zamieszanie w notatkach, ale piwka były przyzwoite jak na ekstraktowe! Przepraszam za ogólny bałagan w tych przepisach, ale nie uważam by były jakieś szczególne. Kolejne z zacieraniem będą bardziej uporządkowane i bardziej przejrzyste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) Czas na zacieranie! Po stopniowym wdrażaniu się w tajniki piwowarstwa domowego i kompletowaniu sprzętu, przyszła pora na kolejny krok naprzód. Pora również na zmianę lokum z kuchnii do piwnicy/garażu, ze względu na zmianę techniki. data warzenia: 21.03.2010 #7 Lekki Lager Woda: - do zacierania - 13l - do wysładzania- ? Słody: 3kg Monachijski Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na ?°C 64°C 60' 75°C 15' 79°C ->filtracja Chmielenie: 30g Marynka 60' 10g Lubelski 15' Drożdże: WY2308 Munich Lager 0,5l gęstwy temp 9-13°C Ilość brzeczki 17l Temperatura zadania drożdży 19°C 9,5°Blg początkowe 3°Blg końcowe 3,4 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 7 dni - cicha - 12 dni Surowiec użyty do refermentacji: 170g - eskstrakt sproszkowany jasny WES Uzyskano 16l piwa Uwagi: Pierwsza degustacja była dość wcześnie i stwierdziłem, że piwo jest niezbyt dobre, trochę przechmielone, poszło w zapomnienie. Po kolejnym odkryciu go zostało wywyższone pod niebiosa. Pyszny lekki lagerek, znakomicie ułożony. Z czystym sumieniem mogę polecić tą recepturę. _______________________________________________________________________ data warzenia: 3.04.2010 #8 Pszeniczka Woda: - do zacierania - 15l - do wysładzania- 20l (całości nie użyłem) Słody: 4kg Pszeniczny 1kg Pale Ale Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 41°C 44°C 25' 52°C 5' 62°C 20' 72°C 40' 78°C ->filtracja Chmielenie: 10g Marynka 60' 20g Marynka 15' Drożdże: WB-06 0,5l gęstwy temp 15-24°C Ilość brzeczki 24l Temperatura zadania drożdży 25°C 13,5°Blg początkowe 3°Blg końcowe 5,4 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 14 dni - cicha - brak Surowiec użyty do refermentacji: 115g - eskstrakt sproszkowany jasny WES 85g - glukoza Uzyskano 23l piwa Uwagi: Pierwsza pszeniczka z zacierania z dużym udziałem słodu pszenicznego 80%. Bardzo mi smakowała, często wracam do tej receptury z lekką modyfikacją. Mogę polecić tą recepturę. _______________________________________________________________________ data warzenia: 8.04.2010 #9 Budvar Woda: - do zacierania - 16l - do wysładzania- 20l (całości nie użyłem) Słody: 2,5kg Monachijski 2,5kg Pale Ale Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na ?°C 62°C 40' 72°C 19' 78°C ->filtracja Chmielenie: 40g Marynka 60' 30g Marynka 30' 30g Lubelski 10' Drożdże: WY2000 Budvar Lager 0,2l gęstwy temp 9-13°C Ilość brzeczki 21l Temperatura zadania drożdży 20-30°C 13°Blg początkowe 2,5°Blg końcowe 5,4 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 12 dni - cicha - 16 dni Surowiec użyty do refermentacji: 100g - 850ml brzeczki z 0,6kg słodu monachijskiego 21°Blg 20g - glukoza 90g - miód spadziowy Uzyskano 22,5l piwa Uwagi: Fajny lager, przegazowany. _______________________________________________________________________ data warzenia: 20.04.2010 #10 Pszeniczne mętne Woda: - do zacierania - 12l - do wysładzania- 15l Słody: 2kg Pale Ale 1,92kg Pszeniczny Surowce niesłodowe: 85g Barwiący 1400EBC Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 47°C 44°C 30' 52°C 10' 62°C 12' 72°C 35' -> barwiący 78°C ->filtracja Chmielenie: 10g Marynka 60' 15g Marynka 20' 5g Lubelski 5' Drożdże: WB-06 0,3l gęstwy, 0,5l starter temp 15-24°C Ilość brzeczki 18l Temperatura zadania drożdży 27°C 12°Blg początkowe 2°Blg końcowe 5,2 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 12 dni - cicha - brak Surowiec użyty do refermentacji: 150g - 2l brzeczki z 0,4kg słodu pale ale 9°Blg Uzyskano 20l piwa Uwagi: Paniom smakowało. Edytowane 16 Listopada 2010 przez rex5555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 data warzenia: 10.05.2010 #11 Dry Stout Woda: - do zacierania - 20l - do wysładzania- 20l (całości nie użyłem) Słody: 4kg Pale Ale 30g Coffee Light 250EBC 2 garści Monachijski Surowce niesłodowe: 500g Kasza jęczmienna 300g Barwiący 1400EBC 200g Jęczmień palony 1000EBC Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 65°C 67°C 90-120' do negatywnej ->barwiący 76°C ->filtracja Chmielenie: 15g Marynka 60' 10g Styrian Goldings 20' Drożdże: WY1084 Irish Ale 15ml drożdży, 1l starter temp 16-22°C Ilość brzeczki 24l Temperatura zadania drożdży 30°C 11°Blg początkowe 4°Blg końcowe 3,7 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 10 dni - cicha - 10 dni Surowiec użyty do refermentacji: 200g - glukoza Uzyskano 26l piwa Uwagi: Wytrawny, czarny jak smoła Stout. W smaku palony. Super - może dlatego że uwielbiam Guinnessa. _______________________________________________________________________ data warzenia: 15.05.2010 #12 Irish Red Ale Woda: - do zacierania - 18l - do wysładzania- 18l (całości nie użyłem) Słody: 3kg Pale Ale 1kg Carared 50EBC Surowce niesłodowe: 500g Kasza jęczmienna 35g Jęczmień palony 1000EBC Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 54°C 52°C 20' 66°C 43' 72°C 30' do negatywnej 76°C ->barwiący -> filtracja Chmielenie: 8g Marynka 60' 12g Marynka 30' 10g Styrian Goldings 10' Drożdże: WY1084 Irish Ale 10ml drożdży, 1l starter temp 16-22°C Ilość brzeczki 18l Temperatura zadania drożdży 15°C 12°Blg początkowe 4°Blg końcowe 4,2 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 10 dni - cicha - 12 dni Surowiec użyty do refermentacji: 69g - 1l brzeczki #12 12°Blg 50g - 0,5l brzeczki barwiącej 13°Blg (?) 2ml - barwnik spożywczy czerwony Uzyskano 20l piwa Uwagi: Jak widać kolor lekko oszukany barwnikiem , poprzez dodatkowy barwiący trochę za ciemne wyszło. Piwko niczego sobie. _______________________________________________________________________ data warzenia: 29.05.2010 #13 PŠ Woda: - do zacierania - 15l - w tym 1,5l tesco value gazowana - do wysładzania- 20l (całości nie użyłem) Słody: 4kg Pszeniczny 1kg Pilzeński Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 44°C 44°C 25' 52°C 5' 62°C 20' 72°C 40' 78°C -> filtracja Chmielenie: 10g Marynka 50' 20g Marynka 15' Drożdże: WB-06 1/4sasz. 3g, 1,5l starter temp 15-24°C Ilość brzeczki 22l Temperatura zadania drożdży 24°C 11°Blg początkowe 2°Blg końcowe 4,7 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 8 dni - cicha - 5 dni Surowiec użyty do refermentacji: 152g - 2l brzeczki #13 11°Blg Uzyskano 24,5l piwa Uwagi: Podobne do #8, Dobre. _______________________________________________________________________ data warzenia: 6.06.2010 #14 Ale Woda: - do zacierania - 20l - do wysładzania- 18l (całości nie użyłem) Słody: 2,3kg Pale Ale 2kg Pilzeński 0,3kg Karmelowy własny (pilz) Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 64°C 67°C 90' do negatywnej 75°C -> filtracja Chmielenie: 20g Marynka 60' 20g Lubelski 30' 10g Lubelski 5' Drożdże: WY1084 Irish Ale 10ml drożdży, 1l starter temp 16-22°C Ilość brzeczki 19l Temperatura zadania drożdży ~30°C 12,5°Blg początkowe 3°Blg końcowe 4,9 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 7 dni - cicha - 9 dni Surowiec użyty do refermentacji: 155g - 2l brzeczki #14 12°Blg Uzyskano 21l piwa Uwagi: Początkowo nic szczególnego, ale gdy to piwko się ułożyło uważam je za jedno z lepszych w mojej karierze. Polecam tą recepturę! _______________________________________________________________________ data warzenia: 16.06.2010 #15 Owsiane Woda: - do zacierania - 27l (~22l + 5l kleiku) - do wysładzania- 15l (całości nie użyłem) Słody: 4kg Pilzeński 0,5kg Monachijski 0,5kg Karmelowy własny (pilz) Dodatki niesłodowe: 1kg Płatki owsiane błyskawiczne 300g Jęczmień palony 200g Barwiący 200g Pszenica Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 60°C 72°C 60' -> filtracja Chmielenie: 30g Marynka 80' 20g Lubelski 5' Drożdże: WY1084 Irish Ale gęstwa , ~1l starter temp 16-22°C Ilość brzeczki ~23l Temperatura zadania drożdży 24°C 14,5°Blg początkowe 7,5°Blg końcowe 3,6 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 7 dni - cicha - 9 dni Surowiec użyty do refermentacji: 135g - 3l brzeczki #15 11°Blg Uzyskano 24l piwa Uwagi: Piwko ciekawe, lecz z błędami. Przegazowane, źle obliczony surowiec do refermentacji. Były chyba ze 2 granaty, bardziej straszaki, po czym wszystkie butelki odgazowałem. Brak piany. Dodatkowo w niektórych butelkach jakby delikatne oznaki infekcji, leciutko wyczuwalne. Pozostało kilka buteleczek i na dzień 15.11.2010 - 4°Blg czyli prawdziwe Blg końcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 data warzenia: 18.06.2010 #16 Wylony Stefan Woda: - do zacierania - 16l - do wysładzania- 10l Słody: 4kg Pszeniczny 1kg Pilzeński Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 68°C 73°C 55' -> filtracja Chmielenie: 22g Lubelski 40' Drożdże: WY3068 Weihenstephan Weizen gęstwa , 1,5l starter temp 18-24°C Ilość brzeczki ?l Temperatura zadania drożdży 26°C 14°Blg początkowe 6°Blg końcowe 4,1 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 6 dni - cicha - brak Surowiec użyty do refermentacji: 58g - 1l brzeczki #14 12°Blg 100g - glukoza Uzyskano 15l piwa (5l straty - wyloło się) Uwagi: Znowu przegazowane, butelkowane przy wysokim Blg. Dodatkowo z brzydkim zapachem. Może to cecha drożdży. Szybko zeszło i spokój. _______________________________________________________________________ data warzenia: 3.07.2010 #17 Brakujące ogniwo Woda: - do zacierania - 22l - do wysładzania- 27l Słody: 6kg Pilzeński 0,5 Karmelowy własny Surowce niesłodowe: 1kg Kasza jęczmienna kleikowana 270g Jęczmień palony 200g Barwiący Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 69°C 67°C 90' 76°C -> filtracja Chmielenie: 40g Marynka 50' 30g Lubelski 10' 1l Ekstrakt barwiący własny 13°Blg Drożdże: WY1084 Irish Ale gęstwa, 1,5l starter temp 16-22°C Ilość brzeczki 18l Temperatura zadania drożdży 28°C 19°Blg początkowe 4,5°Blg końcowe 7,5 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 6 dni - cicha - 12 dni Surowiec użyty do refermentacji: 170g - 1,5l brzeczki #17 17°Blg Uzyskano 19,5l piwa Uwagi: Piwo w stylu Foreign Extra Stout, im starsze tym lepsze, do dziś trzymam jak skarb na specjalne okazje. Polecam tą recepturę. _______________________________________________________________________ data warzenia: 3.07.2010 #17B Nocny Stróż Jest to cieńkusz z warki #17 Brakujące ogniwo Chmielenie: 25g Northern Brewers 35' Drożdże: WY1084 Irish Ale gęstwa, 0,5l starter temp 16-22°C Ilość brzeczki 16l Temperatura zadania drożdży 29°C 7°Blg początkowe 2°Blg końcowe 2,6 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 6 dni - cicha - 7 dni Surowiec użyty do refermentacji: 88g - 2l brzeczki #17B 7°Blg Uzyskano 17l piwa Uwagi: Początkowo wodnite, gorzkawe, ale czas sprawił że piwko pokazało ząbki. Do dziś trzymam parę butelczyn jak skarb. Piękna piana, smaczne, ułożona goryczka. Trudne do powtórzenia. _______________________________________________________________________ data warzenia: 18.07.2010 #18 Belg + #18 Belg dębowy Woda: - do zacierania - 18l - do wysładzania- 16l Słody: 4kg Pilzeński 0,5kg Monachijski 0,3kg Karmelowy własny Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 66°C 66°C 60' 73°C 10' 76°C -> filtracja Chmielenie: 10g Magnum 60' 21g Marynka 20' 3g mech irlandzki 10' 15g Styrian Goldings 7-8' 13g Lubelski 2-3' Drożdże: WLP550 Belgian Ale gęstwa, 2-3l starter temp 20-26°C Ilość brzeczki 22l Temperatura zadania drożdży 24°C 13,5°Blg początkowe 2,5°Blg końcowe 5,7 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 7 dni - cicha - 14 dni Surowiec użyty do refermentacji: 172g - 2,5l brzeczki #18 10°Blg Uzyskano 23,5l piwa Uwagi: Fajne piwko w stylu belgijskim. Do 15 butelek dodane płatki dębowe mocno palone amerykańskie. Specjalnie nie wyczuwam różnicy w piwku z drewnem a w piwku bez. _______________________________________________________________________ data warzenia: 26.07.2010 #19 Milk Stout Woda: - do zacierania - 18l - do wysładzania- 14l Słody: 3,5kg Pilzeński 0,5kg Pszeniczny Surowce niesłodowe: 500g Pszenica 200g Jęczmień palony 150g Barwiący Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 66°C 72°C 60' 77°C -> filtracja Chmielenie: 10g Northern Brewers 60' 10g Marynka 60' 500g Laktoza 10' 10g Lubelski 5' Drożdże: WY1084 Irish Ale gęstwa, 1l starter temp 16-22°C Ilość brzeczki 17l Temperatura zadania drożdży 28°C 13,5°Blg początkowe - 16°Blg z laktozą 5°Blg końcowe - 7,5°Blg z laktozą 4,2 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 5 dni - cicha - 14 dni Surowiec użyty do refermentacji: 120g - 2l brzeczki #19 11°Blg Uzyskano 19,5l piwa Uwagi: Piwko udane, zacierane na słodko, czyli by można było się nim "najeść". Pomimo wysokiego Blg przy rozlewie nie ma obawy, że będzie przegazowane, jest wręcz słabo nagazowane, czyli jak być powinno. Polecam tą recepturę. _______________________________________________________________________ data warzenia: 16.08.2010 #20 Wit-a-mina Woda: - do zacierania - 25l (w tym 6l kleik) - do wysładzania- 15l Słody: 3kg Pilzeński +2kg Pilzeński* Surowce niesłodowe: 3kg Pszenica Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 56°C 54°C 15' 63°C 10' 72°C 40' -> filtracja Chmielenie: 25g Lubelski 40' 75g Skórka świeżej pomarańczy 15' 10g Kolendra 15' 10g Hallertau Mittlefruh 5' 45g Skórka świeżej pomarańczy 3' 5g Kolendra 3' Drożdże: WLP550 Belgian Ale gęstwa, 1l starter temp 20-26°C Ilość brzeczki 22l Temperatura zadania drożdży 27°C 15°Blg początkowe 4°Blg końcowe 5,7 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 8 dni - cicha - 8 dni Surowiec użyty do refermentacji: 132g - 1,5l brzeczki #20 14°Blg Uzyskano 22l piwa Uwagi: Piwko dobre, orzeźwiające. Drobne problemy przy zacieraniu. *Dodatkowo 2kg słodu dosypane podczas zacierania z powodu pozytywnej próby jodowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 (edytowane) data warzenia: 24.08.2010 #21 Weizen karmelkowy Woda: - do zacierania - 20l - do wysładzania- 16l Słody: 4kg Pszeniczny 1kg Pilzeński 1kg Karmelowy własny Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 45°C 44°C 90' 72°C 60' 75°C -> filtracja Chmielenie: 20g Lubelski 60' Drożdże: WB-06 1g suche, 1l starter temp 15-24°C Ilość brzeczki 20l Temperatura zadania drożdży 26°C 16°Blg początkowe 5,5°Blg końcowe 6 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 12 dni - cicha - brak Surowiec użyty do refermentacji: 145g - 2l brzeczki #21 13°Blg Uzyskano 22l piwa Uwagi: Stworzyłem granaty! Nieświadom porozdawałem je. Czekało mnie po nich sporo sprzątania. Całe szczęście tylko jeden obdarowany miał też taki przykry przypadek ze sprzątaniem, całe szczęście że nikt nie ucierpiał. Niech to będzie jako przestroga. Poza całym zamieszaniem piwko smaczne. _______________________________________________________________________ data warzenia: 31.08.2010 #22 Easy Ale Woda: - do zacierania - 20l - do wysładzania- 11,5l Słody: 5,5kg Monachijski Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 65°C 65°C 60' 73°C 20' -> filtracja Chmielenie: 25g Northern Brewers 60' 20g Spalter 10' 3g Mech irlandzki 10' Drożdże: WY1318 London III Ale 70-80ml, 0,5l starter temp 18-23°C Ilość brzeczki 17l Temperatura zadania drożdży 21°C 16°Blg początkowe 3,8°Blg końcowe 6,3 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 11 dni - cicha - 27 dni Surowiec użyty do refermentacji: 104g - 1,25l brzeczki #22 13°Blg Uzyskano 18l piwa Uwagi: Piwko proste do powtórzenia. Trochę przydługa fermentacja z powodu leniwych drożdży. Czeka na czasy świetności. EDIT:05.02.2011 Piwo z posmakami chlebowymi. _______________________________________________________________________ data warzenia: 12.09.2010 #23 Strong Ejl Woda: - do zacierania - 21,5l (w tym 5,5l kleiku) - do wysładzania- 22l Słody: 3,4kg Monachijski 3kg Pilzeński 1kg Pszeniczny 0,43 Karmelowy własny +200g Pilzeński (w kleiku) Surowce niesłodowe: 1kg Jęczmień 1kg Pszenica Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 50°C 64°C 90' 73°C 10' -> filtracja Chmielenie: 30g Magnum 60' 30g Lubelski 10' 20g Lubelski 5' Drożdże: WLP550 Belgian Ale gęstwa, 0,5l starter temp 20-26°C Ilość brzeczki 12l Temperatura zadania drożdży 22°C 24°Blg początkowe 6,5°Blg końcowe 9,5 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 17 dni - cicha - 14 dni Surowiec użyty do refermentacji: 62g - 0,5l brzeczki #23 20°Blg Uzyskano 11l piwa Uwagi: Piwko mocne, czeka na styczeń-Pępkowe. EDIT:05.02.2011 Na szybko nazwane Pępkowe 6.01.2011. "Zużyte" z okazji narodzin mojego pierworodnego. _______________________________________________________________________ data warzenia: 12.09.2010 #23B Stronk Jest to cieńkusz z warki #23 Strong Ejl Chmielenie: Wszystkie chmiele z #23 60' 20g Marynka 30' 15g Lubelski 2' Drożdże: WY1318 London III Ale gęstwa temp 18-23°C Ilość brzeczki 14l Temperatura zadania drożdży 21°C 8°Blg początkowe 2,5°Blg końcowe 3 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 10 dni - cicha - brak Surowiec użyty do refermentacji: 62g - 1,5l brzeczki #23B 7°Blg Uzyskano 14,5l piwa Uwagi: Jak narazie mocno przechmielone, nie wiem co mnie tknęło wrzucić do chmielenia wygotowane chmiele z warki bazowej. Póki co pijalne tylko z sokiem, może troszkę się ułoży. EDIT:05.02.2011 Układa się w smaku, przechmielenia już tak bardzo nie czuć, w każdym bądź razie nie przeszkadza. _______________________________________________________________________ data warzenia: 3.10.2010 #24 Ale Hameryka Woda: - do zacierania - 17l - do wysładzania- 15l Słody: 5kg Pilzeński Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 65°C 68°C 60' 76 -> filtracja Chmielenie: 30g Hallertau Tradition 60' 30g Hallertau Tradition 3' Drożdże: WY1056 American Ale 50ml, 0,5l starter temp 15-22°C ---------------------------- WB-06 * gęstwa temp 15-24°C Ilość brzeczki 20l Temperatura zadania drożdży 24°C 12,5°Blg początkowe 2,5°Blg końcowe 5,2 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 22 dni - cicha - 14 dni Surowiec użyty do refermentacji: 85g - 1l brzeczki #24 12°Blg Uzyskano 21l piwa Uwagi: Piwko jaśniutkie, mętne poprzez dodatkowe drożdże, które mają skłonność do zmętniania brzeczki. * Jak się okazało drożdże nie chciały ruszyć nawet po 9dniach fermentacji, ratując sytuację wlałem inną gęstwę. Piwo z tego będzie ale zamiary były inne. EDIT:05.02.2011 Jak się okazuje wyszło bardzo ciekawe piwko. Jasne, mętne, bardzo kwaskowate. _______________________________________________________________________ data warzenia: 18.10.2010 #25 Wielozbożowe Woda: - do zacierania - 17l - do wysładzania- 10l Słody: 2kg Pilzeński 1kg Monachijski 1kg Pszeniczny 0,25kg Wędzony 0,25kg Żytni Surowce niesłodowe: 500g Żyto 250g Ryż 200g Płatki owsiane Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 46°C 44°C 20' 52°C 5' 63°C 20' 73°C 40' 78 -> filtracja Chmielenie: 17g Hallertau Tradition 30' 7g Spalter 30' 25g Lubelski 5' Drożdże: WB-06 1/2sasz 5g, 0,5l starter temp 15-24°C ---------------------------- S-23 1/2sasz 5g, 0,5-1l starter temp 10-15°C Ilość brzeczki ~20l Temperatura zadania drożdży ~15°C 13,5°Blg początkowe 3,5°Blg końcowe 5,3 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 7 dni - cicha - 16 dni Surowiec użyty do refermentacji: 130g - 1,5l brzeczki #25 12,5°Blg starter z S-23 Uzyskano 21,5l piwa Uwagi: Piwo fermentowane na drożdżach pszenicznych, by urozmaicić bukiet i złożoność. Refermentacja na dolniakach i w niskiej temperaturze, by drożdże dolnej fermentacji bardziej urozmaiciły piwko oraz dłużej zachowało swą niepowtarzalność smakową i trwałość. Takie cele, zobaczymy co wyjdzie. EDIT:05.02.2011 Założenia co do tej receptury nawet się potwierdzają, choć przydałaby się opinia kogoś z lepiej wyczulonymi kubkami smakowymi. Według mnie trochę za dużo wędzonego, choć może piwo jeszcze dojrzeje i ten posmak zejdzie na dalsze plany. Edytowane 5 Lutego 2011 przez rex5555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Marcin, a gdzie reszta przepisów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 (edytowane) Marcin, a gdzie reszta przepisów? W toku, muszą swoje odczekać przed wklepaniem, Tak jak wnioski w urzędach. Cierpliwości _______________________________________________________________________ data warzenia: 26.10.2010 #26 Świąteczne Woda: - do zacierania - 20l - do wysładzania- ? Słody: 2,5kg Pilzeński 2,5kg Monachijski Surowce niesłodowe: 100g Barwiący Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na ?°C 63°C 30' 73°C 30' 77°C -> filtracja Chmielenie: 15g Perle 30' 15g Hallertau Tradition 10' 10g Cynamon 3' 10g Goździki 3' 10g Kardamon 3' 10g Pieprz 3' 15g Gałka Muszkatołowa 3' 15g Imbir 3' 15g Kolendra 3' ~60g Skórka świerzej pomarańczy 3' Drożdże: T-58 1saszetka, suche temp 15-24°C Ilość brzeczki 18l Temperatura zadania drożdży 10-15°C 14°Blg początkowe 5°Blg końcowe 4,8 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 6 dni - cicha - brak Surowiec użyty do refermentacji: 70g - 1l brzeczki #26 13°Blg 100ml drożdży WY1318 London III Ale Uzyskano 18l piwa Uwagi: Nie zapisałem dokładnej wagi skórki pomarańczy, ale było to z dwóch średnio-dużych owoców. Ja nazywałem je 'piernikiem w płynie'. Sam nie jestem miłośnikiem tego typu smaków, z założenia było do rozdania. Dodam, że osobiście nie lubię tych drożdży (T-58) ale w tym przypadku spisały się na medal. Warka udana. Chwalona. Mogę polecić tę recepturę. _______________________________________________________________________ data warzenia: 11.11.2010 #27 Żytnie Woda: - do zacierania - 28l (w tym 5l kleiku) - do wysładzania- 7l Słody: 4,5kg Pilzeński 2kg Żytni Dodatki niesłodowe: 1kg Żyto - kleikowane Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 60°C 65°C 30' 72°C 30' 78°C 5' -> filtracja Chmielenie: 10g Magnum 60' 15g Spalter 15' 10g Spalter 1' Drożdże: WY1728 Scottish Ale 50ml, 0,5l starter temp 13-24°C Ilość brzeczki 13l Temperatura zadania drożdży 20°C 17°Blg początkowe 5°Blg końcowe 6,2 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 8 dni - cicha - 13 dni Surowiec użyty do refermentacji: 75g - 1l brzeczki #27 16°Blg 0,5l wody Uzyskano 12l piwa Uwagi: Filtracja koszmar. Może i z mojej głupoty. Sądząc, iż 1 wężyk z oplotu fajnie filtruje to 5 wężyków przefiltruje lepiej, nic bardziej mylnego. Gdy filtracja siadła, dodatkowo zatarłem 2kg pilzeńskiego (zawarte w recepturze). Nic to nie dało, po prostu mieszałem i "filtrowałem". Filtrat max mętny, nawet z drobinami młóta, co odbiło się na efekcie końcowym. Od tego czasu używam filtratora z ponacinanej rurki miedzianej. Choć z tą warką były szopki to uważam piwo za dobre. _______________________________________________________________________ data warzenia: 19.11.2010 #28 Wędzone Woda: - do zacierania - 15l - do wysładzania- 15l Słody: 2kg Wędzony 2kg Pszeniczny Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 61°C 64°C 30' 72°C 30' 76°C 5' -> filtracja Chmielenie: 20g Marynka 60' 25g Lubelski 10' Drożdże: WY1728 Scottish Ale gęstwa temp 13-24°C Ilość brzeczki 16l Temperatura zadania drożdży ~10°C 13°Blg początkowe 4°Blg końcowe 4,6 %ABV 3,6 %ABV po rozcieńczeniu Fermentacja: - burzliwa - 8 dni - cicha - 16 dni Surowiec użyty do refermentacji: ?g - 2l brzeczki #28 11°Blg 5l - woda Uzyskano 23l piwa Uwagi: Wiem rozcieńczanie gotowego piwa woła o pomstę do nieba, ale miało być coś a'la Grodzisz, a więc lekkie. Tak naprawdę to uwarzyłem je z ciekawości, nie przepadam za takimi smaczkami. Zmarnować się nie zmarnuje. _______________________________________________________________________ data warzenia: 27.11.2010 #29 Cerne Woda: - do zacierania - 25l - do wysładzania- ?l Słody: 3,5 Monachijski 2kg Pilzeński Dodatki niesłodowe: 100g Barwiący Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 34°C 31°C 180' 67°C 60' 76 -> barwiący -> filtracja Chmielenie: 40g Sybilla 75' 20g Sybilla 20' 10g Perle 3' Drożdże: WY2124 Bohemian Lager 50ml gęstwy , 4l starter temp 9-14°C Ilość brzeczki 22l Temperatura zadania drożdży 16°C 12°Blg początkowe 2°Blg końcowe 5,2 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 10 dni - cicha - 24 dni Surowiec użyty do refermentacji: 122g - 1,4l brzeczki #29 12°Blg Uzyskano 23l piwa Uwagi: Brak. _______________________________________________________________________ data warzenia: 8.12.2010 #30 California Sunrise Woda: - do zacierania - 20l - do wysładzania- 16l Słody: 5kg Pilzeński Surowce niesłodowe: 5ml Świerzy sok z cytryny Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 56°C 63°C 80' 72°C 10' 76 -> filtracja Chmielenie: 30g Northern Brewers 60' 4g Mech Irlandzki 10' 30g Hersbrucker 5' Drożdże: WY2112 California Lager 50ml, 4l starter temp 14-20°C Ilość brzeczki 23,5l Temperatura zadania drożdży 17°C 10°Blg początkowe 2,5°Blg końcowe 3,9 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 9 dni - cicha - 12 dni Surowiec użyty do refermentacji: 128g - 2l brzeczki #39 10°Blg Uzyskano 24l piwa Uwagi: Piwo w kierunku na Amerykańskiego Lekkiego Lagera. Co prawda powinno jeszcze swoje dojrzeć, ale już efekty są zadowalające. Mogę polecić tę recepturę. Edytowane 5 Lutego 2011 przez rex5555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Urzędnik się znalazł. heee:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) data warzenia: 30.12.2010 #31 Szkot Woda: - do zacierania - 20l - do wysładzania- 15l Słody: 5kg Monachijski 0,2kg Pilzeński Surowce niesłodowe: 90g Jęczmień palony 50g Barwiący Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 65°C 67°C 60' -> barwiący 73°C 5' 76°C -> filtracja Chmielenie: 40g Marynka(Jejski) 80' 30g Hallertau Tradition 3' Drożdże: WY1728 Scottish Ale gęstwa, 3l starter temp 13-24°C Ilość brzeczki 21l Temperatura zadania drożdży 19°C 13,5°Blg początkowe 3,5°Blg końcowe 5,2 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 7 dni - cicha - 16 dni Surowiec użyty do refermentacji: 108g - 1,5l brzeczki #31 11,5°Blg Uzyskano 22l piwa Uwagi: Fajny czarny ejl, prawie jak stout. Jak mam ochotę na ciemne to jak znalazł. _______________________________________________________________________ data warzenia: 15.01.2011 #32 Nowe Życie Woda: - do zacierania - 20l - do wysładzania- 13l Słody: 4kg Pilzeński Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 33°C 32°C 40' 67°C 60' 76°C -> filtracja Chmielenie: 15g Perle 60' 15g Hallertau Tradition 10' Drożdże: WY2035 American Lager 50ml, 3l starter temp 9-14°C Ilość brzeczki 21l Temperatura zadania drożdży 22°C 11,5°Blg początkowe 2,5°Blg końcowe 2°Blg Próba drożdżowa 4,6 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 10 dni - cicha - 20 dni Surowiec użyty do refermentacji: 140g - 2,35l brzeczki #32 9°Blg Uzyskano 23l piwa Uwagi: Fajny jasny amerykan, bukiet inny niż na drożdżach pochodzenia europejskiego. Smaczne. _______________________________________________________________________ data warzenia: 28.01.2011 #33 Kremowe Woda: - do zacierania - 30l - do wysładzania- 7l Słody: 3kg Monachijski 2kg Pilzeński 0,5kg Pszeniczny 0,2 Żytni Surowce niesłodowe: 200g Kasza jęczmienna 50g Barwiący własny Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 66°C 67°C 60' 75°C -> filtracja Chmielenie: 20g Sybilla 60' 25g Hallertau Tradition 15' Drożdże: WY2112 California Lager gęstwa, 2,5l starer temp 14-20°C Ilość brzeczki 23,5l Temperatura zadania drożdży 13°C 13°Blg początkowe 4°Blg końcowe 2,8°Blg Próba drożdżowa 4,7 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 6 dni - cicha - 25 dni Surowiec użyty do refermentacji: 155g - 2,3l brzeczki #33 11°Blg Uzyskano 25l piwa Uwagi: Super piwko, ciekawe, smakuje nawet jako świeże. Jedyne co mu brakuje to podpięcia pod butlę z azotem, by uzyskać pianę-beton. Mogę polecić tą recepturę. _______________________________________________________________________ data warzenia: 19.02.2011 #34 Szkockie beczkowe Woda: - do zacierania - 20l - do wysładzania- 14l Słody: 4kg Monachijski Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 60°C 67°C 60' 76 -> filtracja Chmielenie: 40g Sybilla 30' Drożdże: WY1728 Scottish Ale gęstwa , 5l starter temp 13-24°C Ilość brzeczki 29l Temperatura zadania drożdży 9°C 11°Blg początkowe 1,7°Blg końcowe 2°Blg Próba drożdżowa (?) 4,8 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 11 dni + płatki dębowe mocno palone - 25g - cicha - 24 dni + płatki dębowe średnio palone - 40g Surowiec użyty do refermentacji: 155g - 2,45l brzeczki #34 10°Blg Uzyskano 29l piwa Uwagi: Słód drobno ześrutowany. Płatki dębowe wcześniej sterylizowane w alkoholu ~50% Czuć beczką. Bukiet ciekawy, zawiły jak dla mnie. To mój drugi eksperyment z płatkami dębowymi, stwierdzam że większa ich ilość daje efekt. _______________________________________________________________________ data warzenia: 9.03.2011 #35 Czi Pomagery Woda: - do zacierania - 23l - do wysładzania- 10l Słody: 3,5kg Pilzeński 0,25kg Monachijski 0,25 Pszeniczny 0,25kg Zakwaszający własny (pilzeński) Surowce niesłodowe: 0,5kg Ryż Kleikowanie: Skład: Ryż, słód Pilzeński(garść) Ilość wody: 3l Czas gotowania: 15' Temp:100°C Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 65°C 66°C 75' 70 -> filtracja Chmielenie: 30g Marynka(Jejski) 60' 20g Hallertau Tradition 5' Drożdże: WY2035 American Lager gęstwa, 4l starter temp 9-14°C Ilość brzeczki 26l Temperatura zadania drożdży 18°C 11,5°Blg początkowe 1°Blg końcowe 0,5°Blg Próba drożdżowa 5,5 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 9 dni - cicha - 18 dni Surowiec użyty do refermentacji: 175g - 2,3l brzeczki #35 10°Blg Zakładane nasycenie: 2,7 v/v Uzyskano 27l piwa Uwagi: Bardzo dobrze zbalansowane i delikatne piwko. Najciekawsze, że w smaku przypomina standardowe piwa sklepowe - w dobrym tego słowa znaczeniu. Za kluczowe uważam szczep drożdży, zacieranie i dodatek ryżu. Mogę polecić tą recepturę. Edytowane 25 Września 2011 przez rex5555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 data warzenia: 9.04.2011 #36 Chmielnik Woda: - do zacierania - 23l - do wysładzania- 7l Słody: 3kg Pszeniczny 2kg Monachijski 0,5kg Pilzeński 0,23 Coffee Light Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 40°C 42°C 60' 67°C 60' 76°C -> filtracja Chmielenie: 5g Magnum 2009 60' 8g Marynka 2009 50' 10g Sybilla 2010 40' 10g Perle 2010 30' 15g Lubelski 2009 20' 15g Hallertau2010 10' Drożdże: WY2112 California Lager gęstwa, ~3l starter temp 14-20°C Ilość brzeczki 19l Temperatura zadania drożdży 14°C 16°Blg początkowe 4,5°Blg końcowe 6,0 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 7 dni - cicha - 22 dni Surowiec użyty do refermentacji: 82g - 1l brzeczki #36 14°Blg Zakładane nasycenie: 2-2,2v/v Uzyskano 19,5l piwa Uwagi: Treściwe, z bogatym bukietem goryczkowo-aromatycznym. _______________________________________________________________________ data warzenia: 20.04.2011 #37 Max Woda: - do zacierania - 28l - do wysładzania- 7l Słody: 4kg Pszeniczny 0,4kg Pilzeński Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 43°C 42°C 60' 68°C 60' 72°C -> filtracja Chmielenie: 10g Sybilla 40' 10g Hallertau Tradition 2' Drożdże: WY3068 Weihenstephan Weizen gęstwa, 6l starter temp 18-24°C Ilość brzeczki 28l Temperatura zadania drożdży 26°C 11°Blg początkowe 2°Blg końcowe 4,6 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 10 dni - cicha - brak Surowiec użyty do refermentacji: 170g - 2,5l brzeczki #37 10°Blg Uzyskano 28l piwa Uwagi: Dobra pszeniczka, ok 90% pszenicy w zasypie, jeszcze pozostaje mi spróbować uwarzyć 100% _______________________________________________________________________ data warzenia: 15.05.2011 #38 Dunkelweizen Woda: - do zacierania - 28l - do wysładzania- 6l Słody: 3,8kg Pszeniczny 1kg Pilzeński Surowce niesłodowe: 200g Pszenica palona 900-1200EBC Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 40°C 43°C 40' 69°C 60' -> barwiący 72°C -> filtracja Chmielenie: 10g Perle 60' 15g Hallertau Tradition 2' 5g Hallertau Tradition 0' 90°C Drożdże: WY3068 Weihenstephan Weizen gęstwa, 2,5l starter temp 18-24°C Ilość brzeczki 23l Temperatura zadania drożdży 27°C 11,5°Blg początkowe 3°Blg końcowe 4,4 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 7 dni - cicha - 8 dni Surowiec użyty do refermentacji: 140g - 2,25l brzeczki #38 10°Blg Zakładane nasycenie: 2,4 v/v Uzyskano 25l piwa Uwagi: Moja pierwsza ciemna pszenica. Przyznam, że trochę mnie zaskoczyła smakiem. Początkowo nieprzyzwyczajony wydawała mi się 'taka sobie'. Później było już tylko lepiej. Może dlatego tak szybko się skończyła. Mogę polecić tą recepturę. _______________________________________________________________________ data warzenia: 19.06.2011 #39 Potwór z nikczemnej czeluści Woda: - do zacierania - 20l - do wysładzania- 23l Słody: 1,68kg Monachijski 1,68 Pale 1,68 Pilzeński Surowce niesłodowe: 500g Kasza jęczmienna 245g Palony żywiecki 115g Palony własny 50g Lekko palony własny Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 65°C 67°C 60' -> barwiący 76 -> filtracja Chmielenie: 33g Magnum 60' 8g Marynka(Jejski) 60' 10g Marynka 40' Drożdże: WY1728 Scottish Ale gęstwa , 0,5l starter temp 13-24°C Ilość brzeczki 29l Temperatura zadania drożdży 23°C 12°Blg początkowe 3,5°Blg końcowe 3,5°Blg Próba drożdżowa (?) 4,4 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 6 dni - cicha - 14 dni Surowiec użyty do refermentacji: 135g - 2,3l brzeczki #39 10°Blg Zakładane nasycenie: 2 v/v Uzyskano 30,5l piwa Uwagi: Stout, z obfitą pianą. _______________________________________________________________________ data warzenia: 17.07.2011 #40 Maluch Woda: - do zacierania - 20l - do wysładzania- 10l Słody: 4kg Pilzeński 0,5 Pszeniczny Zacieranie: Temperatura po wsypaniu słodu ustaliła się na 40°C 40°C 15' 63°C 60' 76 -> filtracja Chmielenie: 20g Sybilla 45' 15g Marynka(Jejski) 0' Drożdże: S-33 1/2 sasz., 2l starter temp 15-24°C Ilość brzeczki 21l Temperatura zadania drożdży <30°C 11,5°Blg początkowe 2°Blg końcowe 5 %ABV Fermentacja: - burzliwa - 7 dni - cicha - 30 dni Surowiec użyty do refermentacji: 115g - 1,5l brzeczki #40 11°Blg Zakładane nasycenie: 2,2 v/v Uzyskano 21l piwa Uwagi: Warka z resztek posiadanych drożdży. Póki co potrzebuje czasu na jakąkolwiek konstruktywną ocenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Cześć Woda:- do zacierania - 20l - do wysładzania- 23l Na pewno takie ilości wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Cześć Marcin zamieniłeś kose na landrynki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Cześć Woda:- do zacierania - 20l - do wysładzania- 23l Na pewno takie ilości wody? cześć tyle zostało wlane do gara podczas zacierania/wysładzania, a tak to wygląda, już wyjaśniam łącznie ~43l wody, z czego zasyp to ok 6kg, ziarno nasiąka, część zostaje w młócie, pi razy drzwi ok 10l więc 43-10=33 piwa uzyskałem 30,5l z czego zazwyczaj ok 0,5-1 mi się traci po drodze na osad/pomiary dodatkowo rezerwę biorę podczas chmielenia, obstawiam że tam wziąłem 3l z czego 2,5 wykorzystałem, a więc kolejne 0,5-1l odejmujemy 33-1=32 także tak to wygląda przy tym zasypie wydajność wychodzi ok 70%, moja warzelnia to ok 65-75% CześćMarcin zamieniłeś kose na landrynki ? Nooo, rozcyckałem się Ale nie martw się, śmiertka powraca ]:-> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Cześć Woda:- do zacierania - 20l - do wysładzania- 23l Na pewno takie ilości wody? Ja warząc piwo z około 5,5-6,5 kg słodu używam proporcji: 24/20l lub 22/22l i po godzinnym gotowaniu otrzymuje 28l brzeczki, nie liczę tego co zostaje na dnie gara z mułem, ale około ~2l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się