Fall095 Opublikowano 19 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia Witam. Kupiłem sobie coś takiego https://www.mediaexpert.pl/agd-male/akcesoria-kuchenne/sokowniki/sokownik-florina-5s5841-5-l?gad_source=1 Myślicie, ze sok z niego nada się do robienia cydru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 25 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Problem tego sokownika to sposób ekstrakcji. Jabłko musiałbyś zmielić, później albo mocno rozdrobnić. Do tego para rozwodni sok. Smak jabłka zmienia się znacznie w czasie obróbki termicznej, ale powiedzmy że lubisz szarlotkę w cydrze. Jabłka (deserowe) mają niezbyt dużą zawartość cukru. A tu jeszcze rozwadniasz go przecież. Trzeba dać cukier lub wygotować wodę (z aromatami) aby podbić alkohol w finalnym produkcie. Do tego masz pulpę, którą należy wycisnąć z resztek soku (ale tu wystarczy gaza i kawałek kija). Podsumowując, da się taki sok przefermentować. Ale osobiście nie widzę sensu. Fall095 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się