Bellon Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Może jakiś trójniczek i zaworek byś zastosował, i wodę na potrzeby piwowarstwa brał przed tym całym układem mineralizatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Heh - bardziej chodziło mi o jakieś podstawy do podjęcia decyzji czy kupić RO6 (z mineralizacją), czy może niższy model w zupełności wystarczy. Ogólnie jednak skłaniam się do tego mineralizatora - choć jakoś bardzo dużo nie daje, to zawsze coś tam "dorzuci" W sumie jak będziesz miał RO7 to nic się nie stanie Uwierz w marketing i będziesz zadowolony No dobra, to chyba wszystko jasne. Myślę, że z początkiem kwietnia zainwestuję w RO (6 lub 7). W oko wpadło mi coś takiego: http://allegro.pl/fi...5062180448.html Jak szukałem filtra rozbudowanego dla siebie to po lekturze internetu wyciągnąłem wnioski, że najsensowniejszym wyborem będą filtry z 2 firm: Aquafilter lub UST-M. Kupiłem zestaw tej drugiej firmy i jestem bardzo zaskoczony jakością wykonania wszystkich elementów. Do tego kupuję filtry Aquafilter (węglowy dodatkowo z kokosem) i wszystko śmiga. Miernik TDS wskazuje mi na wejściu 255 ppm, a na wyjściu z tego co pamiętam to albo 8 albo 10 ppm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Może jakiś trójniczek i zaworek byś zastosował, i wodę na potrzeby piwowarstwa brał przed tym całym układem mineralizatorów. Z tego, co wiem, to ta zestawowa wylewka ma dwa kurki - jeden jest właśnie do wody przed a drugi po mineralizacji. Tak czy siak planuję dodać pod zlewem jakiś kranik czy wężyk od siebie, abym nie musiał podjeżdżać wiadrem pod wylewkę No dobra, to chyba wszystko jasne. Myślę, że z początkiem kwietnia zainwestuję w RO (6 lub 7). W oko wpadło mi coś takiego: http://allegro.pl/fi...5062180448.html Jak szukałem filtra rozbudowanego dla siebie to po lekturze internetu wyciągnąłem wnioski, że najsensowniejszym wyborem będą filtry z 2 firm: Aquafilter lub UST-M. Kupiłem zestaw tej drugiej firmy i jestem bardzo zaskoczony jakością wykonania wszystkich elementów. Do tego kupuję filtry Aquafilter (węglowy dodatkowo z kokosem) i wszystko śmiga. Miernik TDS wskazuje mi na wejściu 255 ppm, a na wyjściu z tego co pamiętam to albo 8 albo 10 ppm. Poszperam jeszcze - lepiej wydać raz, a dobrze, niż potem walczyć z g*****ną materią Tak czy siak, z tego co widzę, ten UST-M i tak produkują w Polsce... Edytowane 22 Marca 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Witam Czytałem trochę temat i na razie nie chce kupować żadnych filtrów, nie wiem jak długo będę mógł jeszcze warzyć. Mam twardą wodę, czajnik cały w kamieniu, jak zrobię herbatę w szklance to na dnie po chwili osadza się wyraźny osad, to chyba węglan wapnia. Ciemne piwa co robiłem nawet po roku są super. Jasne apa, ipa jakieś dziwne, ostatnio robiłem iipa 18blg 300g chmielu i dzisiaj po 28 dniach od butelkowania tego chmielu nie za dużo zostało. Od kilku warek czuję jakiś taki posmak zbożowy, woda czy infekcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Najpierw infekcja, potem ewentualnie woda. Ale jak jasne wychodzą podłe, to od ro nie uciekniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Poza RO są jeszcze dwie metody, ale nie są one nawet w połowie tak skuteczne: - przegotować sobie wodę przed warzeniem i ją zdekantować znad osadu - pozbędziesz się chociaż części twardości, - kupić jakąś wodę źródlaną z marketu w baniaczkach 5L z jak najniższą zawartością HCO3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Ok Miałem we wtorek warzyć ale odpuszczę sobie. Ostatnią warkę warzyłem na przegotowanej wcześniej wodzie, zobaczę jak wyjdzie, jak tak samo to moczenie w naoh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumpy Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Przeczytałem całe ten temat o wodzie i nie wiem dalej co wpisać w kalkulator dodatków do wody gdy stosuję wodę w 100% po RO Czy jakieś pierwiastki nie przechodzą w ogóle przez membranę, inne w małych ilościach przechodzą?? pozdro Lumpy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 wpisz wszędzie 1, czy będziesz miał 1 czy 5 to nic nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Witam Przyglądam się dyskusji w temacie wody już od dłuższego czasu i dochodzę do wniosku że temat przy mojej wodzie bardzo mnie dotyczy. Mam bardzo twardą wodę nie pamiętam dokładnie ale chyba twardość w stopniach niemiecki to 27dH. Od jakiegoś czasu zrezygnowałem całkowicie z kranówki i warzę piwo na wodzie mineralnej (źródlanej czasami) z Biedronki bądź z Tesco. Czytając ten temat doszedłem do wniosku że pójdę krok dalej i znajdę wodę marketową którą będę mieszał z RO i wzbogacał po swojemu w zależności jakie piwo będę robić; - Chmielowe -- siarczany na poziomi >150ppm - słodowe ---- chlorki dwukrotnie więcej ppm niż siarczanów Do dyspozycji mam kwas fosforowy 75%, chlorek wapnia, gips, sól gorzka EPSOM Problem mój polega na tym że ciężko mi jest zrobić piwo które będzie miało szlachetną goryczkę, niestety każda AIPA ma goryczkę zalegającą nieprzyjemną, ściągającą. Biorę oczywiście pod uwagę że kwestia wody może nie być przyczyną moich problemów że może to być infekcja ale od czegoś trzeba zacząć, na pewno modyfikacja wody nie zaszkodzi. Znalazłem wodę w jednym z marketów (Piotr i Paweł) Lubię o takich parametrach.: - Wapń Ca2 - 69,14ppm - magnez Mg2 - 12,76ppm - sód Na - 5ppm - HCo3 - 170,80ppm - siarczany So4 - 70,16ppm - chlorki Cl - 14,90 Mam w planach przy najbliższej okazji zrobić IIPA powyżej 20BLG i goryczka ponad 120IBU. Używając EZ water Calculator wpisując parametry wody Lubię w ilości 20l do zacierania mam wymieszać całą wodę w stosunku 30l marketowa, 10l RO. Użwyając kalkulatora wyszło mi że dodając 5ml do zacieru kwasu fosforowego ustabilizuję Ph zacieru na poziomie 5,4 (Teraz pytanie czy wodę do wysładzania też należy potraktować kwasem czy tylko kwas używać do zacieru ??) Dodatkowo 3g gipsu do zacieru + 2,9g gipsu do wysładzania 2g chlorku wapnia + 1,9g chlorku do wysładzania powinny dać taki profil wody: Wapń - 129ppm Magnez 13ppm Sód - 5ppm Chlorki 63ppm siarczany 152ppm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Użwyając kalkulatora wyszło mi że dodając 5ml do zacieru kwasu fosforowego ustabilizuję Ph zacieru na poziomie 5,4 (Teraz pytanie czy wodę do wysładzania też należy potraktować kwasem czy tylko kwas używać do zacieru ??) Na Twoim miejscu nie dawałbym kwasu do zacierania ponieważ po wrzuceniu słodów przeważnie pH spada do sensownego zakresu i nie ma potrzeby modyfikacji (przynajmniej u mnie tak było). Najlepiej jest użyć pHmetru - wtedy masz najlepszy pogląd na to, co się dzieje. Wodę do wysładzania musisz zakwasić i tutaj spójrz w to, co wylicza kalkulator (tylko w zakładce wody do wysładzania). Dodatkowo 3g gipsu do zacieru + 2,9g gipsu do wysładzania 2g chlorku wapnia + 1,9g chlorku do wysładzania powinny dać taki profil wody: Wapń - 129ppm Magnez 13ppm Sód - 5ppm Chlorki 63ppm siarczany 152ppm Masz problem z goryczką. Chcesz 120 IBU i chcesz zrobić profil, który jeszcze ją "podniesie"??? Jaki to ma sens? Uważam, że taka ilość siarczanów z nie do końca "pewną wodą" może dać Ci słabą goryczkę. Osobiście dorzuciłbym chlorku wapnia do wyrównania siarczanów i zrobił profil zbalansowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Osobiście dorzuciłbym chlorku wapnia do wyrównania siarczanów i zrobił profil zbalansowany Chlorki i siarczany na podobnym poziomie? Czy wysoka zawartość siarczanów >150ppm nie daje goryczki bardziej szlachetnej ?? Czytałem w Piwowarze cyt."...zalecany zakres 50-350ppm. Ten jon podkreśla chmielowość i goryczkę, przy wysokiej jego zawartości goryczka wydaje się wytrawniejsza, czystsza. Powyżej 400ppm jednakże może stać się sciągająca i nieprzyjemna" Więc jak to jest z tymi siarczanami ? Edytowane 29 Marca 2016 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Chlorki i siarczany na podobnym poziomie? Tak. Czy wysoka zawartość siarczanów >150ppm nie daje goryczki bardziej szlachetnej ?? Osobiście byłbym daleki od stwierdzeń, że jej szlachetność zależy od stosunku Cl do SO4. Już kiedyś o tym pisałem. Sama teoria utrzymywania stosunku Cl:SO4 ma rację bytu - przewaga siarczanów podbija odczucie goryczki i chmielowość, a chlorki słodowość jednakże trzeba spojrzeć na to z innej strony. Skoro robimy coś w stylu AIPA to musimy starać się utrzymać balans pomiędzy słodowością, a chmielowością. W ten styl pakujemy dużo chmielu, trzymamy wysoki poziom goryczki, która będzie na pierwszym planie. Jeżeli nie skontrujemy tego słodami to chmiel nam zdominuje piwo w niezbyt poprawny sposób, a dodatkowo jak modyfikacja wody pójdzie w siarczany otrzymamy goryczkę np. szorstką i nieprzyjemną. Stąd też aby w takim piwie nie podkreślać jeszcze bardziej chmielowości trzeba pójść w drugą stronę czyli w kontrę - przy modyfikacji wody pomocne w tym jest pójście w stronę chlorków. Póki co z mojego doświadczenia wynika, że w każdym piwie sprawdza się balans Cl:SO4 i daje pozytywne efekty, ale można korygować pod dany styl, co czasami też czynię, ale mam jeszcze zbyt małe doświadczenie żeby wyciągać większe wnioski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Ja mimo wszystko zrobię wodę tak by poziom chlorków był na poziomie >50ppm a siarczany ok 150 zobaczymy jaki to da efekt. Przy następnej warce o tak wysokim ekstrakcie zrobię wodę zbalansowaną i porównam efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Przy następnej warce o tak wysokim ekstrakcie zrobię wodę zbalansowaną i porównam efekty Zrobisz jak uważasz - ciężko Ci będzie porównać. Zrób zbalansowany i potem do jednej z 2 szklanek wsyp sobie trochę siarczanu wapnia lub magnezu (co tam masz) w przeliczeniu oczywiście na te 0,5L. Zobaczysz jaka będzie różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Ile można bezpiecznie dodać kwasu mlekowego, do zacieru i do wysładzania, na warke ~ 25l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Do 5.2-5,4Ph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 To to wiem, ale ile max ml żeby nie zepsuć smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Zależy jakiego kwasu. Kup sobie fosforowy 80% i będziesz lał po kilka ml (np.3-5ml) co nie wpłynie na smak. Z mojego doświadczenia wynika, że jak robiłem na kranówie to nie musiałem zakwaszać wody do zacierania, bo po wrzuceniu słodów było dobrze. Przy wodzie RO mam to samo: słód+sole poprawnie "ustalają" odpowiednie pH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 To to wiem, ale ile max ml żeby nie zepsuć smaku. Przecie to zależy od konkretnego składu wody i co z tego wynika o właściwościach buforowych tej że wody , kto ciebie odpowie bez pomiarów ? U mnie czasami nawet 5ml kwasu fosforowego 85% na 15-16l trzeba dać . Uważam że bawienie się w modyfikacje wody bez pomiarów parametrów jest głupota i lepiej używać jak jest , ale to moje odrębne zdanie . Co innego jak chłopaki na RO robią , tam przynajmniej wiadomo jakie parametry ma woda przed modyfikacją , choć też nie jestem pewien czy tak do końca te filtry dają rady , tylko pomiar jest miarodajnym źródłem informacji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Czyli że co jak mam ph w okolicy 7 to lepiej nie zbić kwasem mlekowym tylko tak wysładzać ? Kupiłem paski i czekam tez na ph metr. Mam dziwny posmak w piwie, jakby za dużo garbników, założyłem że ph. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Czyli robić z pomiarami , dajesz 2-3ml sprawdzasz co wyszło i dalej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 choć też nie jestem pewien czy tak do końca te filtry dają rady , tylko pomiar jest miarodajnym źródłem informacji . Miernik TDS pokazuje filtrację na poziomie 96-97% więc coś tam dają radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 choć też nie jestem pewien czy tak do końca te filtry dają rady , tylko pomiar jest miarodajnym źródłem informacji . Miernik TDS pokazuje filtrację na poziomie 96-97% więc coś tam dają radę I o to chodzi , kluczowe słowo " Miernik TDS " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 choć też nie jestem pewien czy tak do końca te filtry dają rady , tylko pomiar jest miarodajnym źródłem informacji . Miernik TDS pokazuje filtrację na poziomie 96-97% więc coś tam dają radę A czy jest to w jakikolwiek sposób zależny od świeżości filtrów? Ciekawe jakie wartości są po założeniu nowego komopletu, a jakie po 5-6 miesiącach?:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się