Skocz do zawartości

Piwo jarzębinowe.


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kolega walczył z przepisem na Rowan Ale, czyli jarzębinowe ale. Generalnie piwo ma być bez chmielu z dodatkiem owoców jarzębiny. Dzisiaj jade na degustacje i podziele się opinią na temat tego piwa.

 

Piwo jarzębinowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo bardzo ciekawe, najblizej mu szkockiemu ale, tylko z dodatkiem goryczkowo-kwaskowatym posmakiem jarzebiny. Przepis barzo prosty 4kg pale malt zacieranie w 68C.Filtracja,gotowanie na ostatnie 15min 200g rozgniecionej jarzebiny. Fermetacja drozdzami ale. Piwo barzo ciekawe I wartw sprobowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świerza jarzębina, prosto z drzewa.

Jako, że piwo miało być próbą odtworzenia piwa średniowiecznego, to dodatek chmielu byłby nie na miejscu.

OG/FG. Nie pamiętam dokładnie, ale wiem że Duncan użył drożdży, które kończyły pracę szybko więc odfermentowanie zapewne też było niskie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.