Makaron Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Mój kolega walczył z przepisem na Rowan Ale, czyli jarzębinowe ale. Generalnie piwo ma być bez chmielu z dodatkiem owoców jarzębiny. Dzisiaj jade na degustacje i podziele się opinią na temat tego piwa. Piwo jarzębinowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Koniecznie! Subskrybuje watek :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Piwo bardzo ciekawe, najblizej mu szkockiemu ale, tylko z dodatkiem goryczkowo-kwaskowatym posmakiem jarzebiny. Przepis barzo prosty 4kg pale malt zacieranie w 68C.Filtracja,gotowanie na ostatnie 15min 200g rozgniecionej jarzebiny. Fermetacja drozdzami ale. Piwo barzo ciekawe I wartw sprobowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 200g swiezej? Nic chmielu? Jakie OG / FG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Świerza jarzębina, prosto z drzewa. Jako, że piwo miało być próbą odtworzenia piwa średniowiecznego, to dodatek chmielu byłby nie na miejscu. OG/FG. Nie pamiętam dokładnie, ale wiem że Duncan użył drożdży, które kończyły pracę szybko więc odfermentowanie zapewne też było niskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Jarzębina sama w sobie jest bardzo gorzka i jakąś namiastkę chmielu goryczkowego tym pewnie zastępuje. A zamiast pale malt można by pewnie użyć innej mieszanki i jako dolniak także by podobnie smakowało. Ciekawy pomysł do wypróbowania np. testowo na 10 litrach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się