Jump to content

Piwo jarzębinowe.


Makaron

Recommended Posts

Piwo bardzo ciekawe, najblizej mu szkockiemu ale, tylko z dodatkiem goryczkowo-kwaskowatym posmakiem jarzebiny. Przepis barzo prosty 4kg pale malt zacieranie w 68C.Filtracja,gotowanie na ostatnie 15min 200g rozgniecionej jarzebiny. Fermetacja drozdzami ale. Piwo barzo ciekawe I wartw sprobowania.

Link to comment
Share on other sites

Świerza jarzębina, prosto z drzewa.

Jako, że piwo miało być próbą odtworzenia piwa średniowiecznego, to dodatek chmielu byłby nie na miejscu.

OG/FG. Nie pamiętam dokładnie, ale wiem że Duncan użył drożdży, które kończyły pracę szybko więc odfermentowanie zapewne też było niskie.

Link to comment
Share on other sites

Jarzębina sama w sobie jest bardzo gorzka i jakąś namiastkę chmielu goryczkowego tym pewnie zastępuje. A zamiast pale malt można by pewnie użyć innej mieszanki i jako dolniak także by podobnie smakowało. Ciekawy pomysł do wypróbowania np. testowo na 10 litrach...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.