śmira Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Jak w temacie witam wszystkich zainteresowanych piwowarstwem:) Właśnie zamknąłem swojego standardowego pierwszego brewkita na burzliwą i mam nadzieję, że coś z tego będzie:) Co prawda warunki czystości zachowałem należyte, ale mam pewne obawy - jak to zieleniak w świecie domowego piwka:) Pozdrawiam gorąco wszystkich miłośników tego pięknego sportu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 witam zachęcam do przejścia na zacieranie, dużo większa frajda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Nie zaglądaj, nie wąchaj, czekaj. A wszystko będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmira Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Hehhh dzięki za ciepłe powitanie:) No cóż jestem człowiek cierpliwy, ale browar to browar:) kręci człowieka:) jednak powściągnę się na ten tydzień O zacieraniu czytam już od dłuższego czasu, ale jakoś nie umiem przełamać strachu przed skopaniem czegoś i chciałem zacząć od prostego browarnictwa:P Jednak w miarę upływu czasu i przybytku wiedzy na pewno przejdę na zacieranie. Dzięki jeszcze raz i pozdrowionka!!! Na razie siedzę, patrzę na rurkę i kurna nic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Cześć Jest szansa na to, że w Żywcu ktoś będzie warzyć dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Witam i pozdrawiam Nie ma co się bać, trzeba próbowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmira Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 No cóż, czuję wywieraną na mnie presję, bo żywiecki browar będzie dla mnie dużą konkurencją hehehe, jasne, że trzeba próbować, bo próba nie strzelba - nie zabije:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Na razie siedzę, patrzę na rurkę i kurna nic... witaj! napowietrz brzczkę, podnieś temperaturę i czytaj forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Z temperaturą to raczej ostrożnie, ja spokojnie poczekałbym a drożdże wystartują w swoim czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmira Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 W wyniku nocnego czuwania zauważyłem, że bardzo powoli, ale konsekwentnie różnica poziomów wody w rurce zwiększa się Temperatura brzeczki na poziomie 21°C i myślę, że to wystarczy. Jak grzybki się zaaklimatyzują, to być może nieznacznie podniosę temp o ~1°C Dzięki za wszelkie sugestie:) brzeczka napowietrzona metodą przelewowo - wstrząśnieniową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Witam 21°C to aż nadto. Nic nie podnoś, pewnie czytając tego posta piwo już bulgocze na całego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmira Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Witam21°C to aż nadto. Nic nie podnoś, pewnie czytając tego posta piwo już bulgocze na całego. No i tutaj jest d... blada. od wczoraj wieczora ani jednego bulknięcia... w nocy co prawda była niewielka różnica poziomów wody w rurce, ale do teraz nic się nie zmieniło... o co kaman??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Nie stresuj! Nie wiadomo w jakiej kondycji były drożdże? Jeżeli nie napowietrzałeś brzeczki to start może trochę potrwać. Jedno z moich piw startowało 4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 (edytowane) 21°C to aż nadto. A to dlaczego aż nadto? Podniesienie temperatury do 23-24°C na kilka, kilkanaście godzin przy starcie nic nie zaszkodzi (zwłaszcza w brewkicie) a może jedynie w takiej sytuacji pomóc. Edytowane 19 Listopada 2010 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmira Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 (edytowane) Ludzie, to zaczyna bulgotać!!!! Dzięki @guma77 za słowa otuchy. Jak już pisałem jestem człowiek cierpliwy, ale tak podekscytowany pierwszą przygodą z piwowarstwem, że chciałbym już wszystko wiedzieć, umieć i łykać swój napój bogów - chyba jak każdy początkujący :cool2: Edytowane 19 Listopada 2010 przez śmira Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Witaj, Moje pierwsze piwo choć było zacierane ale przefermentowało w ciągu 48h (chyba nawet nie całych). Co ja wtedy za stres przeżywałem że drożdże padły,hheee. Powodzenia życze i dużo cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Witaj,Moje pierwsze piwo choć było zacierane ale przefermentowało w ciągu 48h (chyba nawet nie całych). Co ja wtedy za stres przeżywałem że drożdże padły,hheee. Powodzenia życze i dużo cierpliwości. Ale takiego numeru nie odstawiałeś: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmira Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Dobra. fermentacja smętnie, ale ruszyła. Powiedzcie mi tylko, czy stanie się coś, jak przeniosę fermentator do garażu, gdzie jest 14°C z hakiem? pytam, bo moja żonka narzeka na nieświeży zapach w domu wydobywający się z mojego piwka... Dla mnie to jest co prawda ósmy cud świata, ale ona niestety nie podziela mojego zdania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 14°C to trochę za zimno jak na drożdże górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmira Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 14°C to trochę za zimno jak na drożdże górnej fermentacji. Hmm, to kto spróbuje wyperswadować to mojej lubej??? Dzięki za szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 http://www.piwo.org/forum/p71270-29-10-2010-20-14-49.html#p71270 Postaw ultimatum lubej: albo będę warzył albo to Cię czeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmira Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Hehehehehh Dobre, na prawdę dobre Moja ukochana jest co prawda bardzo wyrozumiała i na żartach się zna, ale jakbym jej to pokazał to ło żesz koor_a!!!!! krótko mówiąc szybko musiałbym wypić to piwo, co go nawarzyłem i w dodatku byłby to mój ostatni browar W tej chwili jest bardzo zła i wygląda mniej więcej tak: ale i tak ją kocham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozi Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Nie przejmuj się, u mnie było podobnie do pierwszej degustacji, a później Żonka sama dopytywała się kiedy zrobię następnego browarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 A to dlaczego aż nadto? Podniesienie temperatury do 23-24°C na kilka, kilkanaście godzin przy starcie nic nie zaszkodzi (zwłaszcza w brewkicie) a może jedynie w takiej sytuacji pomóc. Przy przeprowadzonej rehydratacji temperatura 21°C jest wystarczająca do tego by fermentacja szybko ruszyła i więcej nie trzeba. Po starcie temperatura podniesie się jeszcze o 2-3°C . Często natomiast można przeczytać przy relacjach z robienia pierwszego brewkita, że ktoś po ustaniu pierwszych oznak fermentacji zaczyna podgrzewać fermentator np. stawiając go w okolicach kominka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się