Skocz do zawartości

Po 13 dniach miód przestał pracowac. Co teraz?

MichalRastecki

Rekomendowane odpowiedzi

Zabrałem się ostatnio za produkcję miodów. Na start zabrałem się za dwa 5 litrowe gąsiory. Ponieważ to był mój pierwszy miód proporcjie mi troche nie wyszły i jednym mam proporcje na trochę ponad trójniaka a w drugim troche bardziej zlizone do czwórniaka. Kupiłem dwa rózne typy drozdzy, które pracują od 15-25 ­C. Wysztko wystartowało 15 dni temu. Oba pracowały ładnie ale po 13 dniach czórniak sie 'zatrzymał'. Niby jest jeszcze jakaś produkcja gazu, bo płyn w rurce nie jest na tym samym poziomie ale juz nie bombelkuje. Probowałem nim zamieszac i pobombelkował w trakcie mieszania potem płyn w rurce sie cofnął tak ze było go wiecej po stronie miodu a potem znowu wrócił do wczesnieszego stano 1/4 po stronie miodu 3/4 po stronie wylotu z rurki.

Czy mogę dodać do niego więcej nastawu, żeby znowu wystartował?

Jest cos innego co mogę zrobić?

Co zrobić żeby sytuacja się nie powtórzyła kolejnym razem?

Zmierz ekstrakt w czworniaku. Moze juz po fermentacji. Jakie drozdze dales? Jaki ekstrakt poczatkowy? Ile dales pozywki? I czy napowietrzyles dobrze przed zadaniem drozdzy?
Czworniak ma prawo wyjsc wytrawny, jezeli uzyles bardzo zracych drozdzy to mozliwe jest, ze zezarly caly cukier (splawik powinien wskazywac ponizej 0 blg). Jezeli damka jest przezroczysta, powinienes widziec czy osad drozdzowy opadl na dno czy jeszcze cos tam sie dzieje. Ale przede wszystkim zmierz ekstrakt. I mierz go zawsze na poczatku tez, bo trojniak mozna odpalic na 28 blg i na 36 blg, a to jest roznica. 

W skrócie - wychodzi na to, że niepotrzebnie spanikowałem a miód po prostu skończył fermentację.

Pełna odpowedz- Sklep, z którego kupiłem drożdze nie podaje ich nazwy (https://www.ebay.co.uk/itm/263182583444?var=562178934263) pożywki nie dodawałem bo producent drożdzy tego nie wymagał. Drożdże napowietrzyłem zgodnie z instrukcją. Mój hydromież od razu pokazuje w % i twierdzi, że jest 10% wiec wszystko powinno byc ok. bo producent drożdży twierdzi ze abv może sięgnąć do 12%.

Jeśli kogoś to zainteresuje to dodałem kilka zdjęć. Jak to wyglądało w bańce, hydromierze w cylindrze z miodem i szklankę z tym, co udało mi się wylać z dnia bańki.

20241024_194130.jpg

20241024_194158.jpg

20241024_195732.jpg

20241024_193239.jpg

Na przyszłość mierz ekstrakt początkowy i końcowy. Z tego obliczysz odfermentowanie i ABV. Rób notatki, to będziesz miał porównanie z poprzednimi nastawami.

Nie wiem, jak jest wyskalowane ABV na hydrometrze — pewnie do przeciętnego wina, więc nie wiem, czy to daje sensowny odczyt przy trójniaku. Widzę tam u Ciebie chyba ponad 18°Blg. Zakładając ekstrakt wyjściowy 30°Blg to daje niecałe 9% ABV i odfermentowanie 43%, więc drożdże jeszcze pewnie będą dojadać.

Nie wiem, czy dobrze widzę, że paczka tych noname'ów to 5 g. Jeżeli tak, to jest to ilość drożdży na 10 l, ale nie miodu, tylko jakiegoś sesyjnego APA. Ja z paczki 11 g zawsze robiłem starter i wlewałem do miodu razem ze starterem, żeby te drożdże miały coś więcej niż cukier do odżywiania. Teraz chyba przejdę na zadawanie gęstwy po piwie.

W dniu 24.10.2024 o 22:24, MichalRastecki napisał(a):

W skrócie - wychodzi na to, że niepotrzebnie spanikowałem a miód po prostu skończył fermentację.

Pełna odpowedz- Sklep, z którego kupiłem drożdze nie podaje ich nazwy (https://www.ebay.co.uk/itm/263182583444?var=562178934263) pożywki nie dodawałem bo producent drożdzy tego nie wymagał. Drożdże napowietrzyłem zgodnie z instrukcją. Mój hydromież od razu pokazuje w % i twierdzi, że jest 10% wiec wszystko powinno byc ok. bo producent drożdży twierdzi ze abv może sięgnąć do 12%.

Jeśli kogoś to zainteresuje to dodałem kilka zdjęć. Jak to wyglądało w bańce, hydromierze w cylindrze z miodem i szklankę z tym, co udało mi się wylać z dnia bańki.

20241024_194130.jpg

20241024_194158.jpg

20241024_195732.jpg

20241024_193239.jpg

Wyglada na to, ze fermentacja nie stanela, tylko dalej trwa, bo brzeczka jest metna, nie klaruje sie, a na sciankach zbieraja sie babelki co2. Do miodu zawsze dodaje sie pozywke. Dobrze jest tez zadbac o odpowiednie drozdze z duza tolerancja na alkohol i o czystym profilu. No i nieznajomosc ekstraktu poczatkowego skazuje nas na zgadywanie stopnia odfermentowania oraz ilosci alkoholu w brzeczce. Teraz jedyne co mozna zrobic to czekac. Fermentacja moze sie przedluzac miesiacami, a i mozliwe, ze konieczny bedzie restart nastawu, wtedy drozdze bayanus i odpowiednia procedura ich hartowania w brzeczce.