scooby_brew Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 (edytowane) Kazdy wie, lub przynajmniej ma jakies ogolne pojecie, w jaki sposob dopasowac rozne rodzaje wina do jedzenia. Dla przykladu Sauvignon Blanc smakuje dobrze z daniem z lekkiej ryby, lub lagodnego sera i owocow, natomiast Chardonnay i Pinot Noir pasuje z "ciezsza" ryba np. z lososiem, miecznikiem lub tuna, a takze z lekkim bialym miesem, np. z kura, indykiem itp. Merlot lub Cabernet Sauvignon pasuje z czerwonym miesem (stek), makaronami z ciezszym sosem (np. fettucini alfredo), a Port jest winem deserowym. W jaki sposob dopasowac piwo do jedzenia? Czy jest to mozliwe? Wlasciwie sposob wyboru piwa do jedzenia jest identyczny do wina. Po pierwsze kolor piwa powie ci cos o jego smaku i o rodzaju jedzenia, zktorym pojdzie w parze. Wit, Blond Ale, Kolsch lub Heffeweizen bedzie dobrze smakowal z lekka salata np. slata owocowa z kura i orzeszkami, letnia zupa, np. zimne wloskie gazpacho itp. Amber Ale: pizza, kanapka, zupy, BBQ lub meksykanskie jedzenie. Brown Ale: hamburger, stake, wedzona ryba lub kura. Porter, Stout lub Oatmeal Stout: 'ciezsze" jedzenie np. wszystko z brazowym sosem (gravy), BBQ (zeberka), itp. http://www.beertravelers.com/lists/pairings.html Edytowane 11 Czerwca 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się