scooby_brew Posted June 11, 2008 Share Posted June 11, 2008 (edited) Kazdy wie, lub przynajmniej ma jakies ogolne pojecie, w jaki sposob dopasowac rozne rodzaje wina do jedzenia. Dla przykladu Sauvignon Blanc smakuje dobrze z daniem z lekkiej ryby, lub lagodnego sera i owocow, natomiast Chardonnay i Pinot Noir pasuje z "ciezsza" ryba np. z lososiem, miecznikiem lub tuna, a takze z lekkim bialym miesem, np. z kura, indykiem itp. Merlot lub Cabernet Sauvignon pasuje z czerwonym miesem (stek), makaronami z ciezszym sosem (np. fettucini alfredo), a Port jest winem deserowym. W jaki sposob dopasowac piwo do jedzenia? Czy jest to mozliwe? Wlasciwie sposob wyboru piwa do jedzenia jest identyczny do wina. Po pierwsze kolor piwa powie ci cos o jego smaku i o rodzaju jedzenia, zktorym pojdzie w parze. Wit, Blond Ale, Kolsch lub Heffeweizen bedzie dobrze smakowal z lekka salata np. slata owocowa z kura i orzeszkami, letnia zupa, np. zimne wloskie gazpacho itp. Amber Ale: pizza, kanapka, zupy, BBQ lub meksykanskie jedzenie. Brown Ale: hamburger, stake, wedzona ryba lub kura. Porter, Stout lub Oatmeal Stout: 'ciezsze" jedzenie np. wszystko z brazowym sosem (gravy), BBQ (zeberka), itp. http://www.beertravelers.com/lists/pairings.html Edited June 11, 2008 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now