Jump to content

Wybor rodzaju piwa do danego jedzenia (lub odwrotnie).


Recommended Posts

Kazdy wie, lub przynajmniej ma jakies ogolne pojecie, w jaki sposob dopasowac rozne rodzaje wina do jedzenia.

Dla przykladu Sauvignon Blanc smakuje dobrze z daniem z lekkiej ryby, lub lagodnego sera i owocow, natomiast Chardonnay i Pinot Noir pasuje z "ciezsza" ryba np. z lososiem, miecznikiem lub tuna, a takze z lekkim bialym miesem, np. z kura, indykiem itp.

Merlot lub Cabernet Sauvignon pasuje z czerwonym miesem (stek), makaronami z ciezszym sosem (np. fettucini alfredo), a Port jest winem deserowym.

 

W jaki sposob dopasowac piwo do jedzenia? Czy jest to mozliwe?

Wlasciwie sposob wyboru piwa do jedzenia jest identyczny do wina. Po pierwsze kolor piwa powie ci cos o jego smaku i o rodzaju jedzenia, zktorym pojdzie w parze.

Wit, Blond Ale, Kolsch lub Heffeweizen bedzie dobrze smakowal z lekka salata np. slata owocowa z kura i orzeszkami, letnia zupa, np. zimne wloskie gazpacho itp.

 

Amber Ale: pizza, kanapka, zupy, BBQ lub meksykanskie jedzenie.

Brown Ale: hamburger, stake, wedzona ryba lub kura.

Porter, Stout lub Oatmeal Stout: 'ciezsze" jedzenie np. wszystko z brazowym sosem (gravy), BBQ (zeberka), itp.

 

 

http://www.beertravelers.com/lists/pairings.html

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.